„Petrecerea PSD-ALDE a luat sfârşit. Vine factura”

0
3145
Tăriceanu acuză "statul paralel" că vrea să-l scoată din viața politică și, când colo, el a încălcat în mod grosolan legea

Lumea financiară e în stare de şoc, după decizia guvernării PSD-ALDE de a impune taxe suplimentare pe veniturile multinaţionalelor. Evident, fie că e vorba de bănci sau de firme din domeniul energiei, ele vor trebui să-şi recupereze de la clienţi povara pe care le-o bagă pe gât politicienii.

„Guvernul are un gol bugetar de 10 miliarde de lei (2 miliarde de euro) care trebuie acoperit.

Băncile vor plăti peste 4 miliarde de lei, restul este neclar, dar toate drumurile duc la Pilonul II de pensii, taxele pe utilităţi nu acoperă 6 miliarde de lei.

Taxa „pe lăcomie” a băncilor, cum i-a plăcut ministrului Finanţelor să accentueze, se va calcula în funcţie de nivelul Roborului. La Roborul de acum, de 3,05% pe an, taxa este 0,9% din activele băncilor. Asta înseamnă, că pentru primele trei bănci mari – BCR, Banca Transilvania şi BRD – jumătate din profit ar trebui să se ducă în taxa „pe lăcomie”, la buget.

În aceste condiţii, băncile nu vor avea altceva de făcut decât să majoreze marjele la credite, să introducă alte comisione pentru a-şi acoperi diferenţa.

Băncile vor fi şi mai dure cu clienţii, şi vor transfera către clienţii buni „taxa pe lăcomie”, aşa cum au făcut cu creditele neperformante. 

Petrecerea PSD-ALDE a luat sfârşit. Vine factura.”, scrie analistul Cristian Hostiuc, în Ziarul Financiar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here