Vineri, 21 februarie, a avut loc o premieră nefericită: o consilieră USR de la Primăria Sectorului 6, Isabela Boțogan, a votat alături de PSD, în ciuda interdicției impuse de partid. Votul acesteia a fost decisiv pentru adoptarea bugetului pe 2020, în varianta propusă de primarul PSD, Gabriel Mutu.
Reacția corectă a conducerii USR
Președintele USR București, Claudiu Năsui, a anunțat imediat că Boțogan va fi dată afară din partid. Într-o postare pe Facebook, deputatul Năsui a scris:
„Votul consilierei noastre de la Sectorul 6 ne-a luat prin surprindere. Nu este primul caz de buget controversat care trece zilele acestea, dar este prima dată când este cu un vot de la USR.
Zilele trecute, același lucru s-a întâmplat în Consiliul General al Capitalei și la Sectorul 1, dar acolo fuseseră cumpărați consilieri PNL.
Am vorbit acum cu candidatul nostru pentru Primăria Sector 6, Alexandru Gâdiuță, care a fost prezent la ședință și care a fost șocat de ce s-a întâmplat.
Votul consilierei noastre este o mare dezamăgire. Trebuie să ne asumăm greșeala de a fi susținut-o în 2016 și să acționăm în consecință. De aceea voi propune retragerea sprijinului politic și excluderea din USR a consilierei, la următoarea ședință a Biroului municipal București.
Consiliera USR va fi exclusă din USR și nu va mai beneficia vreodată de sprijinul politic al USR. Avem 0 toleranță la blaturi și la vechile metehne din clasa politică”.
Reacția corectă a conducerii PNL
Situațiile similare din tabăra PNL, la care Claudiu Năsui a făcut trimitere, au fost cele în care consilierii Alexandru-Hazem Kansou şi Cristian Olteanu (în Consiliul General al Capitalei), respectiv Mădălin Olteanu și Daniel Chirvasă (în Consiliul Local al Sectorului 1), au dat voturile decisive pentru a trece bugetele primarilor PSD – Gabriela Firea, respectiv Daniel Tudorache.
În ambele situații, consilierii PNL au avut interdicție de la partid să voteze bugetele primarilor PSD, considerate „nerealiste” și „iresponsabile”, „construite pe venituri fictive, estimări umflate, măsuri pe genunchi și multe improvizații”, incluzând diverse „proiecte nejustificat de scumpe și complet fantasmagorice”.
Conduita politică stabilită anterior de organizațiile PNL, pentru consilierii lor, a fost să respingă proiectele de buget ale PSD și să părăsească sala de ședință. Cei 2+2 consilieri nominalizați și-au sfidat partidul și au procedat exact pe dos: au rămas în sală și au votat bugetele propuse de primarii PSD.
De ce au făcut-o? „Din răzbunare! Fiind final de mandat, unii consilieri locali, știind că nu mai prind listele, țin să se răzbune”, a explicat președintele PNL București, Violeta Alexandru, care deține și funcția de ministru al Muncii.
Cum a reacționat PNL? I-a exclus din partid, în regim de urgență, pe cei doi consilieri de la Capitală și a anunțat că-i va „sancționa drastic” pe cei doi consilieri de la Sectorul 1. Să vedem ce va înseamna această „sancțiune drastică”…
Atacurile iraționale ale Ilincăi Macarie
USR a taxat sever aceste „defecțiuni”, punându-le pe seama unui blat PSD-PNL, prin care liberalii ar mima opoziția față de PSD, dar ar livra exact voturile necesare trecerii bugetelor susținute de primarii PSD.
USR nu a acceptat ideea că ar putea fi trădări individuale, nicidecum o politică de partid.
Cea mai vocală, în cazurile de la Capitală și de la Sectorul 1, a fost Ilinca Macarie, consilier local USR la Sectorul 1. Aceasta a postat vineri pe pagina sa de Facebook (din păcate, cam agramat) două texte necruțătoare la adresa PNL, menționând explicit „blatul PSD-PNL”. Cel de-al doilea text e însoțit și de un desen, care ar ilustra politica PNL, numită și „Schema Oilor Negre”: toate oile din turmă merg în direcția corectă, doar două (sau câte e nevoie) se dau cu dușmanul, la îndemnul baciului turmei.
Ilinca Macarie, prima postare de vineri
„Teatrul marca PNL s-a repetat și la Sectorul 1. Pe de-o parte declarații pompoase, pe de alta doi pioni lăsați în sala să voteze bugetul. Domnul Chirvasă și domnul Olteanu vor fi declarați acum oile negre ale PNL-ului, care au fost lăsați să facă treaba murdară, să onoreze blatul PSD-PNL.”
Ilinca Macarie, a doua postare de vineri
„Schema Oilor Negre: este schema prin care poţi în acelaşi timp mima opoziţia şi sprijini proiectele PSD (în cazul de faţă, bugetul pe 2020). Un grup majoritar dă declaraţii răsunătoare în care critică PSD şi se jură că se vor opune, după care se ridică şi pleacă din şedinţă. Doi consilieri rămân pe locurile lor şi votează pentru buget. Grupul majoritar se declară indignat de acţiunea celor doi şi promit că vor fi pedepsiţi. Bravo, PNL! Batjocura voastră la adresa cetăţenilor a început să o depăşească pe cea a PSD-ului.”
Poziția de bun-simț a lui Ciprian Ciucu: „Nu USR a făcut blat cu PSD, ci o consilieră USR!”
Ghinion: chiar vineri, în timp ce Ilinca Macarie vedea un blat național PSD-PNL, o colegă a ei de la USR proceda exact la fel ca „defectorii” PNL-iști, dar la Sectorul 6! Fără votul USR-istei Isabela Boțogan, bugetul fantezist al PSD-istului Gabriel Mutu nu ar fi putut trece de Consiliul Local.
Imediat, Ciprian Ciucu, consilier PNL la Primăria Capitalei, a taxat situația: „Bugetul Primăriei Sectorului 6 a trecut cu votul unui consilier USR. Acel vot a făcut diferența.
Cum era aia cu «aceeași mizerie»? Facts: PNL îi da afară pe blatiști și de la PMB, și de la Sectoare. Aștept reacția USR Sector 6, nu este pentru prima dată. Put your money were your mouth is”.
Câteva ore mai târziu, Ciprian Ciucu a revenit cu precizări de bun-simț, care arată și o maturitate politică.
„Hai să fim nițel mai preciși în comunicare. Să spui că USR Sector 6 a făcut blat cu PSD este la fel cum ai spune că PNL București/Sector 1 a făcut blat cu PSD. E o generalizare, o omisiune care distorsionează adevărul. În fond, o minciună.
Știrile, dacă ar fi fost corect prezentate, titlurile mai ales, ar fi fost la modul:
a. Doi consilieri ai PNL au votat bugetul aberant al lui Firea. PNL le va retrage sprijinul și vor fi dați afară, continuă linia impusă de noua conducere spre reformare și curățare internă.
b. O consiliera a USR Sector 6 a votat bugetul aberant al lui Mutu. USR a anunțat că îi retrage sprijinul și o dă afară.
Ce rost au cartolinele și acuzațiile false de blat general? Mai contează, între noi, oamenii educați, posesori de gândire critică, adevărul? Sau alegem să ne transformăm cu toții în gâzi, ciuvici și alte lichele manipulatoare?
Adversarul meu e minciuna, fie ea și prin omisiune. Detest tușele groase, detest post-adevărul.
Adversarul meu este PSD, gașca Firea, Mutu & Co. Îmi voi menține linia și aleg să comunic corect pentru că nu vreau să contribui și eu la imensa mizerie mediatică, la propaganda deșănțată”.
Două partide condamnate să guverneze împreună
„Cazul Isabela Boțogan” ar trebui să fie o lecție pentru mulți dintre USR-iști, inclusiv unii din conducere. E vorba de maturitate politică și de respingerea tentației de a promova un fake news. Ciprian Ciucu a sintetizat corect: a trăda un consilier local nu înseamnă a trăda tot partidul! Nu de alta, dar ți se întâmplă și ție o trădare, precum cea a Isabelei Boțogan, și nu-ți convine să ți se spună că USR e blat cu PSD. Nu-ți convine pentru că știi că nu e adevărat! Cum se zice: ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!
