“Criza de vezică” de la Timişoara şi “piciorul în ghips” de la Bucureşti n-au fost singurele încercări ale generalului Stănculescu de a se pune la adăpost în cazul prăbuşirii lui Ceauşescu. Fiica și ginerele său au fost pensionați din Securitate la mai puțin de 40 de ani, cu câteva săptămâni înainte de Revoluție! Fragment din volumul “Sfârșitul Ceaușeștilor” (Editura Adevărul, 2010).
Cu câteva săptămâni înainde de evenimentele din decembrie 1989, Victor Atanasie Stănculescu reuşise să-şi scoată fiica şi ginerele din structurile Securităţii. Ambii erau ofiţeri şi lucrau în zone operative. Fiica lui Stănculescu era angajată la Societatea “Dunărea”, care derula operaţiuni de export-import. Soţul ei era încadrat la Unitatea “R” (transmisiuni speciale). Amândoi au fost scoşi din zona operativă şi mutaţi la unităţi mai puţin expuse, apoi transferaţi în afara Capitalei. În final, cu puţin timp înainte de Revoluţie, le-a fost aprobată solicitarea de trecere în rezervă, chiar dacă aveau sub 40 de ani!
Generalul Stănculescu a rezolvat problema apelând la adjuncţii generalului Iulian Vlad, şeful Securităţii. Pentru fiică i-a cerut un serviciu generalului Aristotel Stamatoiu (care avea în subordine Societatea “Dunărea”), iar pentru ginere – generalului Ştefan Alexie (sub autoritatea căruia funcţiona Unitatea “R”). Pe Alexie l-a abordat la nunta fiului generalului Stamatoiu, ţinută la Cercul Militar Naţional, în toamna lui ’89.
Aceste manevre nu au fost întâmplătoare. Generalul Stănculescu era un om bine informat. De-a lungul anului 1989 avusese mai multe contacte cu oameni-cheie, cetăţeni români şi străini, care-l avertizaseră (îl informaseră?) că prăbuşirea regimului Ceauşescu va fi însoţită de o răfuială a Armatei cu Securitatea, conflict care se va solda cu multe victime din cadrul Securităţii. De aceea, Stănculescu a vrut să-şi pună la adăpost fiica şi ginerele. Mai ales că el, generalul, se afla în conducerea Armatei care urma să decimeze Securitatea!
Dăscălescu “şi-a uitat” paltonul
Şi Constantin Dăscălescu, prim-ministrul de atunci al României, a făcut tot posibilul să nu-i însoţească pe Ceauşeşti în zborul lor final. El fusese desemnat să urce în elicopterul de pe acoperişul clădirii CC al PCR, pe 22 decembrie, alături de cuplul dictatorial şi de Emil Bobu.
Când se pregăteau să plece la lift, şi de acolo pe acoperiş, Dăscălescu a spus că se duce să-şi ia paltonul. El s-a ascuns însă într-un WC şi s-a încuiat pe dinăuntru, iar Ceauşescu, grăbit de faptul că revoluţionarii forţau intrarea în Palat, l-a luat – în locul lui Dăscălescu – pe Manea Mănescu.
Şeful ultimului guvern comunist a ieşit din WC abia după ce s-a asigurat că elicopterul decolase de pe clădire.
– Va urma –
Dacă doriți cărțile lui Grigore Cartianu despre evenimentele din decembrie 1989, le puteți comanda pe E-Mag:
- „Sfârșitul Ceaușeștilor” – https://www.emag.ro/sfarsitul-ceausestilor-grigore-cartianu-adv973-539-244-1/pd/EG9450BBM/
- „Crimele Revoluției” – https://www.emag.ro/crimele-revolutiei-grigore-cartianu-biblioteca-adevarul-544-de-pagini-cr-03/pd/DFNNQ8BBM/
- „Teroriștii printre noi” – https://www.emag.ro/teroristii-printre-noi-grigore-cartianu-528-de-pagini-cr-04/pd/DVP6R8BBM/
- „Cartea Revoluției” – https://www.emag.ro/cartea-revolutiei-biblioteca-adevarul-grigore-cartianu-1008-pagini-cr-01/pd/DGVZV6BBM/