Seamănul meu, șobolanul

3
939

Șobolanii îi sfâșie pe ceilalți șobolani întâlniți în cale, care nu au miros identic cu cel al tribului părintesc. Șobolanul compatriot ce aduce un miros străin în interiorul comunității este ucis.

Tribul șobolanilor ține departe ingerințele care ar putea altera sau distruge comunitatea. Pentru șobolani, motorul crimei genocidare este dorința de a popula întreg arealul cu progeniturile propriului trib. Astfel, șobolanii nu sunt o specie, ci o mulțime de triburi care se ucid brutal între ele.

La Betleem, Dumnezeu s-a născut ca să ne ridice din condiția de șobolani. Să ne facă oameni. Iisus ne spune că lumea nu e despre mirosuri, ci despre iubire. În creștinism, seamănul devine, din șobolan, om. Șirul de crime început de Cain ar fi trebuit să se termine în clipa de revelație a întregii umanități. Contemplarea iubirii lui Hristos față de om ne-ar fi exorcizat de șobolăneală. Frica de inamicul-șobolan ce miroase altfel, care ne vrea bordeiul, femeia și ogorul, s-ar fi topit în dragostea pentru celălalt. Omul de lângă noi.

Trenurile morții, în Pogromul de la Iași, 29 iunie – 6 iulie 1941. Sursa foto: Google

Cum a fost posibil ca 13.266 de oameni să devină șobolani pentru români, la Iași, în 1941? Când au început evreii să aibă alt miros pentru cei ce-L adorau pe Hristos? Între 29 iunie și 6 iulie 1941, unii români au devenit din oameni, șobolani, iar din creștini, criminali. Seamănul lor nu mai avea chip, ci miros, unul străin, de departe. Tribul șobolanilor intrase în alertă. Masa, casa, credința și țara șobolănească erau în pericol. Ceva trebuia făcut, cu orice preț.

Român cu umbrelă, ieșit la plimbare pe bulevardele Iașului, pe care zăceau cadavrele evreilor uciși în Pogrom. 29 iunie – 6 iulie 1941. Sursa foto: Google

Atunci, șobolanii au ucis oamenii. În case, pe străzi, în trenuri, oamenii au fost masacrați și răsturnați de-a valma, în gropi comune. Trebuia să li se piardă urma. Și mirosul. Apoi, șobolanii au revenit la viața obișnuită, de șobolani cu chipuri de oameni. Masa, casa, credința și țara erau salvate. Se putea merge înainte.

Cadavrele evreilor uciși în trenurile morții, în Pogromul de la Iași. 29 iunie – 6 iulie 1941. Sursa foto: Google

După 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unii dintre noi continuă să fie șobolani. Chipul e de om, dar apucăturile nu. La răstimpuri, șobolanii ies la lumină. E nevoie doar de mirosuri străine.

Paul Palencsar, jurnalist și teolog

 

3 COMENTARII

  1. Cind duhul rau intra in om , omul nu se mai comporta ca om. Se poate intimpla sa intre in orice om sau popor. S-a intimplat unor popoare primitive ce jertfeau pe virful piramidei oameni-sclavi pentru sarpele cu pene, s-a intimplat unui popor civilizat precum germanii si, da, li s-a intimplat chiar si evreilor sa extermine triburi pentru a le ocupa teritoriul. Chipurile asa le spusese Dumnezeu. Asta nu o cred. Dumnezeul iubirii de care ne vorbea Isus nu ar fi cerut asa ceva. Poate le ceruse cineva dar nu era Dumnezeul nostru, tatal lui Isus Cristos. Majoritatea textelor din vechiul testament, doar o selectie de texte pina la urma, au ca provenienta autori necunocuti, incert divina.

    • Pai nu exista colectie mai larga si mai hidoasa de exterminari, genociduri si destrabalare incestuoasa decat vechiul „testament”. Dar alea sunt „divine”, restul sunt sobolanisme.

      Ca doar teologul de serviciu nu era sa deplanga genocidul romanilor savarsit de sobolanimea comunista. Doar a fost 28 Iunie… 81 de ani de la crimele sobolanilor Sergo Goglidze, Lavrenti Beria, Josef Stalin care ne-au omorat fratii ca sa ne ia ogoarele, casele si femeile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here