Și atunci, de ce să promovezi fake news-uri de genul „blatul PSD-PNL”, „PSD=PNL” sau „PSD și PNL – aceeași mizerie”? Doar pentru că ți se pare cool? Sau pentru că îți folosește politic? Dar adevărul, oare, nu mai contează în ecuația asta?
Mai mult: USR-ului nu-i folosește nici măcar politic ca PNL să ia un scor mic la alegeri. Și nici PNL-ului nu-i folosește ca USR să obțină un rezultat prost. Și PNL, și USR – dar mai ales România! – au interesul ca ambele partide să obțină cât mai multe procente, pentru ca alianța lor de guvernare (inevitabilă, alta rezonabilă nu există) să poată guverna solid în următorii 4 ani, să facă reforme profunde în legislație și să ne scoată din cei 30 de ani de fesenism-pesedism-baronism-mafiotism. Ideal ar fi ca PNL și USR să poată face chiar o majoritate calificată, de două treimi în Parlament, pentru a putea aduce modificări Constituției, care și-a arătat hibele în acești ani învolburați.
Dacă obține la vot 35% (cum dau unele sondaje), PNL are nevoie ca USR să nu ia 12%, ci peste 20%!
Dacă obține la vot 22% (ca la europarlamentare), USR are nevoie ca PNL să ia nu 25%, ci peste 30%!
Altfel spus, ambele partide ar trebui să-și dorească un scor cât mai bun și pentru viitorul partener de guvernare, altfel nu vor avea cu cine să facă majoritate parlamentară!
Dar pentru asta e nevoie de onestitate, maturitate, înțelepciune în relațiile dintre cele două partide. Conducerile lor au obligația să impună o anumită disciplină membrilor de partid, să nu vorbească și scrie fiecare după cum îl taie capul. Altfel, se va alege praful de imensa oportunitate – prima în 30 de ani – de a lichida malignul PSD de pe scena politică, de a-l face nesemnificativ.
O capcană: „politica inocenței”
Dacă va învăța ceva din „cazul Isabela Boțogan” – și are capacitatea s-o facă, pentru că e un partid cu mulți oameni inteligenți și onești -, USR va renunța la „politica inocenței”. Realistă este „politica corectitudinii”, a pragmatismului dublat de bună-credință. Nici măcar publicul nu așteaptă partide inocente, pentru că inocența în politică – la fel ca în viață – este o iluzie. Nu degeaba se zice că „politica e arta compromisului”.
Altfel spus: nimeni nu așteaptă ca USR-iștii să fie îngeri, de aceea ar fi onest ca nici ei să nu le pretindă PNL-iștilor (partenerii și, în același timp, rivalii lor) să fie îngeri. Și unora, și altora le pretindem să fie corecți, realiști, eficienți, bine-intenționați. Le înțelegem erorile, cu condiția ca ele să fie îndreptate și, când e cazul, pedepsite. De exemplu, în cazurile recente ale consilierilor trădători, este esențială atitudinea conducerii celor două partide. Reacția rapidă și necruțătoare este obligatorie, pentru a păstra cota de încredere. Iar această reacție a venit de la ambele partide, concretizată în măsura radicală a excluderii.
„Politica inocenței”, practicată de USR o vreme și prelungită de unii lideri ai săi până astăzi, nu este realistă nici în relația cu partenerul PNL, nici în relația cu propria traiectorie politică. Dacă livrezi electoratului tău iluzia partidului fără de prihană, șocul e major când se află că un lider al tău a avut contracte cu statul sau că un consilier al tău a trădat în favoarea PSD.
Riscul va deveni și mai mare în viitorul apropiat, când USR va avea, probabil, sute de primari și mii de consilieri. E imposibil ca printre ei să nu se strecoare și unii care vor ceda în fața tentației de îmbogățire rapidă și ilicită. Important e ca partidul să rămână sănătos în structurile sale de decizie și să arunce rapid merele stricate.
De altfel, aceasta este atitudinea care face diferența între PSD (partidul care întotdeauna își apără corupții, încurajând perpetuarea hoției) și un partid frecventabil, cum este USR și cum a devenit PNL după ieșirea din sinistra „epocă USL”.