luni, aprilie 22, 2024
AcasăNewsRomânia, din nou pe contrasensul Europei: Ciolacu vrea închiderea magazinelor în weekend,...

România, din nou pe contrasensul Europei: Ciolacu vrea închiderea magazinelor în weekend, deși puținele țări din UE care mai fac asta au tendința să elimine restricția

-

Anunțul premierului Marcel Ciolacu, privind discuțiile pentru închiderea supermarketurilor în weekend, a venit la propunerea asociației comercianților mici și mijlocii, dar e din nou pe contrasens cu tendința la nivel european. Măsura are unele rațiuni obiective invocate de patronii de magazine, dar puținele țări UE care încă mai practică această restricție sunt pe cale să renunțe la ea.

Ciolacu spune că a primit o propunere pe care a dat-o în lucru, dar decizia nu e ușoară, pentru că impactul financiar e important. Inițial, Asociația Comercianților Mici și Mijlocii din România a cerut ca supermarketurile să fie închise în weekend. Apoi, membrii acestei asociații și-au dat seama că vor o prostie care-i afectează în primul rând pe ei, deoarece au multe mărfuri perisabile, care expiră în 3-4 zile, și ar înregistra pagube majore. Așa că s-au repliat și au cerut Guvernului PSD-PNL să instituie un program redus sâmbătă și duminică.

Ideea nu e complet lipsită de fundament. Patronii spun că foarte mulți angajați demisionează din cauza programului foarte încărcat, și că salariații merită și ei să stea alături de familii în weekend. Pe de altă parte, acest lucru se întâmplă în primul rând pentru că tocmai patronii țin schemele de personal subdimensionate, ca să plătească salarii mai puține. Dacă magazinele ar fi deservite de suficienți angajați, aceștia n-ar mai fi atât de încărcați și programul ar fi mai lejer.

Soluția găsită de asociație nu a fost angajarea mai multor oameni, pentru a le face viața mai ușoară, ci reducerea programului în weekend! Populist, Marcel Ciolacu a acceptat să ia în calcul această variantă. El a pasat responsabilitatea către subordonați: „Am dat în discuţie, la tehnicul Guvernului, să vedem în primul rând impactul. Nu e o decizie uşoară. Acum trebuie să fim corecţi, că nu există evaziune la supermarketuri, în primul rând. În al doilea rând, nu ştim dacă acoperim nevoia cetăţenilor, dacă închidem supermarketurile. Nu era vorba numai de supermarketuri, era vorba de toate magazinele alimentare. Şi atunci românilor li s-a spus să-şi facă aprovizionarea până sâmbătă la prânz. Eu nu pot să le spun românilor când să se ducă la magazin să-şi cumpere alimente, totuşi e decizia dumneavoastră, a mea, a fiecăruia dintre noi, dar am dat-o în calcul să vedem totuşi impactul. Nu e o decizie uşoară dar, dacă avem un sistem alternativ viabil, atunci se poate ajunge la o astfel de decizie“.

- Advertisement -

Foarte puține țări din Europa mai practică acest tip de măsură, dar chiar și acolo sunt discuții dacă n-ar trebui să se renunțe. Ar fi vorba de Germania, Polonia, Grecia și Slovenia, care au închis duminică, iar sâmbătă au program normal.

Însă tot asociațiile proprietarilor de supermarketuri cer acum ridicarea restricției în țările respective, după ce au constatat că pierd foarte mult la vânzări în favoarea firmelor care practică vânzarea online cu amănuntul. Adică oamenii nu mai merg la magazine (care sunt închise), ci plasează comenzi și curierul le aduce direct acasă mărfurile și alimentele.

Ungaria a renunțat încă din 2016 la măsura care-l bântuie acum pe Ciolacu, după ce s-a constatat că această mână de ajutor dată angajaților de la magazine îi dezavantajează pe consumatori. Cum presiunea era mare, Viktor Orban a renunțat la idee.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

5 COMENTARII

 1. Fugiiiiiiiiiți ! Iar se bagă bolșevicii în economie ! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 2. Derbedeul asta crede ca un mall este o covrigarie. Adica oamernii sa nu-si mai faca cumparaturile de la mall ptr intreaga saptamana taman in weekend cand sunt liberi ptr ca asa vrea Marcel din Buzau.

 3. Marcelică, covrigăria ta se închide în weekend ?
  Vreau să știu ca să mă aprovizionez cu covrigi de
  vineri, să-mi ajungă până luni ! Eu mănânc covrigi
  când urmăresc un meci la tv. Nu-mi plac floricelele.
  Și la cinema când mă duc iau cu mine tot covrigei de
  Buzău. E un deliciu.

 4. Oameni buni, in acest subiect nu este vorba doar despre economie, ci, mult mai important, despre modul nostru de viata si despre sanatatea noastra. Suntem mai toti un popor de agitati (si) pentru ca in ultimii 30 de ani, de cand s-au „inventat” si pe pamant romanesc hipermarketurile si mall-urile, am uitat cu totii ce inseamna o duminica linistita si odihna in familie sau simple plimbari in parc (si alte activitati relaxante asociate, inclusiv mersul la biserica), fara deplasari in zgomotul nevrotic al magazinelor inlantuite din malluri. Efectele acestor duminici petrecute in hipermarketuri si malluri sunt dincolo de portofelele noastre, ajungand sa ne afecteze sanatatea si chiar si unitatea din familii, pentru ca ziua dedicata familiei (duminica) a ajuns sa fie dedicata huzurului poftelor din malluri si magazine si am uitat sa mai traim in familia proprie, adulti si adolescenti/copii deopotriva. Si „DA !” : ce bucurie mai mare poate fi pentru oamenii de afaceri din comert decat cea generata de faptul ca noi ne cheltuim duminica banii in agitatia nevrotica din hipermarketuri si malluri, in loc sa ne odihnim trupul si mintea??
  Iar afirmatia ca nu avem timp altcandva pentru cumparaturi este un fals promovat de comerciantii direct interesanti (incercati si veti vedea ca aveti timp, veti gasi), precum este un fals ipocrit si afirmatia ca Germania ar intentiona sa renunte la inchiderea hipermarketurilor si a mallurilor duminica. Da, exista unele discutii politicianiste in acest sens sustinute de comerciantii interesati, dar linistea profunda si relaxanta din zilele de duminica din localitatile din Germania este foarte apreciata de catre cetatenii germani, asa ca situatia actuala de la ei nu se va schimba (am locuit ani de zile in Germania, cunosc foarte bine situatia).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -