Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat duminică seara, la Brașov, că partidul se va bate până la capăt în Parlament pentru a împiedica o cădere a Guvernului Cîțu, dar că, în același timp, „există un risc major de adoptare a moțiunii de cenzură”, relatează News.ro.
Șeful liberalilor a subliniat că s-a ajuns la această situație în urma unor decizii care i-au aparținut exclusiv premierului Florin Cîțu, fără ca Orban să fie consultat și cu atât mai puțin să-și dea acordul pentru acestea.
Președintele PNL a explicat că partidele care vor acum să dea jos Guvernul „dețin un număr foarte mare de parlamentari“. Ostilitatea din Parlament e atât de mare, a spus Orban, încât e posibil să fie chiar două moțiuni de cenzură, fiecare dintre acestea reușind să strângă un număr suficient de semnături – ceea ce arată dimensiunile opoziției față de actualul Guvern, conform News.ro.
Ludovic Orban despre raportul de forțe din Parlament între tabăra care susține Guvernul Cîțu și cea care îl vrea demis
- „Trebuie să fie pregătit (premierul Florin Cîţu – n. red.) pentru moţiunea de cenzură, pentru că moţiunea asta de cenzură s-a născut în urma unor decizii pe care le-a luat în calitate de prim-ministru fără consultarea mea şi fără acordul meu.
- Noi vom apăra guvernul, în mod evident, PNL va face tot ce e posibil pentru a apăra guvernul. Sigur că situaţia nu este deloc bună. Practic, formaţiunile politice care şi-au anunţat intenţia de a depune şi a vota moţiunea de cenzură deţin un număr foarte mare de parlamentari şi există un risc major de adoptare a moţiunii de cenzură.
- Deocamdată trebuie demarată procedura constituţională de cenzură prin convocarea BPR şi informarea Guvernului, care reprezintă obligaţia Camerei Deputaţilor. Textul constituţional este bine cunoscut: moţiunea, din momentul în care este depusă, se citeşte în maximum 5 zile şi se votează după 3 zile de la citire. Asta este procedura.
- S-a ajuns în situaţia în care sunt atâţia parlamentari care nu mai susţin Guvernul, încât e posibilă depunerea a două moţiuni. Pentru a depune o moţiune ai nevoie de minimum 25% dintre deputaţii şi senatorii care compun Parlamentul României. Iată că există parlamentari pentru două moţiuni de cenzură, nu numai pentru una. Există un risc mare, riscul creat ca urmare a demersului făcut de USR-PLUS, care era parte componentă din majoritatea parlamentară care susţinea guvernul. Practic, suntem într-o situaţie foarte dificilă, care atârnă printr-un fir de aţă.
- Dacă îşi dau demisia miniştrii USR, mai există şi procedura constituţională prin care premierul va trebui să prezinte în Parlament, la expirarea celor 45 de zile de interimat, va trebui să ceară şi să obţină un vot majoritar, adică 234 de voturi pentru o remaniere, pentru că e vorba de o remaniere cu schimbarea componenţei politice a Guvernului şi e absolut necesar votul majorităţii parlamentarilor.
- Practic, sunt trei probe de foc care vor urma. Va fi extrem de dificil de purtat bătălia. Nu mi-am dorit să ajungem în această criză, e o criză guvernamentală gravă, care a stârnit foarte multă nelinişte şi nemulţumire în rândul cetăţenilor.”
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
Cîțu este un… TRĂDĂTOR-DESTABILIZATOR (în P.N.L.!), iar Iohannis este un… „COMBINATOR”-MANIPULATOR (NAȚIONAL!)!!!