luni, martie 4, 2024
AcasăEconomiePregătiţi de prăbuşire? Semne proaste anul are pentru piaţa imobiliară. Pică imobiliarele,...

Pregătiţi de prăbuşire? Semne proaste anul are pentru piaţa imobiliară. Pică imobiliarele, pică economia!

-

Francezii au o vorbă: Quand le bâtiment va, tout va. (Când piaţa imobiliară merge, totul merge). Evident, e vorba de economie. Prin urmare, şi în sens invers, atunci când sectorul afacerilor imobiliare merge prost e semn că economia va merge în aceeaşi direcţie.

Iar sectorul imobiliar din România începe anul cum nu se poate mai rău. Semnele erau vizibile încă de anul trecut, din ultimul trimestru, când numărul tranzacţiilor imobiliare s-a prăbuşit practic în comparaţie cu perioadele precedente. Există multe cauze pentru o astfel de tendinţă, dar una singură le include pe toate: proasta guvernare.

De când a venit la putere, coaliţia PSD-ALDE a îndatorat masiv ţara, însă nu pentru impulsionarea investiţiilor, ci pentru consum (majorări de venituri bugetare, ajutor social etc.). Au apărut la scurt timp şi consecinţele macroeconomice: deficit bugetar mare, inflaţie în creştere galopantă, dificultăţi tot mai mari ale statului în a se împrumuta intern şi extern, neîncrederea investitorilor.

- Advertisement -

Iar la final, bomboana pe colivă: „ordonanţa lăcomiei”, care a fost aprobată pe ultima sută de metri a lui 2018, va suprataxa indirect clienţii băncilor, ceea ce va reduce şi mai mult capacitatea de creditare pe piaţa imobiliară.

Toate aceste măsuri panicarde şi decizii aberante (ale guvernului Dăncilă, în special) nu au făcut decât să sporească neîncrederea micului dar şi marelui investitor în economia românească. Două mari companii germane care urmau să investească în România (una, la Craiova, în sectorul auto) au anunţat că renunţă să-şi mai aducă banii aici.

Sentimentul de neîncredere s-a transmis, inevitabil, şi pe piaţa imobiliară.

- Advertisement -

În luna octombrie a anului trecut, la nivelul întregii țări au fost vândute puțin peste 52.000 de imobile, arată datele oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru. Mai exact, numărul tranzacţiilor la nivel național în octombrie 2018 este cu peste 9.000 mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut.

Vânzările de locuinţe au început să scadă şi în lunile de vară. Iar declinul numărului de tranzacţii cu apartamente şi proprietăţi a continuat, după un scenariu care seamănă leit cu prăbuşirea pieţei imobiliare de acum zece ani. Sunt căderi mari ale numărului de tranzacţii de case şi terenuri, de până la 30% la nivel naţional, cu un vârf de aproape 50% în Bucureşti! Totuşi, în ciuda acestor date clare, preţul mediu rămâne „anchilozat” undeva pe la 1200 de euro pe metru pătrat (în Capitală), dar e explicabil: şi începând cu 2008, preţurile au rămas blocate la nivele mari, până când a devenit clar că cine ţine de preţ poate să piardă foarte mult. 

Acum sunt iar cifre îngrijorătoare. Chiar şi cei care aveau bani de investit în imobiliare, anul trecut, au amânat decizia de a-şi plasa economiile în case sau terenuri, fiind neîncrezători în viitorul economiei româneşti, ceea ce a complicat şi mai mult lucrurile.

Preşedintele Asociaţiei Analistilor Financiar-Bancari din România, Iancu Guda spune că, în 2019, salariile angajatilor din mediul privat nu vor mai creste în ritmul din 2019 (de amintit şi că salariile de la stat au fost deja plafonate, din criză de bani la buget – nota redacţiei). Dar mai grav, susţine el, oamenii vor fi mai puţin siguri pe locul lor de muncă, prin urmare vor fi şi mai puţin dispuşi să contracteze credite, ceea ce evident că va influenţa negativ piaţa, la final.

Dar la fel de important, afirmă Iancu Guda, creditele pentru case se vor lua mai greu, ceea ce va trage preţurile în jos.

„Scăderea preţurilor la imobiliare cu minim 25%-30% este o corecţie normală (nu o ajustare depresivă), deoarece se construieşte metrul pătrat cu maxim 750-800 EUR, şi se vinde între 2000-2500/mp în zonele bune din marile oraşe!”, scrie Iancu Guda, pe Facebook.

Tot mai mulţi analişti vorbesc deja despre o iminentă prăbuşire a pieţei imobiliare în 2019, mai ales că, explică Ramona Ganea (reprezentant al unui dezvoltator imobiliar), anul începe cu veşti proaste pentru cei dornici să facă un credit:

„Pe partea de creditare, clienţii au câteva necunoscute. De la 1 ianuarie, vor intra noile norme BNR privind scăderea gradului de îndatorare, iar probabil mulţi sunt puţin mai speriaţi de faptul că pot pierde avansul sau pot întâmpina dificultăţi la încadrare anul viitor.O să fie rău pentru cei tineri, dacă se limitează acordarea de credite pentru case.”, a declarat Ramona Ganea pentru Digi24.ro.

Lucrurile se complică şi mai mult când vine vorba de programul Prima Casă. Pe 2018, fondurile de la buget pentru acest program s-au epuizat deja încă din luna august, semn pe care analiştii economici îl citesc tot în cheia unei crize iminente:

În momentul în care cererea pentru apartamente, imobiliare scade, cu siguranţă vom avea de a face cu o prăbuşire de preţuri”, a declarat Cristian Păun, profesor de economie.

- Advertisement -

4 COMENTARII

 1. Oamenii destepti nu investesc in imobiliare. Prea multi bani blocati, prea mare riscul sa nu se vanda candva si sa ramai 10 ani cu banii inghetati! Doar prostii si cei care au bani de spalat din spagi, furt, bani facuti la negru, ii baga in imobiliare.

  Cand pretul apt este in euro, inflatia care conteaza la o eventuala marire a pretului corecta este inflatia EURO, nu inflatia leului. Asta pentru ca mai tot ce cumparam noi este din import, raportat la euro!
  https://www.inflationtool.com/euro/2014-to-present-value?amount=60000
  Un apt costand 60 mii in 2014, ar trebui acum sa fie maxim 62.550 euro, iar unul de 50 mii in 2014, acum 52.130 euro. Ori in Cluj-Napoca de ex au crescut in doar 3 ani de la 60 mii apt in bloc nou, la 75-80 mii cat sunt acum. Revenind inapoi la 60 mii, ar insemna o scadere de 20-25%. Scaderea asta ar fi corectia cea mai normala, realista.

  Cine scoate aberatia, enormitatea ca s-au marit salariile (in lei) si ca inflatia (in lei) ar determina intocmai opusul – cresterea pretului apartamentelor (in euro), este evident ca reprezinta interesele mafiei imobiliare, ca minte si manipuleaza ordinar pentru ca:
  – daca se maresc toate salariile fara fundament solid, fara ca populatia sa produca mai multa valoare in raport cu piata europeana, fara sa se mareasca exporturile comparativ cu importurile, atunci creste inflatia puternic, cresc toate preturile, si creste euro.
  – cand cresc toate preturile, puterea de cumparare a romanului scade, ajunge sa i se risipeasca veniturile pe cheltuielile cotidiene ramanand cu si mai putini bani decat ramanea inainte sa i se mareasca salariul.
  – cand pui la socoteala ca dupa ce ca ramane cu mai putini bani din venit ca inainte de marirea salariului, s-a mai marit si euro (in 2014 euro era 4.40 acum e 4.75) … rezulta ca ii este CU MULT mai dificil sa cumpere acel apartament, iar acel apartament ii este cu mult mai scump! (si mai putini lei in buzunar ramasi lunar, si pretul din euro in lei cu 8% mai mare doar din curs! unde mai pui ca insasi pretul in euro a crescut cu 20-25% ?!)

  2014 – 60 mii euro 2 camere apt bloc nou – Cluj-Napoca = 264.000 RON
  2019 – 75-80 mii euro 2 camere apt bloc nou – Cluj-Napoca = 356.250 – 380.000 RON (+35% – 44% mai scumpe!)

  Desi preturile sunt in EURO, toate tranzactiile in tara asta se fac in moneda nationala, in RON.

