Parlamentul României a aprobat marți cererea Armatei de a cumpăra din SUA 32 de avioane de luptă F-35, de generația a 5-a, cu suma de 6,5 miliarde de dolari plus TVA. Aparatele vor fi livrate după anul 2030. Armata are în vedere, ulterior, achiziția unei a treia escadrile de F-35, de 16 avioane, care s-ar face însă la un cost mult mai mic.
Odată cu primele 32 de aparate (două escadrile a câte 12 avioane), vor fi livrate și simulatoare de zbor, muniție aer-sol și aer-aer, suport logistic și servicii de instruire.
Așa cum a explicat generalul Ștefan Dănilă pentru Ziaristii.com în urmă cu câteva săptămâni, costurile inițiale sunt mai ridicate deoarece România nu are în dotare aceste avioane și trebuie dezvoltată infrastructura necesară. Mai apoi, când vor exista personal calificat și logistica pentru întreținere, următoarele avioane cumpărate vor avea un preț mult mai mic.
Pentru a intra în posesia celor mai performante avioane de luptă din lume, România a avut nevoie de o lege specială prin care Congresul american a aprobat vânzarea acestei tehnologii către țara noastră.
Achizionarea de avioane F-35 va avea loc, însă, cu o întârziere mare față de planurile inițiale. În urmă cu aproximativ 4 ani, ministrul de atunci al Apărării, Gabriel Leș (PSD), spunea că aceste aparate vor intra în dotarea Armatei române până în 2028.
Pentru a se face mai ușor tranziția către aceste avioane, România a cumpărat mai multe escadrile de F-16 „la mâna a doua”, mai întâi de la portughezi, apoi de la norvegieni.
Tot generalul cu patru stele Ștefan Dănilă, fost pilot pe Mig-21 Lancer și, apoi, șeful Statului Major General al Armatei române în perioada 2011-2015, explica faptul că România va trebui să mai cumpere și alte avioane de luptă în afara F-35. Acestea sunt extraordinar de performante, niște mașinării de luptă fără egal în acest moment în lume, dar care au costuri de operare foarte mari. F-35 trebuie folosite în cazul agresiunii armate din partea unui stat ostil.
În schimb, pentru operațiunile de rutină, cum ar fi cele de poliție aeriană, România are nevoie de alte avioane, mai ieftine și al căror cost de operare este mai mic. Generalul Dănilă a indicat, ca o soluție, avioanele sud-coreene FA-50, cumpărate și de Polonia cu același scop.
Până azi, F-35 Lightning II, produs de compania Lockheed Martin, a fost fabricat în circa 1.000 de exemplare și este singurul avion de generația a 5-a (capabilități stealth, adică este invizibil pe radar, și cu o manevrabilitate mult peste cea a avioanelor de până acum) care a fost testat în condiții de luptă.
Dintre celelalte țări ale lumii, China și Rusia mai spun că au avioane de generația a 5-a. Chengdu J-20 al chinezilor nu a participat niciodată la nicio luptă, a fost produs în 210 exemplare și nu se știe exact cât de bun este. Rușii spun că au Suhoi Su-57, dar acesta s-a produs doar în faza de prototip. Producția a fost suspendată în 2020 din cauza problemelor tehnice.
niste rachete pentru Marte, nu luam? Armament de ultima generatie si pensii extraterestre, pentru o tara datoare pe 10 vieti? Ori sunteti orbi, ori vreti falimentul total! Inclin sa cred, ultima varianta!
Daca n-ai armata puternica nimeni nu te baga in seama.