Rusia face un nou pas agresiv, de intimidare a Occidentului, și anunță exerciții militare cu arme nucleare tactice în Belarus. Putin speră astfel să împiedice implicarea Europei și a SUA în sprijinirea Ucrainei, care acum este sub o presiune din ce în ce mai mare pe front. Primele care au reacționat la pasul făcut de Putin au fost UE, NATO și SUA, care au răspuns că e vorba de iresponsabilitate din partea Moscovei.
Președintele rus Putin a ordonat armatei sale să efectueze „în curând“ exerciții cu arme nucleare tactice în Districtul Militar Sud, adică în apropierea Ucrainei. Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării de la Moscova chiar luni, în a doua zi a Paștelui ortodox. În comunicat se specifică faptul că „vor fi luate o serie de măsuri pentru antrenamentul în pregătirea și utilizarea armelor nucleare nestrategice“.
Bombele nucleare tactice sunt unele de dimensiuni mai reduse, care se folosesc pe câmpul de luptă împotriva aglomerărilor de unități inamice sau a unor localități. Raza lor de distrugere este mai mică decât a armelor nucleare strategice, dar efectul asupra zonei unde sunt folosite rămâne la fel de nimicitor, în urmă rămânând inclusiv radiațiile.
Rușii dau vina pe Occident încă o dată, deși nimeni în afară de ei n-a pomenit de arme nucleare până acum
Nu se știe deocamdată unde se vor ține aceste exerciții, dar e posibil ca Rusia să le facă inclusiv pe teritoriul ocupat al Ucrainei.
Kremlinul se justifică prin faptul că aceste manevre răspund amenințărilor unor oficiali occidentali precum Emmanuel Macron, care a spus că nu exclude posibilitatea de a trimite trupe la sol în Ucraina.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a afirmat fără echivoc că e vorba de o manevră de intimidare a Occidentului: „Ei au vorbit despre disponibilitatea şi inclusiv intenţia de a trimite contingente militare în Ucraina, adică să pună soldaţii NATO în faţa militarilor ruşi. Aceasta este o nouă spirală de escaladare a tensiunii. Nu are precedent şi impune o atenţie specială şi măsuri speciale. Sperăm că acest eveniment va calma capetele încinse din capitalele occidentale”.
Rusia este în avantaj după ce America a blocat timp de 7 luni ajutoarele militare pentru Ucraina, iar Europa nu a reușit să se mobilizeze și să furnizeze muniția necesară. Acum, când legea privind ajutorul acordat Ucrainei a trecut la Washington și europenii vorbesc tot mai clar despre necesitatea implicării pentru ca ucrainenii să nu fie învinși, rușii fac tot posibilul să nu scape prada din gheare. Toate manevrele și amenințările Kremlinului au ca scop intimidarea Occidentului, astfel încât să fie acceptată înfrângerea Ucrainei.
Occidentul anunță că va continua să sprijine Ucraina și condamnă „retorica iresponsabilă“ a Moscovei
Instituțiile occidentale au reacționat, până acum, fără să lase impresia că s-ar teme. Farah Dakhlallah, purtătoare de cuvânt a NATO, a declarat pentru agenția EFE: „Retorica nucleară a Rusiei este periculoasă și iresponsabilă. NATO rămâne vigilentă și va continua să garanteze protejarea fiecărui centimetru de teritoriu aliat. Aliații vor continua să sprijine Ucraina“.
Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a caracterizat exercițiile nucleare rusești ca fiind un „categoric zăngănit de săbii“. El a spus că e „o continuare a comportamentului iresponsabil al Rusiei“ și „încă o dovadă că Kremlinul este interesat de continuarea escaladării situației pe care a provocat-o prin agresiunea ilegală împotriva Ucrainei“.
SUA, prin Pat Ryder, reprezentant al Pentagonului, se referă la anunțul Moscovei astfel: „Acesta este un exemplu tipic de retorică iresponsabilă pe care am mai văzut-o în trecut din partea Rusiei. Este un lucru total inoportun, având în vedere situația de securitate actuală”. Pe de altă parte, sateliții americani n-au înregistrat deocamdată „nicio schimbare în poziționarea forțelor strategice“ ale Rusiei.