miercuri, mai 22, 2024
AcasăLumeaRusia, campanie intensă de dezinformare pe Facebook: "coronavirusul, armă biologică americană"

Rusia, campanie intensă de dezinformare pe Facebook: „coronavirusul, armă biologică americană”

-

Vladimir Putin a declanșat o operațiune globală de dezinformare dusă pe rețelele sociale prin care încearcă să acrediteze ideea că responsabili pentru epidemia de coronavirus sunt americanii.

Mii de conturi de pe reţelele Twitter, Facebook şi Instagram asociate cu Rusia răspândesc dezinformare antiamericană în legătură cu coronavirusul apărut în China, au declarat pentru France Presse responsabili ai SUA, citați de Agerpres.ro.

Potrivit acestora, campania de dezinformare şi propagare de teorii conspiraționiste au început acum o lună, într-un moment în care numărul deceselor din China din cauza noului virus era de trei şi epidemia consta în doar 200 de cazuri la Wuhan. În prezent, bilanţul se ridică la peste 2200 de morţi şi 75.000 de cazuri în China şi alte peste 1000 de cazuri în 26 de ţări.

Această campanie rusă aminteşte de tentativele KGB din timpul Războiului Rece (1948-1989) de a acredita ideea că HIV este un virus creat de cercetătorii americani, scăpat din laboratoarele Pentagonului.

„Scopul Rusiei este de a semăna discordie şi de a slăbi din interior instituţiile din SUA şi alianţele lor”, este de părere Philip Reeker, subsecretar de stat american pentru Europa şi Eurasia.

- Advertisement -
„Răspândind dezinformare despre coronavirus, aceşti actori ruşi rău intenţionaţi pun în pericol securitatea publică în detrimentul răspunsului global” la epidemie, adaugă acesta.

Teoriile difuzate pe rețelele sociale includ ideea că virusul a fost creat de SUA pentru a „purta un război economic împotriva Chinei”, că este vorba de o armă biologică inventată de CIA sau că face parte dintr-o strategie occidentală de „mesaje anti-China”.

Miile de conturi implicate în aceste demersuri erau supravegheate de Departamentul de Stat al SUA pentru intervenţia lor în diverse crize de pe plan mondial, de la războiul din Siria la manifestaţiile din Chile sau ale „vestelor galbene” din Franţa, iar mesajele postate despre coronavirus sunt „cvasiidentice”, conform unui raport pregătit pentru Global Engagement Center din Departamentul de stat american, celulă de luptă împotriva campaniilor de dezinformare străine, anunță Agerpres.ro.

Potrivit Departamentului de Stat, debutul acestei campanii pe internet a fost pe 20 ianuarie, când media controlate de statul rus, mai ales RT şi Sputnik, au început să difuzeze articole şi interviuri antioccidentale despre originile epidemiei.

- Advertisement -

„Este puţin probabil să fie o coincidenţă. Când media ruse au început să emită aceste teorii, conturile ruse au început să le promoveze pe plan mondial. (…) E vorba de mii de conturi care lucrează concertat în fiecare zi şi folosesc exprimări, un ton şi un ritm identice. Toate pot fi asociate foarte uşor cu RT, Sputnik şi alte media legate de statul rus”, a spus un responsabil, menţionând că „nu sunt roboţi, sunt persoane în carne şi oase în spatele unei tastaturi”.

Potrivit unui responsabil din Departamentul de stat, trolii ruşi sunt autonomi şi nu acţionează neapărat la un ordin explicit, dispunând de „capacitatea independentă de a opera în acest spaţiu pentru a provoca pagubele pe care le doresc, cu consecinţe potenţial catastrofale”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Sfârșitul inocenței. Consiliera USR care a votat alături de PSD, în folosul lui Mutu. O întâmplare care îndeamnă USR la mai multă reținere în relația cu PNL

* Băsescu explică de ce a ales-o pe Kovesi deși avea aviz negativ de la CSM

* Tensiuni în UE pe buget. Austria, Suedia, Danemarca și Olanda au înfuriat statele mai sărace

* Mesaj emoționant al Kirei Hagi, sora lui Ianis, după seara de vis a fotbalistului român

* ÎNREGISTRARE AUDIO. Andreea Antonescu, mincinoasă ordinară! A sunat beată la 112, dar a dat vina pe un copil de 9 ani

* 2,5 milioane dolari de căciulă! Cei 6 din „Friends” au semnat cu HBO pentru un nou episod

* Patronul Ryanair a comis-o din nou: „Bărbații musulmani trebuie controlați mai bine în aeroport. Pot fi teroriști!”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -