Pastila Paxlovid, produsă de Pfizer, cel mai nou și mai eficient tratament în boala Covid, nu va fi disponibilă și în România. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat oficial, în ședința de Guvern de joi că discuțiile cu producătorul au eșuat, statul român nereușind să încheie un acord decât pentru pastila anti-Covid de la Merck, scrie Agerpres.
Paxlovid a obținut autorizație de urgență în SUA și alte țări. Reduce riscul de spitalizare sau de deces cu aproximativ 90% dacă este administrat în primele 5 zile de la apariția simptomelor.
Prin comparație, Molnupiravir, pastila de la Merck, reduce riscul de spitalizare sau deces cu 30%.
Alexandru Rafila a explicat, în ședința de Guvern, motivul acestui eșec major, aducerea celui mai nou și mai eficient tratament anti-Covid și în țara noastră: „Din păcate, cu cei de la Pfizer nu am reuşit (aducerea Paxlovid – n. red.), ne-au pus nişte condiţii comerciale şi un contract tipic din Statele Unite, care e foarte greu adoptat în România. Vă dau un singur exemplu, care cred că ar crea foarte multe rezerve, în primul rând pacienţilor: crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament“.
Există o doză de adevăr în cele spuse de Rafila. În ultimele zile, propaganda conspiraționistă care are în spate AUR și Rusia au speculat această prevedere specifică legislației americane pentru a răspândi pe Internet „dovada” că tratamentele, inclusiv vaccinarea, sunt criminale, o uneltire a Ocultei Mondiale. „Vă dați seama că o astfel de chestiune nu avem cum să facem și e foarte greu de instrumentalizat, mai ales că nu sunt precizări legate de dimensiunea acestui fond”, a adăugat Rafila.
În lipsa celui mai bun medicament anti-Covid, România va fi nevoită să se mulțumească și cu tratamente mai puțin eficiente. „Altă veste importantă este că luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral Molnupiravir. Am reușit să facem acest lucru”, a declarat Rafila. Miercuri s-a semnat contractul cu compania Merck, care produce Molnupiravir.
Medicamentul va fi administrat, spune ministrul, „pacienților cu risc crescut, simptomatici”, iar impactul va fi aproape imediat, folosirea Molnupiravir urmând să scadă presiunea pe secțiile ATI.
Studiile realizate pe persoane cu comorbidități în boala Covid arată că, dacă e administrat la debutul simptomelor, Molnupiravir reduce spitalizările și decesele cu 30%. Comprimatul se administrează de două ori pe zi timp de 5 zile pentru pacienții cu risc crescut.
DACA SPEICALII SUNT BINE, CEILALTI SE MULTUMESC CU PROPAGANDA.