sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăMainZIARISTII.COM: Cine suntem şi ce vrem. Provocarea Cartianu - Ciocăzanu

ZIARISTII.COM: Cine suntem şi ce vrem. Provocarea Cartianu – Ciocăzanu

-

Suntem doi gazetari hotărâți să ne apărăm țara până la capăt, cu arma noastră cea mai eficientă: cuvântul. Pornim la drum în tandem, Grigore Cartianu – Laurențiu Ciocăzanu, dar mulți alți colegi ni se vor alătura pe parcurs.
Nu este prima noastră experiență de presă. De peste un sfert de veac tot facem ziare, reviste, site-uri și emisiuni TV, ba chiar și cărți – toate de succes, semn că n-am pierdut vremea degeaba. Încrederea publicului ne-a însoțit peste tot.
Acum ne lansăm într-un proiect temerar: facem un ziar pe cont propriu. În acte, noi suntem propriii noștri patroni. În realitate, recunoaștem, respectăm și cultivăm suveranitatea cititorilor.
Copilul născut astăzi, ziaristii.com, are nevoie de părinți puternici și responsabili. Responsabili suntem, dar puternici vom fi doar cu ajutorul dumneavoastră, al cititorilor. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine.
Toți gazetarii interziși sau cenzurați de patronii sau șefii lor vor avea o ușă deschisă la ziaristii.com. Aici va fi refugiul jurnaliștilor hăituiți de interesele murdare ale unor mercenari media.
Ce fel de presă vom face? Aceeași presă serioasă, fâșneață, atractivă, ambițioasă, necruțătoare, cum ne-am obișnuit în acești ani. Vom face presă liberă, sensibilă la necazurile și emoțiile oamenilor, dar insensibilă la smiorcăielile șacalilor care se dau căprioare.
Valorile noastre sunt: onestitatea, buna-credință, europenismul, atlantismul, non-populismul, promovarea competenţei, combaterea imposturii, prietenia cu limba română, respectul față de înaintași și grija față de urmași.
Vom milita pentru o Românie europeană, complet integrată în structurile continentale, și pentru consolidarea rolului nostru în NATO. Vom fi necruțători cu cei care, pe față sau mai pe ascuns, vor încerca să ne îndepărteze de civilizația occidentală.
Vom combate corupția și vom susține statul de drept, legea, justiția. Între agresor și victimă, nu ne vom situa niciodată la mijloc.
Suntem oameni de dreapta și milităm pentru statul minimal, fără “cocoașe” clientelar-bugetare. Ne transformăm în apărători ai economiei private ori de câte ori statul devine abuziv.

Crezul nostru politic e binecunoscut: Jos cleptocrația! Jos corupții! Jos Ciuma Roșie!

Respingem rasismul, șovinismul, nepotismul, impostura, prostituția politică.
Vom fi cetățeni activi, participând la proteste vitale pentru sănătatea democrației.
Vom avea o ureche lipită de România dintre granițe și o alta de diaspora, ascultându-le bucuriile și suspinele. Oamenii buni vor găsi mereu sprijin la ziaristii.com.
Vom continua să vă vizităm cu Caravana Cărților, pentru memorabilele noastre întâlniri cu prezentări, dezbateri, prietenii și autografe.
Vom încerca să dezvoltăm o platformă mediatică din care nu vor lipsi câteva site-uri, o revistă tipărită și o televiziune online.
În iureșul ăsta aproape sălbatic, nu vom uita să trăim. Bucuriile simple ne vor umple viața. Vom continua să mergem în Gorjul nostru natal, la Brădiceni și la Trocani, să culegem strugurii și să adunăm nucile, pentru a le însoți cu o ulcică de must. Iar acea ulcică o vom împărți întotdeauna cu dumneavoastră.
Ăștia suntem, ăștia defilăm! Am pornit pe acest drum într-o zi mare, pe 1 Decembrie 2018, de Centenar. Și nu întâmplător.

