miercuri, februarie 28, 2024
AcasăNewsProfesorul Cherecheș avertizează: Fără vaccinarea populației, în toamnă avem valul 4 al...

Profesorul Cherecheș avertizează: Fără vaccinarea populației, în toamnă avem valul 4 al pandemiei, cu noi decese și restricții

-

Ritmul vaccinării, deja foarte scăzut, va continua să se reducă odată cu venirea verii și cu măsurile de relaxare aplicate întregii populații, ceea ce va duce la ratarea tuturor țintelor din campania de imunizare și la un val 4 al pandemiei în România, la toamnă, a avertizat profesorul Răzvan Cherecheș, vineri dimineața, într-un interviu pentru RFI.

Specialistul în politici publice de sănătate, care în ultimul an a făcut mari eforturi să explice populației ce se întâmplă în pandemie, de ce trebuie să ne protejăm și să ne vaccinăm și ce urmează, afirmă că strategia Guvernului este greșită.

Măsurile sunt în acord cu rata de transmitere a virusului și nu cu campania de vaccinare. Sunt răsplătiți și cei care refuză să se vaccineze, iar asta va duce la scăderea ritmului imunizării

E răsplătită la grămadă, indiferent dacă s-a vaccinat sau nu, întreaga populație. “E ca și cum le-ai da 10 la lucrare tuturor elevilor, indiferent dacă au învățat sau nu. E clar că la al doilea examen nu va mai învăța nimeni”, a explicat Cherecheș în ce constă eroarea Guvernului aplicând măsurile de relaxare pa grămadă.

Expertul spune că măsurile de relaxare – printre care eliminarea restricțiilor de circulație noaptea și a portului măștii în aer liber – sunt în concordanță cu reducerea numărului de cazuri și nu cu ritmul campaniei de vaccinare. Însă, la toamnă, când anotimpul rece va găsi populația României neimunizată, virusul – care este unul asemănător gripei, adică se reactivează iarna – va provoca un val 4 al pandemiei în țara noastră. Asta va aduce noi aglomerări în spitale, noi valuri de morți și noi restricții.

- Advertisement -

Profesorul Cherecheș e de părere că ar trebui să se explice cât se poate de clar ce avantaje au cei care se vaccinează: „Măsurile de relaxare sunt adecvate. Ținând cont de actualele rate de transmitere a virusului și de faptul că s-a încălzit vremea, că se petrece mai mult timp afară, că stăm mai mult timp cu geamurile deschise, că ventilația e mai bună peste tot, practic, șansele de transmitere sunt semnificativ mai reduse față de perioada de peste iarnă. Cu toate acestea, trebuie spus că ar fi fost nevoie ca să mențină actualul ritm de vaccinare și ar fi fost indicat să se specifice facilitățile pentru persoanele vaccinate. Asta, dincolo de faptul că pot să aibă capacitate mai mare evenimentele, dacă au doar persoane vaccinate, pentru că, de exemplu, în acest moment, în SUA, Centrul de Prevenire a Îmbolnăvirilor recomandă ca persoanele complet vaccinate să poată să stea chiar în interior fără mască și fără distanță“.

România va rata toate țintele și va atinge imunitatea de grup abia peste un an, anticipează specialistul în politici publice

Răzvan Cherecheș estimează că abia peste un an va reuși România să atingă imunitatea de grup în fața virusului, adică minimum 70% din populație imunizată. Asta în condițiile în care Israel și Marea Britanie au atins déjà această țintă, Statele Unite și Ungaria sunt foarte aproape și ele, iar Germania estimează că-și va imuniza întreaga populație în următoarea lună.

România a imunizat, în ultimele zile, sub 40.000 de persoane pe zi cu prima doză, deși ar trebui vaccinate circa 65.000/zi ca să se ajungă la 5 milioane la 1 iunie.

- Advertisement -

Cu 19,09% din populație vaccinată cu prima doză, România e pe locul 3 din coada Uniunii Europene la procentajul de vaccinați, înaintea Bulgariei (9,69%) și Letoniei (18,51%). Media populației vaccinate în Europa este de 25,22%, iar în Uniunea Europeană – de 29,49%.

Estimările profesorului Cherecheș

Relaxarea nu e în acord cu ritmul vaccinării, ci cu ratele de incidență ale infecției.

Ritmul vaccinării va scădea în perioada următoare tocmai din cauza relaxărilor. Suntem într-o situație bizară, e ca și cum la școală, la primul test pe care îl dai studenților, le dai la toți nota 10, indiferent că au muncit sau nu pentru testul respectiv. La al doilea test nu va mai învăța nimeni. Exact la fel aici.

Din cauză că Guvernul nu validează comportamentul responsabil al celor care s-au vaccinat, nu oferă o facilitate, nu ajustează legislația, pentru ca astfel de facilități să poată fi oferite, va scădea interesul pentru vaccinare. Pentru că, nu-i așa, situația este sub control, situația se relaxează pentru toată lumea, nu există nici un motiv să te vaccinezi și percepția riscului personal peste vară va scădea.

Dar în toamnă ne așteaptă valul patru. În momentul în care vremea se răcește, reintrăm în case, începem din nou să respirăm unii peste alții. Dacă procentul de persoane vaccinate nu va fi suficient de mare în acel moment, vom avea un val patru care va impune reintroducerea restricțiilor.

Eu sper să mă înșel teribil și să greșesc, dar eu nu cred că va fi posibil să atingem nici una dintre țintele impuse de autorități, pentru că exact măsurile de relaxare anunțate ieri vor duce la scăderea ratei de vaccinare.

Dacă ne uităm deja nu la numărul total de doze administrate, ci doar la prima doză, se vede clar o tendință descrescătoare a administrării primei doze de vaccin.

Eu spun că, dacă peste vară Guvernul se relaxează și el, la fel ca populația, și nu continuă să pregătească valul patru din toamnă, dacă nu pornește o campanie de comunicare adecvată – nu doar mesaje din partea primului-ministru, președintelui și domnului Gheorghiță, cu apeluri la populație, ci o campanie de comunicare corespunzătoare –, plus facilități extrem de clare pentru persoanele vaccinate, dacă nu se fac aceste lucruri, vom avea un val patru. Vom avea restricții în toamnă și lucrurile vor fi neplăcute până în primăvara anului viitor.

Eu zic că cel mai optimist scenariu este ca în primăvara anului viitor să reușim să ajungem la imunitatea de grup“.

- Advertisement -

4 COMENTARII

    • De când este Cosette Chichirău… ANARHISTĂ și ANTIVACCINISTĂ?????!

      Trustul MOGULULUI Păcuraru („Realitatea”, de care aparține și „site”-ul „VoxPublica”!!!) a… luat-o RAZNA (COMPLET!!!), încă din momentul în care primarul U.S.R.-P.L.U.S. de la Sectorul-I, Clotilde Armand, a pus cu botul-pe-labe firma-de-salubritate a patronului, pe care o COCOLOȘISE fostul primar P.S.D.-ist Tudorache-„diamant”!

      Dar să ajungi s-o bagi pe Chichirău (care se opune HOȚIILOR primarului Chirica, luat de P.N.L. de la P.S.D.!) în același grup cu Șoșoacă este… CULMEA-PENIBILULUI!!!!!!!!!!!!!!!

  1. Iar cuuu… ABSOLUT-IRESPONSABILELE (!!!!!!!!!!!!!!) „relaxări” PUR-POPULISTE ale „liberalilor” (U.S.R.-P.L.U.S. s-a opus și se opune, PE-BUNĂ-DREPTATE, ÎN MOD CONSTANT, acestor… AVENTURI-PERICULOASE ale P.N.L., acestea având DOAR un scop… EVIDENT-ELECTORAL!!!) NOUL-VAL-EPIDEMIC va veni, în România, în … IUNIE (a doua jumătate a lunii), IULIE și AUGUST, adică… ÎN PLIN SEZON AL VACANȚELOR-ESTIVALE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Bietul om vorbeste la pereti in tara asta de superficiali si taraie brau!!!! In tara asta cu drobul de sare ca simbol….la care se adauga agresivitatea, ca nu era deajuns fudulia prostului!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -