Povestea mea cu Rareş Bogdan şi Realitatea TV

32
531

Mâine se fac două săptămâni de când Rareş Bogdan a anunţat că pleacă de la Realitatea TV dacă invitaţii săi speciali Oreste Teodorescu şi Oana Stănciulescu nu vor fi reprimiţi pe post. Am aflat stupefiaţi cu toţii că fuseseră interzişi! A doua zi, el însuşi a fost blocat să mai intre la propria emisiune „Jocuri de putere cu Rareş Bogdan”! Este talk-show-ul care i-a adus succesul ca moderator de televiziune şi a devenit locomotiva de audienţă a unui post TV ce în urmă cu puţin timp se certa cu ARMA că a dat publicităţii audienţe ZERO în dreptul Realităţii TV.

Cu riscul de a-i supăra pe unii, am convingerea că meritul saltului spectaculos al Realităţii TV se datorează jurnaliştilor de acolo, dar şi managementului, inclusiv lui Cosmin Guşă personal. E o absurditate să crezi că aşa ceva ar fi fost posibil fără suportul său managerial, succesul nu funcţionează nicăieri decât în echipă. Dar sigur că Guşă nu-i Rareş, şi invers, chiar dacă au lucrat împreună mulţi ani. Primul a rămas legat inevitabil de lumea în care a crescut ca voce publică, cu predilecţie (nu cu „predicţie”, că ne aude Dăncilă) conectat la universul sumbru al PSD. De altfel, el însuşi recunoştea zilele trecute că, la alegerile din 2014, „eu l-am susţinut pe Ponta, voi pe Iohannis”. „Voi”, adică ziariştii, în frunte cu Rareş Bogdan.

Acela a fost momentul senzaţional de poziţionare a lui Rareş şi Realităţii TV deopotrivă. De partea lui Iohannis, când mai toate posturile TV de ştiri jucau cu PSD (unele, agresiv anti-Iohannis). Publicul ne-PSD utilizator de Facebook, din ţară şi Diaspora, care nu poate fi manipulat cu metode clasice tip TVR, a simţit schimbarea şi s-a lipit de singurul colac de salvare TV cu voce radicală pro-justiţie. Victoria preşedintelui a întărit şi mai mult aura Realităţii TV – câştigătoare prin postura de luptător împotriva curentului. De atunci încoace, tandemul Rareş Bogdan – Realitatea TV a crescut constant în audienţă, dar mai ales ca autoritate-reper, în sensul credibilităţii celei mai puternice voci de opoziţie în media TV.

Punctul culminant a fost 10 august, când ratingul emisiunii lui Rareş Bogdan a explodat efectiv. Cât toate celelalte televiziuni de ştiri la un loc! Firesc, în special acolo şi la Digi 24 TV, o ţară şi o lume-ntreagă au putut vedea adevărul crunt televizat al unui masacru organizat de statul român împotriva propriilor cetăţeni paşnici. Din 10 august, poziţionarea Realităţii TV a fidelizat şi mai mult publicul ne-PSD aglutinând inclusiv telespectatori din tabăra PSD-ALDE, scârbiţi de represiunea din Piaţa Victoriei şi de derapajul total în care intrase România.

Dar Liviu Dragnea şi Tăriceanu nu puteau sta cu mâinile în sâni. Le era clar un lucru, după atacul de tip terorist din faţa guvernului: trebuie să potolim Realitatea TV, ne pune ţara în cap! Zis şi făcut. Orlando a scos imediat ordonanţa care permitea practic guvernului să preia a doua zi controlul managerial la staţia TV aflată în insolvenţă. A fost, clar, un act administrativ cu dedicaţie împotriva libertăţii de exprimare, pentru care sper că autorii vor plăti cândva. Dar capii Ciumei Roşii nu-şi permiteau să aştepte, era în joc libertatea lor. Ordonanţa a devenit cel mai puternic instrument de presiune, bun de provocat daune în interiorul televiziunii ce provocase efecte devastatoare pentru imaginea puterii criminale (vezi prăbuşirea PSD la 20% în sondajele reale).

Aici a fost momentul în care patronatul Guşă-Maricel Păcuraru a cedat fricii (probabil că pentru ei a fost un soi de strategie de repliere prin compromisuri, în faţa asaltului lui Dragnea, cu scopul de a nu pierde controlul afacerii). Dreptul lor, alegerea lor. Nu ştiu exact şi concret ce s-a petrecut în interior, dar am citit semnele: apariţia unor invitaţi de profil Antena 3 – RTV la emisiunile dinainte de Rareş Bogdan, interviul lui Guşă cu Bogdan Chirieac, intrarea pe post a unor musafiri nepoftiţi meniţi să spurce practic publicul Realităţii TV, gen Codrin sau deputatul-mitralieră etc.. Iar bomba a explodat odată cu aflarea veştii privind interzicerea lui Rareş Bogdan, Oreste şi Oana Stănciulescu!

Pe fondul acesta de zâzanie, degringoladă, tensiune şi balamuc intern induse de oamenii lui Dragnea, Rareş „s-a detonat” în direct acum două săptămâni şi a anunţat că nu mai vine pe post dacă nu poate reface echipa de invitaţi. La scurt timp, am anunţat şi eu că încetez colaboarea cu ei, în semn de solidaritate cu el şi ceilalţi doi colegi blocaţi intempestiv la mantinelă. Iată mai jos mesajul meu de pe Facebook, pe 21 noiembrie:

Ulterior, acum o săptămână, Rareş a revenit. În prima emisiune, am fost invitat şi eu. Iniţial, am acceptat. Apoi, l-am sunat pe Grigore Cartianu să-l întreb dacă vine şi el. Participaserăm mai mereu în tandem la „Jocuri de putere”, facem echipă de multă vreme prin ţară şi Diaspora, cu Caravana Cărţilor, era firesc să mă asigur că nu e nimic în neregulă. Mi-a zis că el nu e pe listă. I-am comunicat producătoarei emisiunii că nu mai vin nici eu, până nu vine şi Grigore. Dacă am fost solidar cu Rareş, Oreste şi Oana, de ce să nu fiu şi cu Grigore?! De atunci şi până azi, nimic nu s-a mai schimbat.

Înţeleg de la Grigore că pe Guşă l-a deranjat tonul său agresiv la adresa lui Denis Rifai şi a patronului însuşi, în perioada dintre demisia anunţată de Rareş şi revenirea lui. Aşa o fi. Şi eu am scris constant pe Facebook despre scandal, dar probabil că n-am fost atât de dur. Dacă ăsta e motivul interzicerii lui, atunci Cosmin Guşă a greşit din nou, aşa cum a făcut şi cu alţi invitaţi, dar şi cu toate compromisurile jurnalistice impuse redacţiei. Îl ştiu pe Cartianu de multă vreme, e iute la mânie, spune sincer ce crede chiar dacă asta doare, dar e de partea bună. E un kamikaze al luptei pentru cinste şi adevăr, asta nu face din el un duşman al celor însetaţi de dreptate când scoate pe tastă sau pe gură câte-o frază mai tăioasă. Dar cine suntem noi să-i dăm sfaturi lui Cosmin Guşă…

Cam aşa arată în mare povestea ultimelor două săptămâni pe cazul „Realitatea TV-ziarişti interzişi pe placul lui Dragnea”. Am scris şi repet: nu am niciun resentiment faţă de nimeni de acolo. Am făcut echipă bună câţiva ani, n-am fost plătit, ca probabil toţi invitaţii, am luat plusul din acest „deal” şi merg mai departe. Cred că Rareş nu merită abandonat, în ciuda acestor nesăbuinţe managerial-jurnalistice de la Realitatea TV, produse pe terenul fragil al insolvenţei generatoare de compromis. De asemenea, nici colegii săi nu trebuie priviţi cu ochi răi. I-am cunoscut pe mulţi, am fost în emisiunile lor, sunt jurnalişti de ispravă, vechi sau noi, care se chinuie să reziste şi ei în mediul ăsta de presă românească tot mai nociv şi viciat de viruşi neobolşevici.

Altfel, probabil că dacă nu s-ar fi produs această ruptură, azi n-aş fi putut scrie aici, pe ZIARISTII.com. Îmi doream de mult să pot porni alături de Grigore (şi sper de alţi colegi liberi) acest motor cu energie vie jurnalistică, şi iată-l online! Vom face noi talk-show-uri chiar aici pe site, nu cerşim nimănui să intrăm „pe sticlă”. Loc mai liber ca internetul nu există, vedeţi bine ce atmosferă e la posturile TV. Tot ce-mi doresc e să nu-i trădăm pe oamenii care cred în noi. Care vor să ne batem pentru ei! Şi sper că asta vor face şi colegii de la  Realitatea TV.  După vreo 27 de ani de presă liberă, pot spune cu mâna pe inimă că nimic nu se compară cu iubirea ta pentru cititori şi cu iubirea lor pentru tine. E rodul felului în care îţi faci meseria de jurnalist, cu gândul la oameni, la binele public, mai puţin la tine. O să recomand oricărui jurnalist tânăr să nu sacrifice această ÎNCREDERE pentru nimic în lume. Este nu doar o mare valoare profesională, ci şi una umană IMENSĂ. O hrană absolută, care ţine de foame şi când n-ai ce pune pe masă. Iar asta face toţi banii din lume!  

32 COMENTARII

 1. Va felicit pe amandoi pentru demnitatea de care ati dat dovada, refuzand compromisul. Proiectul vostru are toata aprecierea mea si, foarte probabil, a foarte multora dintre romanii onesti.
  Numai cine se taraie nu se impiedica! Acesta a fost motto-ul meu, pe tot parcursul vietii si „paternitatea” imi apartine.
  Pacatul este ca lui Rares i-a fost frica ca s-ar putea impiedica si a ales…sa se taraie. Pacat. Mare pacat!

 2. Faptul ca Guse a facut si partid complica, cred eu, explicatia cu cedarea in fata presiunilor banesti. Daca ai depus un juramint, banii nu reprezinta totul.
  Apoi, imi vine sa cred, Cartianu a fost cel mai vizat, cel cu pacatele cele mai mari fata de KGB.
  Succes si la multi ani!

 3. problema este difuzarea mesajului si forta de penetrare a acestuia . Realitatea era o platforma care asigura difuzarea mesajelor anti psd pana in cele mai intunecoase unghere ale tarii.

 4. Daca aceasta este alegerea patronatului Realitatea TV, de frica sa nu-si piarda afacerea, atunci sa-si asume si consecintele. Nimic nu ma impiedica insa pe mine, sa spun despre Gusa cine a fost sau cu cine a pactizat, de fapt sunt ‘amanunte’ pe care chiar el le-a dezvaluit, eu le reamintesc doar. Acum inteleg faptul ca Realitatea TV ar fi mers mai departe fara sabia lui Damocles deasupra capului, e drept taraindu-se, si fara Rares Bogdan. In opinia mea nu va rezista prea mult nici el. Daca saptamanal i se interzice cate un invitat, altii renuntand de bunavoie, va realiza si el ca este ‘folosit’ si va renunta. Pana cand, macar el, poate vorbi liber nu poate fi decat benefic pentru noi. Deocamdata in ceea ce ma priveste nu a pierdut respectul meu, timpul insa va cerne apele si vom vedea cum vor evolua lucrurile. Acelasi respect il port si Oanei si lui Oreste si lui Cartianu si lui Ciocazanu,…..lista nefiind inchisa, din fericire mai sunt persoane cu coloana vertebrala dreapta. Parerea mea.

 5. Fac parte dintre cei care va urmaresc cu mare drag si ma bucur de prietenia dumneavoastra, de colaborarile atat de benefice din ultimii ani, cand ati colindat impreuna prin vest si ati facut romanii de pe-acolo fericiti, ca niste frati romani ratacitori de care fiecare avea nevoie. Din pacate situatia e albastra rau de tot, pentru ca se pare ca elementele pro-est abunda in Romania si au reusit ca, pe langa afacerile in care au fost sustinuti de rusi, prin canalele media sponsorizate de Rusia sau de imbogatitii romani sustinuti de Rusia, sa influenteze in rau mase largi de oameni, care, si asa, nu aveau mare lucru in cap legat de adevarul istoric, de suferintele si umilintele Romaniei cauzate de rusi, ci aveau doar atata cultura cat sa creada ca „inainte era mai bine”…Nu detin nici eu, ca persoana, dovezi clare, ci doar, ca fiica de basarabean, stiu si simt mai multe decat alti oameni din Romania, intuitia mea imi spune mai mult decat celor care nu au avut tangenta cu Basarabia. In plus, mama mea a fost fiica de chiabur si a suferit samavolniciile de la sate, unde nedreptatea era la ordinea zilei in anii cincizeci si multe vieti au fost distruse si scurtate de masurile neomenoase pe care le-au luat stalinistii din acea vreme…Lucrurile acestea au ramas ca o umbra de fond in sufletul meu toata viata mea si dupa ’89 am realizat mai mult decat alti oameni semnele prezentei continuate a agentilor sovietici pe teritoriul tarii noastre. Lucrurile sunt foarte complicate si dureroase.
  Din pacate, am ajuns sa ma uit cu suspiciune la toata aceasta iluzie a libertatii care este internetul si chiar televiziunile, pentru ca ele tin captivi niste oameni, fara sa-i influenteze foarte tare, ci doar le creaza ILUZIA libertatii. Acele lucruri grave care sunt aduse pe tapet nu duc la masuri de corectie. Foarte putine din cele aratate ca fiind revoltator de nedrepte si abominabile, etc, se estompeaza si apar altele si tot asa, cu alte cuvinte „Cainii latra, ursul merge”, pentru ca mafia isi vede de calea ei, nu s-a oprit de la nimic! Deci, suntem liberi sa ne vaicarim: ATAT !!!!!!!Dar, in a nu parasi starea de vigilenta ne poate ajuta presa, oricat de greu ii este si acesteia sa ajunga la oameni cum si-ar dori. Domnule Oreste, sper ca nu ne parasiti. Eu ma tot gandesc ca singurele repere sunt sperantele ca exista entitati spirituale in alta dimensiune, care ne ajuta si pe noi. Sper ca gandurile sincere ale oamenilor drepti si corecti din Romania sa materializeze in realitate fapte care sa salveze situatia tarii de la dezastru. Cu prietenie, mult succes! Ne e mai bine sa va stim activi si cu sufletul alaturi de noi.

 6. Scuzati ca in mesajul meu anterior a aparut si numele lui Oreste ca o evocare, pentru ca o parte din text face parte dintr-un mesaj trimis pe pagina dansului cu cateva ore inainte. Iertati, va rog, neatentia, oricum, eu tin la fel de mult si la dansul si la dumneavoastra, va consider pe toti niste copii teribili, oameni curajosi, in acest context tulbure. Si va transmit gandurile mele sincere de simpatie si prietenie.

 7. „Dar cine suntem noi să-i dăm sfaturi lui Cosmin Guşă…”?!
  Si cine suntem noi, „consumatorii mass-media” – sa va dam… retete?! Putem (a)servi la alta „masa”, cu care rezonam – da?! Asa ne mutam din-post-in-post, cautand… ce nu exista, si nimeni n-a fost atat de inspirat sa realizeze inca (r)evolutia media! Cum – care? Aia cu „intoarcerea televizoarelor”, sa intre poporul cu viata lui de-zi-cu-zi…; s-avem si noi, Puterea a 5-a – telespectatorii nostri, condamnati la… REALITATEA CEA ADEVARATA! (Ce fel de media ar fi asta? De avangardă: între cei care totdeauna au ascultat și cei care totdeauna au comunicat… Să fie și invers: să aibă Poporul – discipoli iar nu Vedetele de tabloid – acoliți. Să întoarcă plasmele!)
  Daca le-ati fi primit, „retetele” (fie si indirect, prin deductie, de prin comentarii) – eram departe! Si, culmea, cred in continuare: presa are solutia, ULTIMA SOLUTIE!!! Oare ce mai asteapta – ca ne innecam??? Deci, deduceti si asta: sunteti responsabili!!!

 8. Mă bucur enorm sa constatat, cu entuziasm, că unii dintre cei mai buni și îndrăgiți jurnaliști in slujba dreptății și adevărului, au găsit formula de a nu mai depinde de „hachițele” unor patroni cu interese cel puțin dubioase.

 9. Ma bucur ca sunteti pe Nasu TV, acum cativa ani era o televiziune la fel de succes cum este JOCURI DE PUTERE , pentru ca restul sunt 0.Succes va urmarim din Zaragoza.