- Advertisement -

Vă invităm să ne fiți alături, citindu-ne și susținându-ne prin donații. Așa veți avea garanția că putem dezvolta proiectul, devenind mai eficienți în bătălia pentru dreptate și adevăr, pentru o Românie în care să ne dorim cu toții să trăim.
Doamne-ajută! Trăiască România europeană!

Grigore Cartianu (49 de ani)

Născut la Brădiceni, com. Peștișani, Gorj, este unul dintre ziariștii cu notorietate mare din România. A condus redacțiile unor ziare importante (Adevărul, Evenimentul zilei) și a semnat mii de editoriale, interviuri și anchete gazetărești. Este o apariţie frecventă în emisiuni TV, pe teme de maxim interes. Din 2012 este realizator al emisiunii zilnice Cronica de noapte, de la Nașul TV.
Serialul său despre prăbuşirea dictaturii comuniste şi despre Revoluţia Română (în ziar și la TV) a produs o emoţie naţională. Românii au aflat, şocaţi, că au fost cobaii unui experiment sângeros. Şi că mulţi dintre asasinii din decembrie 1989 se află încă în libertate, ocupând chiar funcţii importante în stat.
La prăbuşirea regimul comunist al lui Nicolae Ceauşescu, Cartianu era student în anul 2. A participat activ la evenimentele din decembrie 1989, apoi la mişcările civice din 1990, care au fost înăbuşite violent de către noul regim politic de la Bucureşti, prin aducerea minerilor şi devastarea Capitalei.
În 1991, la 22 de ani, a debutat în presă, la publicaţia cu cel mai mare tiraj din acel moment: revista Expres Magazin. Din 1992 a lucrat la cele mai importante cotidiene din România: Evenimentul zilei (1992-1996, şef department), Sportul românesc (1996–1997, reporter special), ProSport (1997–2002, şef departament), Jurnalul Naţional (2002–2004, redactor-şef adjunct, apoi redactor-şef) şi din nou la Evenimentul zilei (2004–2008, prim redactor-şef adjunct). Din aprilie 2008 până în februarie 2013 a fost redactor-şef / director editorial al cotidianului Adevărul, apoi ombudsman la Adevărul Holding (2013-2016) și senior editor la România liberă (2016-2017).

A făcut parte din echipa fondatoare la două ziare: Evenimentul zilei (1992) și ProSport (1997).
În anii dedicaţi presei sportive, a publicat două cărţi: Hora de la miezul nopţii (1995 – povestea World Cup, USA 1994) şi Hagi (2000, reeditată în 2001, 2014 și 2018).
Din 2006, Grigore Cartianu s-a dedicat cu pasiune elucidării evenimentelor sângeroase din decembrie 1989. Este singurul publicist român care a reconstituit în detaliu ultimele zile ale dictatorului român şi care a demonstrat, cu dovezi zdrobitoare, că răsturnarea lui Ceauşescu s-a produs printr-o lovitură de stat. Tot el a dezvăluit cinismul noilor conducători, care – în dorinţa de a confisca puterea după scoaterea din scenă a lui Ceauşescu – au produs aproape 1.000 de morţi şi peste 5.000 de răniţi.
Cartianu a publicat 9 volume, vândute într-un tiraj total de aproape 400.000 de exemplare.

- Advertisement -

Laurențiu Ciocăzanu (51 de ani)

Originar din Trocani, Gorj, este una dintre vocile oneste și credibile ale mass-media din România. A debutat în presa scrisă la scurt timp după prăbușirea regimului comunist. S-a șlefuit ca ziarist la BBC România, dar vârful carierei l-a găsit ca redactor-șef adjunct la Evenimentul zilei (2001-2006), apoi redactor-șef la Adevărul (2006-2008) și director editorial al publicațiilor Adevărul Holding (2008-2010).
A încercat o experiență antreprenorială în Spania, timp de un an și jumătate, apoi a revenit la marea sa pasiune: presa din România. Este invitat permanent al mai multor canale TV.
În primăvara anului 2015 a debutat ca autor de carte, publicând volumul Miracolul din noiembrie, alături de Grigore Cartianu.

- Advertisement -

41 COMENTARII

 1. Bravo si felicitari!va fi spatiul vostru liber si al nostru,cititorii vostri…imi place declaratia manifest,de infiintare a publicatiei!mult noroc si viata lunga,ziarului si voua!

 2. Nici o voce, nici o scriere, nici un mesaj nu sunt prea multe spre a sluji valorilor mentionate mai sus: ”onestitatea, buna-credință, europenismul, atlantismul, non-populismul, promovarea competenţei, combaterea imposturii, prietenia cu limba română, respectul față de înaintași și grija față de urmași”.
  Totusi, desi ”ciuma rosie” este Hidra ce trebuie stârpită, cu toti puii ei camuflati prin te miri ce cotloane, pastrati un ”ochi” si pentru nereformatul si impotentul PNL !
  Va voi fi alaturi in acest demers…Doamne ajuta !

 3. Ami doresc o tara in care politicienii sa fie loiali tarii sa lucreze in interesul tarii si al cetatenilor cu transparenta si dedicatie pentru un viitor prosper dar acest lucru se va inampla cu implicarea voastra ca ziaristi corecti care sa scrie despre ce fac si ce nu fac alesii nostri.Va doresc mult succes.

 4. Jos palaria! Va doresc un viitor bazat pe iubirea de țară, sa demonstrati ca o iubiti si sa ne anuntati si pe noi care sunt dusmanii interni, care se pare ca s-au nascut pe aici. Libertate, fraternitate si egalitate, asa cum spuneau francezii la revolutia lor!

 5. Presa, e impartita, maidanezii si cei cu lesa scurta si groasa. Din caine de veghe a democratiei a ajuns,in dese randuri, paznic al hotiei. Ca revolutionar , ma simt jignit cand aceiasi presa imi spune ca in Decembrie 89 a fost o lovitura de stat, cand stiu ca langa mine au murit oameni la Universitate, strigand Libertate !Atunci ne gandeam inclusiv la libertatea cuvantului. Poate pt cei din presa, pt activul comunist, pt cei care i-au sprijinit a fost altceva decat Revolutie, pt noi cei care am iesit scandand: Vom muri si vom fi Liberi ! ramane o Revolutie. Revolutie care le spune tinerilor de azi , sa spere la randul lor, cand protesteaza : Unica solutie inca o Revolutie! Daca voi veti vroii sa separati adevarul de minciuna, inclusiv in aceasta privinta, veti ramane parte a presei care- si apara menirea.

 6. Bravo! E nevoie de oameni liberi si asta poate fi un loc in care oamenii liberi se pot exprima. Cu cat mai multi cu atat mai bine. O sa mearga. Sontac la inceput dar cu timpul va functiona. Aveti rabdare. Succes! Va tin pumnii!

 7. Felicitări pentru inițiativă și pentru verticalitate! Sunteți printre puținii OAMENI care ne fac să mai credem că mai există speranță pentru români și pentru România! Câtă vreme mai există redute, lupta nu este pierdută.

 8. Doamne ajuta. As vrea s-aud cat mai des despre activitatea dumneavoastra. Eu sunt in Irlanda de 18 ani si desi am 67 de ani(impliniti acum de Sf. Andrei), inca mai lucrez pe un contract de software tester la Vodafone si am toate indoielile din lume ca va fi simplu pentru mine sa revin acasa, la Bucuresti, dar gandul ca oameni ca dumneavoastra nu se lasa si ne vor ajuta sa fim vigilenti, pusi la curent cu informatii erlevante, ma ajuta mult. Ma simt foarte tanara si gata de participare la proteste si alte lucruri utile in lupta cu continuatorii pcr-ului. Inca un prieten in plus, sper sa nu va strice. Va sunt alaturi, cu adevarat. Numai bine va doresc 🙂

 9. Felicitări domnilor , olteni curajoși vă doresc tot succesul în această luptă epocală de al cărei succes depinde dacă ne vom recîștiga dreptul de a fi națiune demnă de respect așa cum era în urmă cu 100 de ani . Sper că asemenea inițiativei dv.să apară alte cîteva mii pentru ca poporul acesta năpăstuit de blestemul sclaviei comuniste de atîtea generații să se trezească într- un final din somnul umilinței

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -