Președintele Klaus Iohannis pare în continuare complet rupt de realitățile României, ultimul episod consumându-se marți, când protestul a 20.000 de profesori sub zidurile Cotroceniului l-a silit să primească în audiență o delegație a greviștilor. Șeful statului și-a făcut timp pentru oameni fix 15 minute, între 15.30 și 15.45. În acest timp le-a spus reprezentanților cadrelor didactice aflate în grevă sfidate de Guvern să pună „o muzică veselă în fundal“ când comunică, relatează sursele Edupedu.ro.
Președintele nu pare să aibă nicio tragere de inimă să-și exercite atribuțiile prevăzute prin Constituție, de a media conflictele dintre societate și Putere, iar presiunea protestatarilor i-a creat un disconfort. El le-a repetat liderilor de sindicate că ar fi bine să accepte oferta făcută de Guvern, adică să renunțe la revendicările care vizează mărirea salarială și să primească prima de 2.500 de lei, în două tranșe.
Senin și relaxat, Iohannis le-a spus membrilor delegației să-i calmeze pe greviștii care făceau gălăgie la porțile Palatului și să laude programul „România Educată“! Cerințele vin de la un om care în ultimele două luni s-a plimbat cu nevasta prin Japonia, Singapore, Brazilia, Chile, Argentina și Islanda, pe bani statului, și li se adresează unor oameni care muncesc pe salarii de 2.440-4.200 de lei pe lună.
El ar fi promis, totuși, să gireze un „acord“ la nivel politic, dar fără să se angajeze la ceva concret. De fapt, și aceasta pare să fie o vorbă fără conținut, deoarece Simion Hăncescu, unul dintre liderii sindicali, a declarat ulterior că Iohannis „a spus că e nevoie de un act normativ, că se angajează, în cazul în care se va accepta un acord, să îl gireze. Domnia sa va gira acel acord“.
Și mai bizar este că liderii de sindicat au dat curs cererilor lui Iohannis, pe care pare să-l intereseze strict imaginea, și la ieșire au adoptat un ton optimist, deși nu obținuseră nimic. Aceștia au spus că „atunci când președintele se implică“ „este un semn pozitiv“, caracterizând întâlnirea drept „constructivă“. Reprezentanții greviștilor au scăldat-o când au fost întrebați concret de reporteri de unde provine schimbarea de ton în discursul lor, din moment ce președintele nu le-a oferit nimic. Aceștia au răspuns că „nu este vorba de a face un pas înapoi“, pasând dintr-o dată decizia de a continua greva către membrii de sindicat. Mult mai puțin impresionați decât reprezentanții lor au fost profesorii din stradă, care au răspuns cu o scandare scurtă, dar elocventă: „Nu cedăm!“.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* Guvernul PSD-PNL trece la represalii: a modificat legea pe furiș, prin ordonanță de urgență, în a treia zi de grevă, astfel încât profesorilor să le fie afectată vechimea în muncă dacă participă la protest
* Iohannis mai dă o șansă PSD-ului: amână „rotativa“ guvernamentală pentru ca decontarea electorală a grevei profesorilor să nu cadă pe Ciolacu
* EDITORIAL CARTIANU. Tăiați, bă, pensiile speciale!
* Profesorii, îndemnați să condiționeze încetarea grevei de tăierea pensiilor speciale, a salariilor nesimțite la stat și concedierea clientelei politice
* ANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta, Dragnea și Dăncilă. China, „cel mai neiertător creditor din lume“, distruge țările pe care le împrumută
* Olaianos și-a retras pe șest plângerea împotriva TVR, după ce făcuse tam-tam că a ratat deplasarea în Qatar și cerea 200.000 de euro!
* Lăsați de Farul fără titlu, ai lu’ Becali s-au dezintegrat: FCSB – Rapid 1-5. Bilanțul ultimelor 160 de minute din Superligă: 1-8!
Tandala!