PSD e pe cale să piardă primăria orașului de reședință din cel mai puternic județ al său!

0
6386
Mario De Mezzo - Emil Moț

Un sondaj comandat de Partidul Social Democrat, cu rezultate secretizate („de uz intern”), dar obținute pe surse de Ziaristii.com, arată că PSD e pe cale să încaseze o lovitură dură în cel mai puternic județ al său: Olt – fieful secretarului general al partidului, Paul Stănescu.

După o campanie energică derulată în ultimele 10 luni de fostul prefect al județului, Mario De Mezzo (47 de ani) de la PNL, acesta are deja patru procente în fața primarului PSD în funcție, Emil Moț (43 de ani).

Cifrele sondajului:

  • Mario De Mezzo (PNL) – 45%
  • Emil Moț (PSD) – 41%.

Un alt indicator extrem de relevant este faptul că Emil Moț, primarul PSD în funcție, este cotat cu aproape 10 procente sub scorul PSD în Slatina. Este un detaliu care arată că declinul primarului este major, pe trend negativ (descrescător). Lipsa de realizări din cele două mandate ale lui Moț pare să aibă un impact major asupra intenției de vot a slătinenilor. 

La Primăria Slatina sunt înscriși în cursă 6 candidați, toți reprezentând partide sau alianțe: PNL, PSD, Alianța Dreapta Unită, AUR, PUSL și SOS România. Dintre aceștia, doar canddații PNL și PSD par să aibă șanse reale de a câștiga. Înaintea campaniei, favorit era dat candidatul PSD, Emil Moț. La jumătatea campaniei, favorit devenise deja candidatul PNL, Mario De Mezzo.

Cei doi sunt și cei mai vizibili în campania electorală. Ceilalți patru au probleme de vizibilitate atât în mediul online, cât și în acțiunile pe teren, unii sunt absenți aproape total.

Campania de la Slatina este una dintre cele mai aprige bătălii dintre cele două partide aflate în coaliție guvernamentală și cu liste comune la europarlamentare. În orașul de pe Olt, nu există menajamente între reprezentanții PNL și PSD, care au dezvoltat o adversitate totală.

În ultimele decenii, județul Olt a fost condus pe criterii feudale de Paul Stănescu și rețeaua sa clientelară, invidiată de mulți PSD-iști din alte județe. Funcția de secretar general al PSD, care-i permite să conducă partidul în tandem cu Marcel Ciolacu și să aibă acces la uriașele resurse financiare ale partidului, l-a ajutat pe Paul Stănescu să-și conserve statutul de mare baron local, statut pe care l-a avut și în „epoca Dragnea”.

Emil Moț, primarul în funcție al Slatinei, este creația politica a lui Paul Stănescu, partenerul de viață de mai mulți ani al Marianei Moț, mama primarului și fostă președintă a Curții de Apel Craiova, în prezent membru al Consiliului Legislativ (cel condus de sinistrul Florin Iordache).

Primarul în funcție este criticat de alegători pentru lipsa de realizări, lipsa de proiecte majore pentru oraș în mandatele sale, lucrările minore de proastă calitate, scumpe și realizate exclusiv de firme de casă.

În contextul alianței dintre PSD și PNL, candidatura lui Mario De Mezzo i-a surprins pe mulți, dată fiind adversitatea acestuia față de PSD, mai ales față de „mafia PSD din Olt”. Existau chiar voci în PSD care pledau pentru o candidatură comună, pentru ca omul lui Paul Stănescu să fie reales fără emoții. Dar Mario De Mezzo a insistat să candideze, pentru a scoate Primăria Slatina de sub dominația nocivă a PSD (care înaintea lui Emil Moț l-a avut de celebru infractor fugar Darius Vâlcov, aflat acum după gratii).

Până la depunerea oficială a candidaturilor, au fost mulți chiar în tabăra PSD, ba chiar și la alte partide, care pariau că Mario De Mezzo nu va ajunge să candideze la Slatina în numele PNL, din cauza opoziției sale vehemente față de PSD și în antiteză cu „marea pace din coaliție”.

Comunicator cu experiență, Mario De Mezzo domină de luni de zile comunicarea online în Slatina, făcându-se cunoscut cu o serie de videoclipuri în care a demascat mai multe presupuse jafuri din bani publici sau acțiuni îndoielnice ale administrației locale actuale. A fost unul dintre primii politicieni de anvergură care a folosit TikTok drept canal de comunicare politică, într-o perioadă în care consultanții spuneau că platforma nu este adecvată pentru astfel de conținut.

PSD a pierdut trenul online-ului în Slatina, mizând pe canalele clasice și controlate: postări banale, distribuite pe grupuri interne, conținut video aproape inexistent.

După creșterea spectaculoasă în notorietate datorată online-ului, candidatul PNL a completat cu o campanie energică printre oameni, convingând o categorie importantă de electorat că Slatina are nevoie de schimbare și că el este singura soluție, în condițiile votului într-un sngur tur.

O înfrângere a PSD în propriul său fief, într-un oraș confiscat în ultimele decenii, un oraș care nu-a mai avut primar liberal de la al Doilea Război Mondial, părea imposibilă, dar acum se conturează ca fiind foarte posibilă. Rezultatul în această confruntare dură depinde de o singură și mare necunoscută, care va influența decisiv rezultatul alegerilor: prezența la vot.

La o analiză simplă a prezenței la vot de la ultimele alegeri locale, se remarcă faptul că, la Slatina, PSD are o bază de alegători plafonată în jurul a 12.000 de persoane. O prezență ridicată la vot, incluzând mobilizarea celor care n-au mai votat la ultmele scrutine, îi va aduce lui Mario De Mezzo mai multe voturi decât cele 12.000 ale PSD. În cest caz, candidatul PNL va câștiga primăria municipiului Slatina.

Victoria lui Mario De Mezzo la Slatina ar fi o lovitură majoră pentru Paul Stănescu, unul dintre cei mai puternici și controversați lideri ai PSD, contestat chiar și în interiorul partidului său. O astfel de perspectivă ar contribui și la resetarea relațiilor dintre PSD și PNL, dat fiind că sudul țării e considerat, de multă vreme, latifundia baronilor PSD, iar victoria candidatului PNL ar zgâlțâi serios această stare de lucruri.

N-ar scăpa de consecințe nici Paul Stănescu: dacă va pierde Primăria Slatina prin omul său de casă, secretarul general al PSD și-ar putea pierde funcția-cheie în partid, care-l face puternic și temut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.