În încercarea de a debloca negocierile cu USR-PLUS, care s-au poticnit pentru că președinții PNL (Ludovic Orban) și USR-PLUS (Dan Barna) își doresc aceeași funcție – cea de președinte al Camerei Deputaților -, conducerea PNL a luat o decizie importantă, miercuri seara, decizie votată în unanimitate.
Liderii liberali au definit această decizie ca fiind o „flexibilizare” a mandatului de negociere pentru formarea coaliției de guvernare. Altfel spus, o primă concesie pe care o face PNL, care oferă partenerului-critic USR-PLUS nu o variantă de discuție, ci două. Și anume:
Varianta 1
- Ludovic Orban – prim-ministru
- Dan Barna – președintele Camerei Deputaților
- Florin Cîțu – președintele Senatului
Varianta 2
- Florin Cîțu – prim-ministru
- Ludovic Orban – președintele Camerei Deputaților
- Senator USR – președintele Senatului
Decizia luată de Biroul Politic Național (BPN) al PNL cu unanimitate de voturi este prima și ultima concesie majoră pe care liberalii o fac USR-PLUS în această fază a negocierilor. În discuțiile dintre membrii conducerii PNL s-a simțit o nervozitate în creștere față de pretențiile USR-PLUS (catalogate drept „exagerate” sau chiar „obraznice”), precum și fermitate scrâșnită.
Propunerea de extindere a mandatului de negociere a fost făcută de însuși președintele PNL, după ce săptămâna trecută BPN votase ca la discuțiile cu USR-PLUS și UDMR liberalii să ceară șefia Guvernului pentru Florin Cîțu și președinția Camerei Dputaților pentru Ludovic Orban.
Negocierile s-au blocat însă în weekend, după ce cei USR-PLUS nu au acceptat ca liberalii să dețină și funcția de prim-ministru, și pe cea de președinte al Camerei Deputațilori.
Ludovic Orban s-a repliat și le-a propus marți partenerilor de viitoare coaliție să-l susțină pe el pentru funcția de prim-ministru, promițându-le în schimb celor de la USR-PLUS șefia Camerei Deputaților. Ca variantă de ”exit onorabil” pentru Florin Cîțu, care ar fi la a doua retragere din calitatea de candidat la funcția de premier, Orban i-a propus să preia șefia Senatului.
Liderii USR-PLUS au anunțat însă, cu puțin înaintea ședinței BPN a PNL, că nu sunt de acord cu varianta ca Ludovic Orban să fie prim-ministru. A fost însă o comunicare din partea conducerii restrânse a USR-PLUS. S-a stabilit ca decizia fermă să fie luată miercuri seara, în ședința conducerii lărgite a alianței. Ședința se va încheia, probabil, după ora 21.00.
Tot miercuri, dar cu câteva ore înaintea ședinței BPN al PNL, președintele Klaus Iohannis a declarat că el va desemnat pentru funcția de premier acea persoană care are sprijinul unei majorități în formula PNL – USR-PLUS – UDMR, indiferent dacă este vorba despre Ludovic Orban sau Florin Cîțu.
O nouă rundă de discuții între cele trei partide este programată a ave loc joi, 17 decembrie.
Orban: „Dacă este posibil…”
https://www.facebook.com/pnl.ro/videos/849849652467836/
La finalul ședinței Biroului Politic Național al PNL, Ludovic Orban a făcut o declarație de presă în fața sediului partidului. El nu a acceptat întrebări din partea jurnaliștilor.
Orban a spus că mandatul liberalilor este acela de a negocia, „dacă este posibil”, formarea unui guvern cu USR-PLUS, UDMR și Grupul minorităților. Liderul PNL a apăsat pe cele trei cuvinte, ca un avertisment pentru cei de la USR-PLUS: în această fază a negocierilor, concesiile se opresc aici!
Principalele declarații ale lui Ludovic Orban
- „Tocmai a avut loc reuniunea BPN a PNL. Am prezentat o informare către colegii mei privitor la evoluția discuțiilor cu posibilii noștri parteneri, cu care am decis să încercăm formarea unei coaliții de guvernare.”
- „Constatând că mandatul inițial, cu Florin Cîțu premier și subsemnatul la președinția Camera Deputaților, a generat discuții, am decizia de a flexibiliza mandatul, ținând ont de solicitările partenerilor noștri, care au solicitat în mod expres Camera Deputaților.”
- „Ca atare, PNL, în urma dezbaterii și analizei, a decis următorul mandat:
– Mandatul de a continua negocierile cu USR-PLUS, UDMR și Grupul minorităților. Obiectivul nostru este acela de a transpune într-o guvernare eficientă toate obiectivele din planul de dezvoltare al PNL. Cu obiectivul asumat de a asigura o dezvoltare economică fără precedent și un salt în calitatea vieții și în veniturile românilor.
– Constatând că într-o democrație votul cetățenilor este baza pentru orice negociere, PNL având o pondere de 55% în cadrul acestei majorități majoritare, consideră legitim să desemneze candidat la funcția de prim-ministru și candidat la funcția de președinte al uneia dintre Camere.
– Sunt două posibile variante: 1. Florin Cîțu candidat la funcția de premier și subsemnatul la candidat președinția Camerei Deputaților.
– Dacă nu se acceptă această variantă, acceptăm și varianta ca PNL să desemneze premier și un candidat pentru președinția Senatului.
– În această situație, candidatul pentru funcția de premier va fi subsemnatul, președintele PNL, iar la Senat domnul Florin Cîțu.
– În mandatul de negociere vreau să menționez un principiu fundamental: fiecare partid are dreptul de a-și desemna proprii candidați. Nicio formațiune politică nu poate desemna candidații altui partid.
– PNL a demonstrat capacitatea de a guverna România și are deplină legitimitate pentru a-și desemna propriii reprezentanți în viitoarea coaliție de guvernare.”
- „Comunic astăzi public pentru că, din păcate, înțelegerea pe care am avut-o de a comunica în comun nu a fost respectată.”
- „Reiterez solicitarea către partenerii noștri să ne respectăm reciproc, să comunicăm împreună, să evităm declanșarea unui război mediatic care ar reduce șansele de înțelegere.”
- „Dezmint categoric orice minciună lansată «pe surse». Mandatul PNL este acela de a negocia, dacă este posibil, formarea unui guvern cu USR-PLUS, UDMR și Grupul minorităților naționale.”
- „Sunt convins că în perioada care va urma va exista mai multe înțelepciune, mai mult respect față de parteneri, mai mult respect față de votul cetățenilor și de democrație, pentru a putea ajunge la o formulă de guvernare de care are nevoie România.”