Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat vineri că producția industrială a României a scăzut față de perioada similară a anului trecut, informația confirmând cele mai negre temeri despre posibilitatea ca țara noastră să intre efectiv în recesiune. „În perioada 1.I – 31.VII.2024, comparativ cu perioada 1.I – 31.VII.2023, producţia industrială a scăzut atât ca serie brută (-1,8%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-1,4%)”, se menționează în comunicatul INS.
Semnele privind acest dezastru s-au înmulțit masiv în ultimele luni, iar firmele private își fac deja provizioane și se pregătesc de ce e mai rău începând din 2025.
După aproape 3 ani de guvernare PSD-PNl sub bagheta președintelui Klaus Iohannis, România e literalmente la pământ. Creșterea economică prognozată la 3,4% de Guvern la începutul anului s-a dovedit a fi, după 7 luni, de doar 0,1%, adică nulă.
În acest timp, deficitul bugetar care premierul Ciolacu promisese că va fi ținut în limita de 5% se estimează că va ajunge la aproape 9% până la sfârșitul anului. La sfârșitul lunii iulie se atinsese deja deficitul de 4,2% din PIB, iar toamna și luna decembrie sunt, în mod tradițional, perioada din an când datoria crește abrupt.
Inflația anunțată oficial de autorități pe luna august a fost de 5,1%, cea mai mare din Uniunea Europeană.
Decizia luată de PSD și PNL de a refuza reformarea instituțiilor statului și de a renunța la pensiile speciale a dus la blocarea banilor din PNRR. Până acum, în 2024, România a luat doar 388 de milioane de euro din cei 3,65 de miliarde care ar fi venit dacă se respectau angajamentele.
Un dezastru total este și pe absorbirea fondurilor europene din bugetul 2021-2027. Recent, ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a recunoscut că încă nu s-a aborbit nici măcar un ban din miliardele prevăzute acolo, deși au trecut deja aproape 4 ani din perioada prevăzută!
Colapsul se profilează literalmente pretutindeni. Au apărut probleme cu plata salariilor la multe instituții publice, iar blocarea fondurilor PNRR a făcut ca Ministerul Transporturilor să ceară bani de la buget, din Fondul de Urgență al premierului, pentru a plăti constructorii de autostrăzi.
În urmă cu o săptămână s-a anunțat oficial că s-au pierdut și banii din PNRR pentru construirea metroului din Cluj, pe care în iunie Emil Boc îl inaugurase cu mare fast, alături de Ciolacu și de Ciucă.