Certficatul Verde digital ar putea deveni obligatoriu pentru accesul în toate universitățile din România. Solicitarea vine de la Consiliul Național al Rectorilor (CNR), organism care a solicitat Parlamentului și Guvernului modificarea cadrului legislativ astfel încât în universități sau în campusuri să aibă acces doar cei vaccinați, trecuți prin boală sau testați. Excepție ar face cei are au contraindicații medicale.
Solicitarea referitoare la introducerea Certificatului Verde a venit după ședința de lucru a Consiliul Național al Rectorilor (CNR), la Brașov, în perioada 8-10 octombrie. La ședință a participat și ministrul demis al Educației, Sorin Cîmpeanu.
Potrivit unui comunicat al CNR, remis duminică și citat de Agerpres, Consiliul Naţional al Rectorilor solicită Guvernului/Parlamentului modificarea cadrului legislativ astfel încât accesul în spaţiul universitar să se facă pe baza certificatului verde digital, cu excepţia celor care au contraindicaţii medicale.
Doar Parlamentul poate impune Certificatul Verde obligatoriu. Guvernul demis nu mai are acest drept
Duminică seara, la Digi 24, ministrul Sorin Cîmpeanu (demis marți, 5 octombrie, împreună cu întregul Guvern Cîțu) a explicat: „Am apreciat dorința rectorilor de face din campusurile universitare medii sigure pentru întreaga comunitate academică. Pentru acest lucru, au solicitat o modificare legislativă. Pentru a institui Certificatul Verde în universități, atât pentru studenți, cât și pentru angajați, este nevoie de legislație primară. Legislația primară este apanajul Parlamentului, Guvernul putând – dacă nu este guvern interimar, cum este acum – să inițieze proiecte de lege. Acum, Guvernul nu poate iniția un proiect de lege, doar Parlamentul poate crea acea legislație primară în baza căreia să se poată introduce Certificatul Verde în universități atât pentru studenți, cât și pentru angajați”.
Ministrul Cîmpeanu a spus că s-a discutat la nivelul CNR despre posibilitatea transmiterii unei scrisori către toate partidele parlamentare, „pentru ca acestea să-și precizeze ferm poziția – da sau nu, susțin sau nu susțin un astfel de proiect de lege privind obligativitatea Certificatului Verde în universități”.
„PNL va susține toate măsurile care ne pot face să nu mai fim codașii Europei”, a precizat Sorin Cîmpeanu, în calitate de reprezentant al liberalilor.
„Pentru ca un eventual proiect de lege referitor la Certificatul Verde să treacă în Parlament, este nevoie ca partidele parlamentară să-și clarifice poziția”, a insistat ministrul Educației, reamintind că PNL nu are majoritate parlamentară și nu poate promova singur un astfel de proiect de lege.
Și în universități, rata de vaccinare este sub media europeană
Ministrul Sorin Cîmpeanu a subliniat că, în cazul obligativității Certificatului Verde în universități, ar fi vorba atât despre studenți, cât și despre angajați.
„La angajați se pune problema dreptului la muncă”, a menționat el.
„Important este că rectorii și studenții deopotrivă își doresc ca universitățile să fie medii sigure. Consiliul Rectorilor a solicitat studenților implicare cu privire la evaluarea nivelului de vaccinare a studenților”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a oferit exemplul Universității de Medicină din Târgu Mureș, unde există o rată de vaccinare de 90% în rândul studenților.
În alte universități, însă, proporția este de 50-55%, în timp ce unele universități nu au raportat încă rata de vaccinare.
„Chiar și în universități, unde ar trebui să fim cu cea mai mare înțelegere față de importanța vaccinării și față de progresele științei, avem o rată de vaccinare sub media europeană”, a constatat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul crede că impunerea Certificatului Verde în universități ar da un impuls vaccinării.
Teste pe banii statului
Sorin Cîmpeanu a mai spus că testarea non-invazivă atât pentru elevi, cât și pentru angajații din învățământ este asigurată din bugetul statului.
„Avem Codul Muncii, care, nefiind modificat, prevede ca angajatorii să pună la dispoziția angajaților aceste teste PCR sau antigen rapide. În condițiile actuale, din perspectiva legislației, nu există posibilitatea ca profesorii să fie supuși obligației de plată a testelor care să confirme testele pe bază de salivă, adică testele antigen rapide sau testele PCR”, a precizat Sorin Cîmpeanu.