Papa Francisc a susţinut un discurs la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a multor invitaţi, oficialităţi din ţară şi străinătate, a reprezentanţilor clerului.
El a adus un „omagiu sacrificiului fiilor și fiicelor României”, care au plecat din țară și care acum, „prin cultura lor, cu patrimoniul de valori și cu munca lor îmbogățesc țările în care au emigrat” și care, în același timp, își susțin și familiile din țară.
„Fenomenul migrației, care a antrenat plecarea din țară a milioane de persoane, depopularea atâtor sate care în câțiva ani au văzut plecând o parte considerabilă a locuitorilor lor și secătuirea celor mai bogate surse culturale și spirituale”.
„Pentru a înfrunta dificultățile acestei noi faze istorice, pentru a identifica soluții eficiente și puterea de a le pune în aplicare, este nevoie ca toți să meargă împreună și să nu renunțe la vocația cea mai nobilă la care statul trebuie să aspire. Să se îngrijească de binele comun al poporului său”, a spus Suveranul Pontif.
Aflată pe primul rând al invitaţilor, faţă în faţă cu Papa Francisc, Dăncilă nu a schiţat niciun gest de „pocăinţă”. Ea a sosit la Palatul Cotroceni după ce a ignorat complet votul românilor din 26 mai, prin aceea că i-a protejat pe vinovaţii pentru batjocorirea românilor din Diaspora: Teodor Meleşcanu, Carmen Dan, Natalia Intotero şi Titus Corlăţean.
Declaraţiile prin care Papa a salutat progresele României
- „Mă bucur să mă aflu în frumoasa dumneavoastră ţară, la 20 de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea, în momentul în care România, pentru prima dată de când face parte din Uniunea Europeană, deţine în acest semestru Preşedinţia Consiliului UE.”
- „Momentul acesta este potrivit pentru a avea o privire de ansamblu asupra celor 30 de ani de când România s-a eliberat de un regim care oprima libertatea civilă şi religioasă şi o izola de celelalte ţări europene şi care, pe lângă aceasta, dusese la stagnarea economiei şi la epuizarea forţelor sale creatoare.”
- „În acest timp, România s-a angajat într-un proiect democratic, printr-un pluralism al forţelor politice şi sociale şi prin dialogul între acestea, având drept scop recunoaşterea esenţială a libertăţii religioase şi integrarea deplină a ţării în contextul internaţional mai larg. Se impune să recunoaştem că, în ciuda numeroaselor dificultăţi şi lipsuri, România a făcut mulţi paşi înainte pe acest drum”
Preşedintele Klaus Iohannis cere dreptate pentru Diaspora batjocorită la vot, Dăncilă se face că nu aude
Preşedintele a făcut ieri declaraţii legate de votul masiv pentru referendumul pro-justiţie, dar a vorbit şi despre propunerile făcute de PSD pentru noi miniştri. Practic, Iohannis cere îndepărtarea oficialilor care şi-au bătut joc de milioanele de români omagiaţi vineri de Papa Francisc la Bucureşti. Iată afirmaţiile preşedintelui, ignorate până acum de Guvernul PSD-ALDE:
- NU m-au înţeles bine: eu nu am cerut demisia miniştrilor implicaţi în votul din Diaspora. Am cerut DEMITEREA. Demisia lor nu mă interesează
- Am primit propuneri de miniștri
- Imaginati-vă că PSD nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să îl propună pe domnul Corlățean, artizanul catastrofei de la alegerile din străinătate din 2014
- Nu e suficient că PSD și-a bătut joc de români în 2014, în 2019, îndrăznește să mi-l propună pe artizanul de la alegerile din 2014
- Mi se pare o alegere total nepotrivită și pot să vă spun acum la cald că propunerea va fi clar respinsă. Corlățean nu va fi ministru la nimic
- Nu cred că va exista vreo problemă în transpunerea în Constituție. Nu aș merge pe o modificare mai largă a Constituției, pentru că ultima oară aici s-au blocat lucrurile
Cei 4 care au speriat Vestul
Teodor Meleşcanu, Natalia Intotero, Titus Corlăţean şi Carmen Dan. Sunt numele pe care Klaus Iohannis le vrea „imediat” (termenul pronunţat de el chiar ieri) în afara Guvernului României.
Dăncilă s-a aflat ieri la Palatul Cotroceni, unde a discutat cu preşedintele temele fierbinţi de după alegerile din 26 mai.
Ea nu este însă capabilă să facă ordine în jur şi să facă dreptate românilor care au fost batjocoriţi de cei patru oficiali amintiţi mai sus.
Practic, prin indecizia sa, ori prin invocarea unor „rapoarte” de anchetă (cerute chiar vinovaţilor!), Viorica Dăncilă arată că ignoră milioanele de români pe care Papa Francisc i-a omagiat la Bucureşti.