 10. Jos palaria!Palaria fiind simbolul postului Nasul TV.Stimati jurnalisti luptati cu armele pe care vi le-a harazit Dumnezeu.Fiti voi insiva si chiar daca lipsa materiala va da bataie de cap luptati pana la capat.Mai devreme sau mai tarziu adevarul va iesi la iveala.Deontologia profesionala trebuie sa primeze indiferent cine sustine material o afacere.Noi fidelii cititori si sustinatori avem datoria sa sustinem ideile si mesajele voastre corecte ce au la baza adevarul.Libertatea presei este cel mai de pret bun obtinut dupa ’89,jurnalistii nu trebuie sa se vanda pentru nimic in lume deoarece ideile curate ,mesajele reale sunt hrana sufleteasca a cititorului.Daca libertatea preseie ar fi fost corect inteleasa de catre jurnalisti n-ar fi fost circulat zicala ,,voi cu televizorul ati mintit poporul”[.Asadar tineti sus steagul democratiei dati totul pentru elucidarea adevarului pentru ca noi suntem alaturi de voi.Traiasca presa libera!

 11. Ma bucura enorm aparitia ziarului si va doresc mult succes in activitatea de atragere a mai multor ziaristi care au mai ramas sa lupte contra avortoanelor politice cu dorinta vadita de distrugere a neamului romanesc.

 12. In primul rand, vreau sa va urez mult succes! Marturisesc ca asta era solutia pe care o vedeam pana a se intoarce Rares Bogdan la Realitatea: reconstruirea acelei grupari in cadrul NasulTV.

 13. Ma bucur ca nu v-ati lasat infranti, asimilati, anihilati. Faptul ca Gusa/Dragnea s-au temut de d-stra, arata ca nu sunteti usor de invins.
  Va voi urmari, cu mare incredere, desi era bine daca erati cu totii laolalta, daca impreuna cu multi dintre invitatii lui Rares Bogdan ati fi constituit un grup..
  Cand Gusa a anuntat ca va infiinta partidul Realitatea, am crezut ca acesta era partidul pe care il asteptam, un partid format din ziaristii care si-au demonstrat taria de caracter, principiile, capacitatea de a intelege corect ce se intampla in tara. Speram sa aud numele Rares Bogdan, Laurentiu Ciocazan, Sabin Orcan, Ioana Ene Dogioiu, Grigore Cartianu si multi altii din grupul de ziaristi si chiar invitati care se inchegase la Jocuri de putere…
  Acest partid ar fi facut un tandem bun cu USR, unde sunt oameni la fel de onesti si de determinati, cu mai putina experienta si pricepere de a lupta, dar excelenti profesionisti in diferite domenii.
  Cand am vazut ce bazaconie produce Gusa, m-am ingrozit fiindca intuiam ca va schimba directia postului tv. Lucru care s-a intamplat chiar inainte de conflictul cu Rares Bogdan, cu acele contacte dezgustatoare cu acele cartite precum Chireac, Val Valcu si altii, cu obligarea angajatilor de a deveni membri in partidul sefilor.

 14. Nici pana aseara „proscrisii” lui Rares, Oreste, Oana, Cartianu, Ciocazan nu apar in emisiunea „Jocuri de putere”, alaturi de Rares Bogdan. Iar Rares, desi rezista, nu mai este acelasi, de departe! Cu parere de rau pentru Rares, eu, dar mai stiu si altii deja, nu voi mai urmari postul Realitatea TV, nu voi contribui la rating-ul care l-ar cautiona pe Gusa. Imi ajung stirile dvs. zilnice! Numai bine!

 15. Îmi place Ziariștii și vă voi urmări.
  De Rareș Bogdan,ce să zic?
  Treaba lui,eu nu prea mai urmăresc altceva decât știrile la Realitatea TV.
  Dl.Gușă mi-a arătat foarte clar ce drum ia postul acesta și așa cum am renunțat total la A3 în 2012,renunț și la un post unde dictează dl.Gușă,susținătorul lui Ponta.

 16. Va urmaresc din Australia, va consideram Trupa de Soc cand va vedeam in Jocuri de Putere, o sa urmaresc si youtube sa vad inregistrarea emisiunii de la Prima. Mult succes tuturor, ne lipsiti enorm, Jocuri de Putere nu mai are sare si piper fara voi!!! Rares incearca el, dar il vad suparat si parca infrant…

 17. Felicitari pentru ca ramaneti liberi, curajosi, obiectivi, sinceri fata de voi insisi si fata de publicul care va citeste.
  Salutari din Elvetia, cu mult drag in suflet pentru Romania!
  Salutari prietenului meu din copilarie Oreste!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here