Investigaţie jurnalistică realizată de Tiberiu Lovin
Cine opreşte masacrul produs de tăietorii de amenzi?
România este singura ţară din Uniunea Europeană care permite funcţionarilor statului să-i terorizeze pe contribuabili şi pe oamenii de afaceri. Metoda e clasică, în cazul întreprinzătorilor: vin inspectorii, caută nod în papură şi dau o amendă-monstru. Fie o plăteşti, fie dai şpagă şi se şterge. În ambele cazuri, eşti victimă sigură. Dar nu doar tu; statul însuşi are de pierdut.
Mulţi, din păcate, aleg varianta 2. Vinovate sunt ambele părţi. Primii însă sunt cei mai culpabili. Sunt autorii unui masacru birocratic, prin care sabotează chiar bugetul de stat din care se plătesc şi salariile lor.
Când dai foc sectorului privat, cel care asigură, prin impozite şi taxe, supravieţuirea aparatului bugetar, dai foc practic României. Interesant că victime ale acestui fenomen tolerat de toate guvernările sunt chiar oameni de afaceri de la PSD – partidul care a creat această haită de funcţionari însetaţi de „sânge” financiar privat.
Undeva la Păltiniș, un astfel de întreprinzător își tot încrețește fruntea și se întreabă ce vrea statul de la el, de vreme ce ştie că el își plătește datoriile și își vede doar de treabă. Nu poate răspunde. Nici el şi nici Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu, instituţia pe care el o acuză de abuzuri în formă continuată.
Luat la ochi de parcă le-ar fi duşman
De cum a deschis firma, Cristian Mihai Marinescu a fost amendat la foc automat. De fiecare dată, a câștigat procesul cu ITM. Acum, se află din nou în acelaşi coşmar: a plătit o nouă amendă și a deschis un nou proces.
Un inspector a descoperit la pensiunea lui că o angajată ar fi muncit ca zilieră mai mult de 25 de zile consecutiv, fapt interzis de lege, cu toate că în registru sunt notate cu pixul 21 de zile (facsimil sus).
Spre deosebire de orice ţară din Uniunea Europeană, în Republica Bananieră România, unii angajaţi nu au învăţat nici până în ziua de azi că NU AI VOIE să profiţi de o greşeală a unui mic om de afaceri pentru a-i încurca şi mai mult socotelile.
De aceea, peste tot în lume, amenda este ultima sancţiune, pe care funcţionarii statului fac tot posibilul să o evite tocmai pentru a-l ajuta pe privat; oameni educaţi, deşi fermi în meseria lor, ştiu că dacă îngroapă un întreprinzător, toată lumea pierde: el însuşi, angajaţii lui, statul şi, la final, funcţionarii plătiţi tocmai din impozitele privatului.
A greşit că n-a spus „picolo” în loc de „chelner”!
N-a fost să fie aşa la Sibiu. Deşi inspectorii puteau să-i dea lui Marinescu un avertisment, au ales varianta lui Iliescu din decembrie 1989: să-i omorâm pe Ceauşeşti şi apoi îi judecăm. Aşa că l-au executat şi ei pe sibian, doar e „client cu dedicație”: i-au ars maximul de amendă: 10.000 de lei.
Victima patronului sibian ar fi o muncitoare din Republica Moldova care face diferența dintre chelner și picolo cum fac profanii între rangurile bisericești. Așa că s-a mândrit că duce și strânge mâncarea din restaurant ca ospătar, nu picolo (termen pe care abia acum l-a reținut), şi atât i-a fost!
O greșeală de exprimare de zece mii de lei, sancțiune mărită și pentru că inspectorul a socotit că femeia ar fi muncit mai multe ore decât prevede legea. Aceste două motive au fost suficiente pentru ca acei inspectori să bifeze în faţa şefului că şi-au făcut treaba: au găsit ei ceva de amendat, chiar şi o confuzie între două cuvinte, şi n-au avut milă, aşa cum i-a învăţat statul birocratic terorist.
Inspectori transformați în paparazzi
Ultimul control la pensiunea lui Marinescu a avut loc în iulie, iar amenda a fost de 10.000 de lei. Inspectorul Adriana Hămbășan a cercetat și a făcut poze în local, fără acordul celor prezenți, lucru ilegal, conform unei discuții neoficiale purtată de autorul acestei investigaţiei cu un șef al instituției.
Nu știm ce putea surprinde în imagini, pentru că părțile aflate în discuție erau la masă și dădeau declarații. Am încercat să aflăm chiar de la inspectoare, dar n-a putut fi contactată timp de două săptămâni.
Am fi așteptam un răspuns, mai ales că, în afară de imagini, doamna Hămbășan a numărat peste 25 de zile consecutive lucrate de angajata „în culpă”, dar registrul firmei arată că e vorba doar de 21 de zile, deci un alt abuz incalificabil.
Neconcordanța putea fi lămurită repede, dar inspectoarea așteaptă probabil și rezultatul comisiei de anchetă internă, organism sesizat de patronul pensiunii devenită ţinta controalelor.
La fel, nici Remus Furtună, șeful ITM Sibiu, n-a putut să ne spună mai multe, invocând decizia comisiei de anchetă. „Vom putea comunica oficial rezultatul anchetei interne, dar să fie finalizat procesul. În rest, nu doresc să comentez niciun fel de acuzații”, ne-a declarat Furtună.
Fug de presă ca de… ciumă. Nu de Ciuma Roşie!
Presă locală și chiar cea națională au preluat parte din reclamațiile lui Marinescu, iar
singura reacție de la nivel central a fost un telefon dat de un vicepreședinte al ITM Sibiu unui jurnalist local, pe care a încercat să-l „cuminţească” (se pare că e vorba de Mihai Ucă).
N-am reușit să obținem confirmarea, pentru că singura modalitate de a lua legătură cu angajații ITM (indiferent de nivel și localitate) e prin centrală. Și, ca de obicei, apar diverse ședințe din care șefii nu ies nici în weekend -scuza perfectă pentru ca angajaţi statului să întoarcă spatele cetăţenilor care le achită salariile.
Larisa Otilia Papp, director la nivel central în Ministerul Muncii, a făcut excepția de la regulă și ne-a răspuns, la modul teoretic, la mai multe întrebări, precizând că nu știe cazul, cu toate că a avut și o întâlnire oficială cu patronul pensiunii.
Patronul s-a pus pe carte… ca să lupte cu amenzile!
Acesta a ajuns să-şi consume timpul şi banii pentru a învăţa legislația în domeniu, tocmai pentru a putea face faţă asaltului incredibil la care spune că este supus de către funcţionarii statului, care par montaţi să stoarcă de la el amenzi după amenzi. De ce?
Singura explicaţie posibilă a unei asemenea hăituieli nu poate fi decât aceea că inspectorii primesc bonus din sancţiuni. Altfel, nimic nu justică un astfel de comportament de lumea a treia.
Bonus: niciun inspector n-a fost sancționat până acum, chiar dacă amenzile au fost anulate în justiţie, ceea ce presupune că faptele funcţionarilor au fost abuzuri incalificabile.
Gluma unei campanii naționale pentru munca la negru
Singura persoană amabilă de la ITM Sibiu a fost Ana Ganță, de la biroul de presă, care a a precizat că niciodată nu vor fi ambele părți mulțumite de sancțiune sau amendă, dar că rămâne cum am stabilit: comisia de anchetă să ia o decizie. Undeva în octombrie.
Până atunci putem privi spre activitatea celor 22 de inspectori din instituție, dintre care doar 11 se ocupă de munca la negru. Din câteva mii de firme din Sibiu, doar 31 de au fost descoperite cu nereguli în primele două trimestre. Una dintre companii e a lui Cristian Mihai Marinescu, care ne-a pus la dispoziție toate documentele, pentru a ne convinge că inspectorul a fost rău intenționat.
„Nu știu cum se face, dar anual ajung la mine şi, întâmplător sau nu, îmi dau amendă. Ultima oară un inspector (n.r. – Cristian Petcu) a spus că a venit să pună ștampilă pe delegație. Și dacă tot a venit, s-a gândit el să taie o sancțiune de 30.000 de lei. Am contestat în instanță, iar amenda a fost anulată. Dar am pierdut timp, am cheltuit bani pe avocat și suma a fost blocată până la finalizarea procesului. L-am întrebat pe domnul Petcu ce se întâmplă de nu sunt chemat să semnez procesul verbal, iar el mi-a zis că va face ce i se dictează (ceea ce m-a mirat, pentru ca doar legea dictează, nu șefii). Oricum, el a fost blând față de primul control, unde doamna Adriana Faur s-a comportat de parcă era în solda Gestapo. Percheziție și control de parcă aș fi făcut nu știu ce acolo. Mi se pare că vor să-mi pună bețe-n roate. Așa a fost cu o așa-zis campanie națională, unde tot eu eram cel mai mare vinovat. Și-n total au dat șase amenzi pe ţară. E bătaie de joc”, ne-a declarat Cristian Mihai Marinescu.
„Mergi la PSD, nu la proces cu noi!”
În 2014 a fost înființată firma Christian Car SRL, care devine administratorul pensiunii „Alpina” din Păltiniș, afacere de familie începută în urmă cu șapte ani.
De când a început să primească amenzi, patronului i s-a sugerat că soluția nu e în instanță, ci să discute la partid, recte PSD. (Vezi alăturat captura încercuită cu roşu, dintr-o conversaţie pe chat cu un funcţionar, care îi recomandă lui Marinescu să caute soluţii la PSD).
, dar el a spus că nu formațiunea politică a muncit pentru afacere, ci familia lui, așa că nu vrea să combată abuzurile prin alte abuzuri.
Deşi e şi el PSD-ist, a ales calea ne-PSDistă de a supravieţui în afaceri. Şi de atunci încoace tot plăteşte preţul neînrolării în mafia politico-funcţionărească de la PSD.
„CIUMA-ROSIE” NU a distrus numai Justitia, ci si… ECONOMIA, in primul rand pe antreprenorii autohtoni !!!
D-le Paul vreti sa discutati de Economie?
Chiar zilele trecute discutam cu un prieten care o mica afacere.
pentru o discrepanta de 4,00 lei in declaratie a fost nevoit sa mearga 500 km cu masina sa rezolve la Bucuresti.
Numai cele 3 plicuri cu somatii costau mai mult decat prejudiciul de 4,00 lei.
Acesta este nivelul nostru.
Strigător la cer, chiar dacă i se întâmplă unui PSD’ist !