Planul „ÎNJUNGHIERII” lui Kovesi, chiar în inima Europei. Guvernul îi va da punctaj minim pentru postul de procuror-şef al UE, dar nimeni nu va şti, fiind vot secret

1
3957
Tudorel Toader, "frate" cu asasinii, via recursul compensatoriu

Guvernul Dăncilă o va mandata pe Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE, să-i acorde punctaj minim Laurei Codruţa Kovesi în COREPER, for care va decide, în tandem cu Parlamentul European, viitorul şef al Parchetului European, susţin surse diplomatice citate de Adevărul.

Procedura de vot din COREPER este secretă, deci Guvernul Dăncilă nu va putea fi acuzat, oficial, că a acţionat împotriva României.

Laura Codruta Kovesi, procuror anticoruptie
Laura Codruța Kovesi, înconjurată de reporteri și de susținători, la ieșirea din Parchetul General – Foto: Digi24, captură video

Alegerea viitorului procuror-şef european presupune o procedură mai complicată, la care vor lua parte, cu egală putere, două instituţii: Parlamentul European şi COREPER – reuniunea ambsadorilor statelor UE la Bruxelles. COREPER este parte a Consiliului UE. România deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE în perioada ianuarie – iunie 2019.

Desemnarea procurorului-şef european nu presupune un vot direct pentru unul dintre cei trei finalişti, ci un sistem de ierarhizare, pe puncte. În acest moment, după ce a trecut de prima fază a selecţiei, Laura Codruţa Kovesi se află pe prima poziţie a listei pentru şefia Parchetului European. Pe locul doi s-a clasat un procuror francez, iar pe locul trei un procuror german.

Dăncilă dă înainte cu ordonanţele


Între timp, la Bucureşti, puterea continuă să se comporte ca şi când nimic nu s-ar întâmpla.

Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul va discuta în şedinţa de azi un proiect de ordonanţă pentru „a crea cadrul legal” necesar propunerilor din partea României pentru postul de procuror-şef al UE. Tudorel Toader a anunţat încă de ieri acest proiect menită să o „sară” pefosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, din competiţia pentru procurorul-şef european. De fapt, guvernarea actuală PSD-ALDE face tot posibilul să blocheze accesul lui Kovesi la şefia Parchetului European, vezi făcătura de anchetă împotriva ei comandată de inculpatul fugar Sebastian Ghiţă şi executată de procurii subordonaţi politic.

Avem pe ordinea de zi un proiect legislativ pentru crearea cadrului legal pentru propunerile pentru postul de procuror al Parchetului European. Creăm astfel cadrul legal pentru a selecta trei propuneri din partea României, din care Parlamentul European urmează să facă o alegere. Regulamentul de funcţionare a Parchetului European prevede că fiecare ţară UE trebuie să facă trei propuneri”, a spus Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern de azi.

Tudorel a pomenit ieri de Kovesi

Ea se referă la ordonanţa de care vorbea ieri Tudorel Toader, prin care anunţa practic faptul că Laura Codruţa Kovesi nu va fi susţinută de puterea de la Bucureşti.

Cine a propus-o (n.r. – pe Kovesi)? Categoric, potrivit regulamentului, fiecare procuror care crede că îndeplineşte cerinţele legale şi experienţa ş.a.m.d., fiecare procuror care îşi doreşte o astfel de demnitate până la urmă a avut posibilitatea să se înscrie, prin urmare nu a plecat vreo propunere din partea României, Guvernului României. A fost doamna Kovesi şi din câte ştiu eu a mai fost o doamnă procuror, dar permiteţi să nu spun numele acesteia. Prin urmare, nu este o propunere plecată de la Ministerul Justiţiei sau de la Guvernul României”, a spus Tudorel Toader.

„Noi ce facem prin ordonanţa la care aţi făcut referire? Creăm baza juridică legală pentru a selecta în prima etapă cei trei candidaţi, trimitem propunerile la Bruxelles şi acolo se va desemna unul dintre cei trei, unul care va fi procuror european din partea României”, a mai declarat ministrul Justiţiei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here