  In 2014 salariu mediu net era 1.687 ron, iar acum in 2019 este 2.957 ron net (+75.28%), in conditiile in care valoarea coşului minim de consum pentru o persoană urcă la 2.552 ron pe luna, conform unui studiu realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România, împreună cu Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii şi prezentat anul trecut în toamnă.

  Cosului MINIM de consum!! Si cu economii la sange, ce credit sa faci cu 400 ron pe luna economisiti ?!?

  Iar o familie are nevoie de 6.762 ron pe luna, adica 3380 lei de persoana ca sa poata avea avea copii si tine o rata la banca de apartament, o viata minima decenta. Suma asta este peste venitul mediu net.

  Tineti cont ca venitul mediu net de 2.957 ron/luna poate insemna ca 70% au pana in 2300-2500 lei lunar, 25% au intre 3500-5000 lei lunar si 5% au intre 6000-9000 lei lunar.
  Deci FOARTE putini isi pot permite sa faca credit pentru o locuinta si fiti siguri ca minoritatea cu salarii de peste 3500-4000 lei care si-ar permite sa faca credit pentru o locuinta, si-au luat deja cand erau preturile

  Cine zice ca 70% tranzactii se fac cash nu e motiv de dat peste nas cumparatorilor care zic ca preturile sunt enorme, ca e varf de bula imobiliara, ci din contra, e motiv de mare ingrijorare pentru ca asta arata ca preturile sunt mult prea mari sa fie achizitionate cu credit si SINGURII care mai cumpara sunt cei care vand unul sau mai multe apartamente, terenuri, case in orase mici, pe cati bani pot obtine, ca sa-si cumpere un singur apt intr-un oras mare – este firesc in cazul asta sa fie CASH! Asta nu inseamna ca oamenii au bani !!!!! Chiar si cand iti vinzi un apt mostenit de la bunici/parinti cuiva prin prima casa, tu ca vanzator primesti banii CASH, la fel si cand iti vinzi apartamentul luat pe credit si cu economisirile facute in 10-12 ani, iti cumperi un apt cu mai multe camere – normal ca vei achizitiona noul apartament cu bani cash! Nu inseamna ca vai cati bani are lumea ca stau pe mormane de bani in banca lichizi ….
  Daca ar arata ceva, preponderenta achizitiilor cu bani cash arata disperarea oamenilor catre un trai mai bun si incapacitatea lor sa-si permita sa ia unul prin propriile forte, prin salariul lor, prin credit.
  Si mai sunt in acei 70% care platesc cash, cei care spala banii, bani proveniti din ilegalitati (droguri, coruptie, spagi, abuzuri in functie, proxenetism, prostitutie, furturi, camata, santaje, amenintari, taxe de protectie, contrabanda), si din cauza carora se maresc preturile la apartamente. Acesti indivizi vor cumpara indiferent de pretul apartamentelor, pentru ca nu pot tine banii ingropati sau ascunsi la saltea, de frica jafurilor ce se pot solda si cu moarte si de frica ca autoritatile ii vor lua la intrebari. De ce nu identifica automat ca raportat la veniturile declarate, fac achizitii enorm mai mari si nu ii iau la intrebari de unde au avut atatia bani si sa le sechestreze bunurile si sa le valorifice pentru bugetul societatii, intrebati-i.
  Intr-un fel e bine ca au crescut preturile la apt atat de mult pentru ca extrag tot mai multi bani murdari din economie, iar cand se va bloca de tot economia si nu vor mai fi nici bani de spagi, tunuri, etc pentru ca nu mai sunt bani de contracte cu statul ca alta-data (cum se intampla acum cu deficitul enorm bugetar ca e aproape martie si nici buget pe 2019 n-avem), atunci toti banii murdari bagati in apt isi vor pierde valoarea si vor fi scosi acei bani din economie (sau ma rog, vor fi fost concentrati in ograda mariilor baroni dezvoltatori imobiliari care au construit).
  Pentru omul de rand, mai bine scosi din economie in imobiliare decat in piata de consum, ca altfel benzina s-ar fi facut poate 8-10 lei … nu ca n-a crescut de la 4 lei la 6 lei …

  Coruptia si ilegalitatile fac viata atat de scumpa in tara asta! Astea au marit preturile tuturor produselor in magazine si ale altor bunuri precum masini si apartamente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -