vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăFără categorieSERIAL / Sfârşitul Ceauşeştilor (35): Planul de la ora 3. Cum a...

SERIAL / Sfârşitul Ceauşeştilor (35): Planul de la ora 3. Cum a fost ratată arestarea lui Ceauşescu în noaptea de 21/22 decembrie 1989

-

Pentru soții Ceaușescu, noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989 a fost lungă și agitată. Fortăreața Partidului Comunist părea inexpugnabilă, dar nu era. Șeful Securității îi pregătea arestarea, dar comandantul Armatei nu l-a susținut. Fragment din volumul „Sfârșitul Ceaușeștilor”.

Pentru că nu au mai ajuns la reşedinţa din Cartierul Primăverii, soţii Ceauşescu au primit vizita copiilor Zoia şi Valentin în sediul CC. Martori au fost Constantin Manea, şeful de cabinet al lui Ceauşescu, şi Mihai Hîrjău, secretarul personal al dictatorului.

Cină discretă cu Zoia şi Valentin

„Către ora 21.00 au venit Zoia şi Valentin, fără Nicu, care era la Sibiu. A venit întâi Valentin, i-a adus lui de acasă haine, cămaşă şi ceea ce a mai dorit. După aceea a venit fiică-sa cu soţul ei, Mircea Oprean. Cred că au încercat să facă un fel de masă, că s-au retras în sufragerie. Cred că au luat o gustare. Au stat cam o jumătate de oră, poate o oră. Valentin a fost foarte insistent, că suna din cinci în cinci minute şi voia să stea de vorbă cu taică-su, dar de regulă a vorbit cu maică-sa. Ea încerca să-i liniştească şi le spunea că situaţia e stăpânită, iar Zoia şi Valentin le povesteau ce e pe stradă”, relatează Manea.

- Advertisement -

I-a fost adus un revoluționar bătut măr

După plecarea celor doi copii, dictatorul a vrut să iasă din clădire. Generalul Marin Neagoe (şef de serviciu în cadrul Direcţiei a V-a a Securităţii, ofiţerul care în acele zile asigura comanda Direcţiei) susţine că Nicolae Ceauşescu a făcut câţiva paşi pe scări, dar a intrat înapoi. Tot atunci a cerut să-i fie aduşi şi nişte revoluţionari care strigau „Jos Ceauşescu!”, cărora să le vorbească. „I-a fost adus unul care era bătut măr. Îi curgea sânge din nas. Le-am spus oamenilor mei să-l ducă undeva, să-l spele, şi apoi să-l ducă de acolo”, declara Marin Neagoe în 1995.

„Să filmeze ce au făcut huliganii!”

În aceeaşi seară, Ceauşescu a vrut să vadă cu ochii lui ce s-a întâmplat la Timişoara. Eugen Florescu, unul dintre consilierii săi de presă, reconstituie momentul. „Pe 21 seara, Ceauşescu i-a cerut lui Milea filmul de la Timişoara. Acesta a promis că-l aduce, dar nu a venit. Dimineaţa, pe 22, lui Ceauşescu i-a fost adus un pachet cu fotografii. Erau lozincile «Jos dictatorul!», «Jos comunismul!», scrise pe vitrine.”

Generalul Vasile Milea chiar nu avea timp de filme în acea seară. Era ocupat cu represiunea din centrul Capitalei.

- Advertisement -

Din mărturiile secretarilor de cabinet Manea şi Hîrjău reiese că vizitele de la cabinetul lui Ceauşescu au durat până la miezul nopţii. Apoi, lucrurile s-au mai linşitit, însă în Cabinetele 1 şi 2 era tensiune mare.

„În cursul nopţii, către ora 24.00, informaţiile curgeau ca şi până atunci. El a trecut la odihnă. Nu ştiu dacă o fi aţipit sau nu, dar dimineaţa era mai odihnit. Ea a ieşit frecvent şi s-a informat. Nu a dormit. Probabil că mergea şi îi spunea şi lui. Îmi mai aduc aminte că, tot pe la miezul nopţii, a indicat să trimită o echipă de operatori TV care «să filmeze ce au făcut huliganii, că acolo se va face curăţenie şi nu se mai poate filma»”, a declarat Manea.

În alte încăperi din sediul CC al PCR, noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989 a fost cel puţin la fel de agitată ca în cabinetele 1 şi 2. Toată „crema” partidului se afla în clădire.

„Dumneavoastră aveţi forţa afară, iar eu în interior”

Târziu, pe la ora 3.00, generalul Milea s-a întors din zona Intercontinental, unde coordonase personal represiunea. Atunci s-a petrecut un episod care putea pune capăt regimului Ceauşescu cu 9 ore mai devreme.

Nicolae Ceauşescu şi Vasile Milea

Generalul Iulian Vlad, şeful Securităţii, a relatat acel episod, în 1994, Comisiei „Decembrie 1989”: „După ce s-a întors generalul Milea, am urcat împreună la etajul 1, unde era Statul Major. Vizavi de biroul lui Ceauşescu. Milea era foarte afectat. Am ieşit pe culoar, la fotolii, şi a început să plângă. Spunea că nu crede că sănătatea îi va mai îngădui… Să le spun soţiei, fetelor sale ce s-a întâmplat… că nu a fost pregătit să se întâmple aşa ceva. Atunci i-am spus că nu putem lăsa lucrurile aşa, că de fapt forţa este în mâna lui şi a mea. Eu stăpâneam lucrurile în sediu, iar el afară, dar el era foarte afectat. Era posibil să se evite vărsarea de sânge. Ceauşescu a rămas în sediu. Lui Milea i-am dat de înţeles că trebuie să-l arestăm pe Ceauşescu. Redau: «Dumneavoastră aveţi forţa afară, iar eu în interior». Mi-a spus clar: «Dragul meu, nu pot, nu mai sunt în stare»”.

Ulterior, Iulian Vlad a precizat că, în discuţia cu Milea, n-a folosit expresia „să-l arestăm”, ci „să-l blocăm”.

„Măi, băiete! Să fii fericit că n-ai văzut ce am văzut eu”

Starea în care se afla ministrul Apărării e confirmată şi de Mihai Hîrjău: „Era în jur de trei şi ceva noaptea. Milea era deprimat. Murdar de motorină, de praf, deci ţinuta îi era complet dezordonată. Răvăşit, mi-a spus cu aproximaţie: «Măi, băiete! Să fii fericit că n-ai văzut ce am văzut eu». Şi, mai departe, întrebându-l care e situaţia, a adăugat: «Ce o să fie mâine… iarăşi o luăm de la capăt»”.

La nici şapte ore de la propunerea generalului Vlad şi de la dialogul cu Hîrjău, Milea avea să încheie discuţia cu toată lumea. Pe 22 decembrie, puţin după ora 9.30, a fost găsit agonizând într-o baltă de sânge.

– Va urma –

———————————————

Dacă doriți CĂRȚILE LUI GRIGORE CARTIANU despre evenimentele din decembrie 1989 („Sfârșitul Ceaușeștilor”, „Crimele Revoluției”, „Teroriștii printre noi”, „Cartea Revoluției”) sau filmul pe DVD „Moartea Ceaușeștilor – Trei zile până la Crăciun” (scenariul Grigore Cartianu, regia Radu Gabrea), trimiteți mesaj pe e-mail, la adresa: redactia@ziaristii.com. Menționați și un număr de telefon!

Tot aici puteți comanda și celelalte cărți publicate de Grigore Cartianu: „Jurnalul unui puci ratat”, „Miracolul din noiembrie”, „600.000 – #Rezist”, „Hora de la miezul nopții”, „Hagi”.

———————————————

Episoadele anterioare

Episodul 34: Ultima noapte în Palat

Episodul 33: Moartea bate la ușă

Episodul 32: „Agenți care pentru o țuică îşi trădează țara”

Episodul 31: Cum a fost spart mitingul lui Ceaușescu

Episodul 30: 21 decembrie: mitingul fatal

Episodul 29: Aici, Radio Europa Liberă!

Episodul 28: Pe culmile disperării

Episodul 27: Agresiunea brutală a URSS împotriva unui stat mic

Episodul 26: Grija lui Ceaușescu: situația din Panama

Episodul 25: Mințit și în Iran

Episodul 24: Ultima vizită. La Teheran

Episodul 23: O stenogramă pierdută

Episodul 22: 1945 – un fals moment de vitejie

Episodul 21: „Nu renunţaţi, tovarăşe secretar general!”

Episodul 20: „Ar trebui să vă pun în fața plutonului de execuție!”

Episodul 19: Lovitura falsă de la Iași. Rolul lui Tökes la Timișoara

Episodul 18: O țară liberă, dar sub ocupație sovietică

Episodul 17: Asediul tăcut al turiștilor sovietici

Episodul 16: Ultima vânătoare: măcel la fazani

Episodul 15: Lovitura-şoc dată lui Ceauşescu: fuga Nadiei

Episodul 14: Se strânge lațul: „agenturile” intră în acțiune

Episodul 13: Mari fricțiuni între semnatarii „Scrisorii celor 6”

Episodul 12: „Scrisoarea celor 6”: Poştaşul vine de la Moscova

Episodul 11: Silviu Brucan, agentul de pe axa Est-Vest

Episodul 10: Bătrânul KGB-ist și tânărul KGB-ist

Episodul 9: FSN era pregătit să proclame „victoria revoluției” încă din 1987

Episodul 8: Măgureanu îl pregătea pe Iliescu din 1974, sub umbrela sovieticilor

Episodul 7: Comploturile anti-Ceaușescu

Episodul 6: Schema sovietică: răsturnarea lui Jivkov

Episodul 5: Gorbaciov despre Ceaușescu: „impertinent, fanfaron, demagog”

Episodul 4: „Să trăim noi până atunci!”

Episodul 3: „Să se retragă trupele sovietice din Cehoslovacia!”

Episodul 2: Întâlnirea de la Malta

Episodul 1: „Prietenul” Gorbaciov strânge lațul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -