Prima țară europeană în care femeile devin majoritare în Parlament

5
732
Katrin Jakobsdottir ("fiica lui Jakob"), premierul Islandei

Islanda (370.000 de locuitori) devine prima țară din Europa cu un Parlament dominat numeric de femei. Rezultatele alegerilor de sâmbătă arată că Legislativul de la Reykjavik va fi format din 33 de femei și 30 de bărbați.

Dintre cele 63 de locuri din Althingi (Parlamentul islandez), 33 vor fi deţinute de femei, adică 52,3%, conform proiecţiilor bazate pe rezultatele finale ale votului de sâmbătă, scrie Agenția france Presse (AFP), citată de Agerpres.

Potrivit unor date compilate de Banca Mondială, nicio ţară din Europa nu a depăşit vreodată bariera simbolică de 50%, în privința ponderii femeilor în Parlament. Până acum, Suedia ocupa primul loc, cu 47% de femei-deputat.

Unele partide stabilesc un procent minim de femei printre candidaţii lor, dar nu există nicio lege care să impună o cotă de femei în Parlamentul islandez.

Potrivit Uniunii Parlamentare Internaţionale, alte cinci ţări din lume (toate ne-europene) au în prezent cel puţin jumătate dintre parlamentari femei: 3 din America Centrală (incluzând zona Caraibelor), una din Africa și una din Asia. Surprinzător, liderul planetar e o țară africană!

Top 6 mondial

 • Rwanda – 61%
 • Cuba – 53%
 • Islanda – 52,3%
 • Nicaragua – 51%
 • Mexic – 50%
 • Emiratele Arabe Unite – 50%.

Cu 37 de mandate din 63, majoritatea alianţei de stânga-dreapta, aflată la putere în ultimii 4 ani, a ieşit consolidată din alegerile legislative de sâmbătă.

Mişcarea Stânga-Verde, a premierului-femeie Katrin Jakobsdottir, a pierdut teren şi a ieşit pe o poziţie fragilă, cu 8 mandate. Cei doi aliaţi ai săi de dreapta se află într-o poziţie puternică, existând posibilitatea, pe hârtie, de a forma o coaliţie diferită, cu alte partide decât cel al premierului.

Katrin Jakobsdottir (premierul Islandei) și Angela Merkel (cancelarul Germaniei)

Scurtă istorie a problemelor femeilor în Islanda

 • În octombrie 1975, Islanda a fost scena unei greve fără precedent a femeilor, care cereau salarii mai mari şi libertate mai multă.
 • În 1980, a devenit prima țară care a ales în mod democratic o femeie ca şef de stat.
 • În 2018, Islanda a pus în aplicare o lege avangardistă privind egalitatea salarială.
 • Din 2009 (de 12 ani) se află în fruntea clasamentului planetar privind egalitatea de gen, ierarhie stabilită de Forumul Economic Mondial.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cîțu spune că negociază „cu toate partidele”, inclusiv cu PSD și AUR! Ieri, la Congres, promisese exact pe dos

Orban către susținătoriii săi: „Iohannis și serviciile au distrus partidul” / „Fiți tari, nimic nu e definitiv!” / „Nu m-a bătut Cîțu”

Iohannis și Antena 3 au reușit: Cîțu e noul președinte al PNL (60,2%), Orban a fost învins (39,7%). PNL tocmai a intrat într-o fundătură

Orban arată cine l-a învins: „Din momentul de faţă, între Ludovic Orban şi Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat!”

De ce a devenit Gâdea mare susținător al lui Cîțu

Stelian Ion: „Lupta lui Iohannis cu PSD-ismul a fost de fațadă. «Premierul de la Grivco» ne-a înșelat pe toți. E USL-ist pursânge și adevăratul artizan al USL 2.0”

Cumnatul lui Adrian Năstase, vizat de procurori în cazul falimentului City Insurance. Dan Odobescu împrumuta fictiv compania de asigurări și lua dobânzi reale de zeci de milioane de euro

Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

Avocata Șoșoacă a pierdut toate procesele de pandemie: nicio amendă anulată, nicio restricție blocată! Într-un caz s-a făcut de râs, greșind procedura

A murit, la 65 de ani, „revoluționarul” Alexandru Sassu, politician pe traseul FSN-PD-PSD, fost director al TVR și deputat cu 3 mandate

5 COMENTARII

 1. V-as ruga sã rectificati traducerea numelui „Jakobsdottir” de sub ilustratie.
  E vorba de „fiica lui Jakob”, „s”-ul fiind echivalentul cuvântului „lui”.
  Sper c-amfost întseles…

 2. Este (MAI-MULT-DECÂT-)NORMAL să fie mai multe femei în Parlamentul Islandei: în această țară raportul femei-bărbați este deee… 7-1 (ȘAPTE-la-UNU)!!!

  ȘAPTE-FEMEI-LA-UN-BĂRBAT(!!!): AVIZ AMATORILOR, căăă… mai sunt și frumoase-FOC, spre deosebire de restul scandinavelor având gena celtică mai pronunțată decât cea nord-germanică, cele slave sau mongoloide/eschimose lipsind aproape complet!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here