vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaRusia amenință că taie complet exporturile de petrol, furioasă că occidentalii discută...

Rusia amenință că taie complet exporturile de petrol, furioasă că occidentalii discută plafonarea prețului

-

Rusia e furibundă și amenință că va tăia complet exporturile de petrol către țările care ar îndrăzni să impună un plafon pentru prețul de achiziție a carburantului, relatează CNN. După ani în șir în care a șantajat și ironizat Occidentul, influențând arbitrar piața petrolului prin majorări sau scăderi ale prețului în funcție de interese, Rusia se vede acum confruntată cu poziția comună a țărilor occidentale.

Țările din G7 se întrunesc vineri pentru a discuta un acord privind plafonarea prețului de achiziție a petrolului rusesc. Pentru ruși, în ciuda bravadei, lovitura ar fi foarte grea. Deși amenință cu boicotul și se laudă că își vor direcționa exporturile către Asia și Africa, în realitate rușii nu au nici capacitatea să facă acest lucru și nici piața de desfacere necesară ca să suplinească eventuala tăiere completă a relațiilor de export-import cu Europa occidentală.

Confruntată cu perspectiva coalizării țărilor dezvoltate, Moscova amenință. Aleksander Novak, vicepremierul Rusiei, a declarat joi, preluat de agenția TASS: „Pur și simplu nu vom furniza petrol și produse petroliere unor astfel de companii sau state care impun restricții, deoarece nu vom lucra în mod necompetitiv”.

Statele Unite, Europa, Canada și Japonia analizează de luni întregi ce pot face pentru a pune capăt șantajului rusesc în privința prețurilor la energie. Miniștrii de Finanțe din țările G7 își propun să ajungă la un acord vineri. SUA au făcut presiuni pentru ca Guvernele să introducă un plafon de preț, deoarece ar reduce veniturile de care președintele Vladimir Putin are nevoie pentru a-și finanța războiul din Ucraina, permițând în același timp, teoretic, ca barilul rusesc să continue să curgă pe piețele globale, evitând un nou șoc inflaționist al ofertei.

- Advertisement -

Karine Jean-Pierre, secretara de presă a Casei Albe, a explicat rațiunea din spatele inițiativei americane: „Acesta este cel mai eficient mod, credem noi, de a lovi puternic în veniturile lui Putin, iar acest lucru va avea ca rezultat nu doar o scădere a veniturilor din petrol ale lui Putin, ci și a prețurilor globale la energie”.

Nadeem Zahawi, ministrul britanic de Externe, a declarat joi că speră într-un acord, pentru că țara sa e deja confruntată cu dificultăți majore: „Este important pentru că poporul britanic se află în acest moment sub o presiune uriașă. Există o anxietate reală în gospodării, în mediul de afaceri, din cauza vârfului de energie”.

De la începutul lunii iulie, prețul petrolului a scăzut cu aproximativ 18%, piața anticipând că recesiunea va reduce cererea. Costurile barilului rămân însă cu aproximativ 20% mai mari decât în urmă cu un an.

- Advertisement -

Rusul Novak califică în schimb propunerile de impunere a restricțiilor drept „complet absurde”, proclamând că ar distruge piața globală a petrolului, a relatat TASS. „Astfel de încercări nu vor face decât să destabilizeze industria petrolieră, piața petrolului”, a spus el. „Acest lucru va ruina complet piața.”.

Europa și Statele Unite au interzis majoritatea importurilor de petrol rusesc. Fluxurile de țiței și alte produse petroliere către Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Japonia și Coreea de Sud au scăzut cu aproape 2,2 milioane de barili pe zi de la începutul războiului din Ucraina, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. Însă două treimi din această scădere a fost redirecționată către alte piețe precum China și India, contribuind la umflarea vistieriei Moscovei. Veniturile din exporturi în luna iulie au fost de aproximativ 19 miliarde de dolari, potrivit AIE.

Tăierea completă a importurilor către Europa ar fi însă o lovitură majoră pentru Rusia, care n-ar mai avea către cine să trimită surplusul creat.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Asocierea cu AUR costă! Societatea Timişoara îi retrage „nuntașului” Robert Turcescu premiul acordat în urmă cu 17 ani

* „Cârtițele” AUR din presă: Ciutacu, Turcescu, Dan Diaconescu. Cei trei au participat la paranghelia propagandistică a lui George Simion, susținută grețos de RTV

* „Săgețile” Rusiei s-au întâlnit la Măciuca: extremistul Simion a fost cununat religios de anarhistul Teodosie, „tămâiați” de propagandistul Ciutacu

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit

* În 10 luni de guvernare PSD-PNL, pensiile speciale au crescut în medie cu 438 de lei, iar cele obișnuite cu 3 lei, anunță Cătălin Drulă (USR)

* Istoricul Armand Goșu: „Politic și administrativ, suntem undeva în fundul Evului Mediu. Vin occidentalii la noi cu sacii de bani și ne bat la ușă, «Hai, modernizați-vă!», și senzația e că elita politică românească nu e acasă“

* A murit Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al URSS, care a contribuit decisiv la încheierea Războiului Rece. Avea 91 de ani

* Rusia termină stocurile de rachete de înaltă precizie: mai are doar 20% din sistemele Iskander și 45% din cele Kalibr. Din cauza crizei, folosește acum sistemele antiaeriene S-300 pentru a ataca ținte la sol

* „A căzut” de la fereastră și directorul LukOil, oligarhul Maganov, care criticase deschis invadarea Ucrainei

* Hagi face instrucție cu „europenele”: 3-1 cu CFR Cluj, 3-1 și cu FCSB, în numai trei zile! Farul Constanța e pe primul loc

1 COMENTARIU

  1. Chiar daca incaseaza bani de la India si China ce fac cu ei? Ce cumpara? Degeaba stai pe un sac de bani, in afara de a majora solda prostilor care mor pentru criminalul Putler, nici macar un Big Mac nu mai pot cumpara. Despre componente electronice nici nu mai vorbin. Pe perioada anilor 80 lumea avea bani insa nu avea produse in galantar, luai carnea pe sub mana, cu ce ne ajutau salariile atunci care erau bune pentru vremurile respective? Mergea la hotel si mai dadeam pe la restaurant, insa in aprozare, alimentare batea vantul. Cand ai multi bani si nu ai ce face cu ei sunt si efecte imediate, care se vor vedea probabil anul viitor cand Putler isi va da duhul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -