Finlandezii nu s-au cramponat de faptul că dețin președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene (preluată de la România): au schimbat Guvernul „din mers”, după demisia premierului Antti Rinne (57 de ani). Noua șefă a Executivului, Sanna Mirella Marin (34 de ani), este o surpriză colosală.
Social-democraţii din Finlanda, care conduc o coaliţie guvernamentală formată din cinci partide, au ales-o duminică pe Sanna Mirella Marin, actualul ministru al Transporturilor, să devină prim-ministru săptămâna viitoare.
În vârstă de numai 34 de ani, Sanna Marin va fi cel mai tânăr premier din istoria ţării. Ea va prelua șefia Guvernului după demisia lui Antti Rinne. Acesta a demisionat la începutul acestei săptămâni după ce Partidul de Centru, membru al coaliţiei guvernamentale de la Helsinki, a anunțat că-şi retrage sprijinul pentru el din cauza felului în care a gestionat o grevă a poştaşilor, relatează Agerpres.
Momentul ales pentru schimbarea conducerii guvernului este neobişnuit pentru Finlanda, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene până la sfârşitul anului, jucând un rol central în eforturile de a stabili viitorul buget al blocului comunitar, notează Reuters.
„Avem multe de făcut pentru a restabili încrederea”, a declarat Sanna Mirella Marin, după ce a obţinut – la limită – votul în conducerea partidului social-democrat (SDP), din care face parte. Pe locul al doilea al acestui scrutin intern s-a plasat Antti Lindman, şeful grupului parlamentar al partidului.
Sanna Mirella Marin a crescut fără tată, dar cu două mame
În ciuda vârstei, Sanna Mirella Marin are o carieră politică bine conturată. Născută la 16 noiembrie 1985, ea a fost aleasă în Parlament din 2015, la 30 de ani, și a fost numită ministru al Transporturilor și Comunicațiilor în iunie 2019.
S-a născut la Helsinki, dar a locuit în Espoo, Pirkkala și Tampere. A absolvit Științe administrative la Universitatea din Tampere, pe care a absolvit-o în 2012, an în care a fost aleasă în Consiliul Municipal din Tampere (la 27 de ani). A condus Consiliul Municipal din 2013 până în 2017, când a fost realeasă, cu mult mai multe voturi decât prima dată. Face parte, de asemenea, din adunarea locală a regiunii Tampere.
În 2014 a devenit vicepreședinte a Partidului Social-Democrat, iar în 2015 a fost aleasă în Parlamentul național, din partea districtului Pirkanmaa, cu 10.911 voturi. Patru ani mai târziu, ca și în cazul alegerilor locale, a fost realeasă deputat cu mult mai multe voturi: 19.088.
Sanna Mirella Marin este copilul unui cuplu de părinți de același sex. A fost crescută de o mamă singură, care ulterior a intrat în relație cu o femeie. Nu cunoaște familia tatălui ei biologic. Viitorul premier al Finlandei a povestit că nu i-a fost ușor, că a suferit lipsuri materiale și că adesea a fost stigmatizată de societate pentru că provenea dintr-o astfel de familie. Dar spune că mama sa i-a dat mereu încredere că poate să realizeze tot ce-și pune în cap.
La rândul ei, Sanna Marin are un copil cu partenerul ei de mulți ani, Markus Räikkönen.
Este o femeie tânără, frumoasă, deșteaptă, ambițioasă și puternică, calități pe care i le recunosc chiar și adversarii politici.
Femeile, la putere în Finlanda. Toate cele cinci partide ale coaliției de guvernare sunt conduse de doamne
Coaliţia din Finlanda, care a ajuns la guvernare în urmă cu 6 luni, este formată din 5 partide, toate conduse de femei, dintre care patru foarte tinere (între 32 și 34 de ani).
- Partidul Social-Democrat este condus de Sanna Marin (34 de ani).
- Partidul de Centru este condus de Katri Kulmani (32 de ani).
- Liga Verde este condus de ministrul de Interne, Maria Ohisalo (34 de ani).
- Alianţa de Stânga este condusă de Li Andersson (32 de ani).
- Partidul Suedez al Poporului este condus de Anna Maria Henriksson (55 de ani).
Neomarxismul la putere in Finlanda: feminism, LGBT, planul Kalergi, politicalicorect, egalitarism nefiresc….
Să nu comparăm social democrația nordică cu căcatul ăsta de la noi!!!!. rahatul ăsta de social-democratie din țara noastră ocupată vremelnic de o populație majoritar analfabetă ,nu mai este întâlnită nicăieri în lume , poate în altă galaxie…dar nu cred … așa că lăsați pe seama locuitorilor țărilor respective să-și aleagă ce formă de guvernare vor…in orice caz nouă ne lipsesc vreo mie de ani că să ajungem la o formă statală cat de cât,la un sistem de organizare și o formă de guvernare…. suntem inca la nivelul de ginte și voievodate. …uitati-va ce se întâmplă în teritoriul țării …feude conduse de către șefi de ginte …oare ăsta i democrație ?… asta o poți compara cu cele nordice?….
Am avut colegi de serviciu finlandezi la Dublin si erau foarte isteti si deschisi la minte. Cred ca avem multe de invatat de la ei.MULTE!