Numele lui Klaus Iohannis a fost vehiculat din nou, de două surse media germane – Deutsche Welle și agenția DPA -, pentru succesiunea norvegianului Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO, în toamna acestui an. Această nominalizare „de presă” arată că președintele român încă beneficiază de o imagine relativ bună în Occident, mai ales în Germania.
Cei care vor lua decizia numirii noului secretar general al NATO au acces, însă, la mai multe informații, dintre care unele îl descalifică pe Iohannis. Marele său dezavantaj îl reprezintă lipsa de energie, de viziune, de principii și de determinare în exercitarea unei funcții atât de importante. Dovada: felul în care Iohannis a eșuat în cel de-al doilea mandat de președinte al României, ajungând brusc un personaj detestat de majoritatea activă a societății.
Or, la șefia NATO va fi promovat un lider care beneficiază de o mare cotă de încredere, inclusiv în țara sa, dar și care își dedică toată energia în exercitarea funcției. Un personaj capabil să ia decizii rapide și să le comunice clar (inclusiv în weekend!) – calități care lui Iohannis îi lipsesc cu desăvârșire.
NATO trebuie să-i găsească un succesor secretarului său general, norvegianul Jens Stoltenberg (62 de ani), al cărui mandat în acest post expiră la sfârșitul lunii septembrie 2022. De la 1 decembrie, Stoltenberg (fost prim-ministru al țării sale) va prelua funcţia de guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei.
Deutsche Welle și DPA au reluat cu această ocazie lista posibililor succesori ai lui Stoltenberg la șefia NATO. Lista cuprinde 5 nume, fără a exista un favorit clar.
Potrivit unor surse din cadrul Alianţei, citate de DPA și preluate de Deutsche Welle, cei 5 aflați în vizor sunt 3 femei și 2 bărbați:
- Theresa May – fostă șefă a Guvernului britanic;
- Mark Rutte – actualul prim-ministru al Olandei;
- Kaja Kallas – actuala șefă a Guvernului Estoniei;
- Federica Mogherini – italiancă, fost comisar european pentru politică externă;
- Klaus Iohannis – actualul preşedinte al României.
O decizie din partea celor 30 de state membre ale NATO privind viitorul secretar general este aşteptată la summitul Alianţei din iunie, dacă nu chiar mai devreme.
Nu este prima oară când numele lui Iohannis este pus pe o listă a posibililor candidați.
În iulie 2021, Politico.eu scria că unul dintre factorii de decizie este ca țara de origine a unui anumit candidat la funcția de secretar general să îndeplinească obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare – indicator simbolic, dar important.
”România este un alt aliat NATO care atinge pragul de 2%, dându-i președintelui Klaus Iohannis potențial o șansă la funcția de secretar general, deși România ar putea fi privită ca un pic prea agresivă față de Rusia”, scria Politico.eu atunci.
Alții spun că ar fi un semnal important dat Rusiei dacă viitorul șef NATO ar fi ales din Europa de Est, iar acest element ar fi un alt plus pentru Iohannis.
Politico.eu nota că trei nume ar putea fi favorite: Kolinda Grabar-Kitarovici (fosta președintă a Croației, Dalia Grybauskaitė (fosta președintă a Lituaniei) și Kersti Kaljulaid (fosta președintă a Estoniei). Acestea sunt și din Europa de Est, și femei – criteriu care atârnă tot mai greu. După 72 de ani de la înființarea celei mai puternice alianțe militare din lume, mulți cred că a venit vremea ca NATO să fie condusă de o femeie.
Plecarea lui Stoltenberg
Candidatura lui Jens Stoltenberg pentru postul de guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei a stârnit controverse în ţara sa, mai ales din cauza relaţiei sale apropiate cu actualul premier social-democrat, Jonas Gahr Store.
Fost prim-ministru al Norvegiei, Jens Stoltenberg va prelua noul său post în jurul datei de 1 decembrie. El a promis vineri, într-o conferinţă de presă, că va rămâne deplin dedicat actualei sale funcţii până la expirarea mandatului de secretar general al NATO.
În prezent, un român ocupă poziția de secretar general adjunct al NATO: Mircea Geoană. Acesta deține funcția din toamna anului 2019.
Federica Mogherini?! Serios??! Vai de mama lui de NATO…
Cam asa se vorbea și despre Kovesi înainte de a fi numită șefa parchetului UE, „romanilor verzi” le pute ceea ce altora le miroase bine…
NATO condus de 2 romani???
Cred ca n-au baut gaz sau substante halucinogene. Cu un nr.2 roman care a facut curse la Moscova pe ascuns si asa NATO are probleme de credibilitate. Daca-l pune pe schiorul de la Cotroceni chiar ca NATO devine noul PACT de la Varsovia.
Cu Mutannis la NATO, sigur rușii atacă în weekend. că ăsta oricum de vineri până luni e inexistent… Plus că mai știi când mai trântește vreo alianță cu dușmanul… se pricepe doar…
„Or, la șefia NATO va fi promovat un lider care beneficiază de o mare cotă de încredere, inclusiv în țara sa, dar și care își dedică toată energia în exercitarea funcției.” – relevante sunt poreclele lui Iohannis „Ficus” si „Dulap” pentru „dedicarea” energiei, ca sa nu mai vorbim de „marea cota de incredere” de care se bucura Klaunul dupa magaria cu fortarea ruperii coalitiei PNL-USR-UDMR si formarea USL 2.0. Iohannis, din punctul meu de vedere, te potrivesti mai bine in Grupul Wagner, ca tot ai competente sportive de schi si golf!
Nu te mai mira nimic. Și prostănacul, fiul unui general de securitate în timpul lui Ceaușescu, a ajuns secretar adjunct al NATO. Tot SUA rămâne singurul obstacol în fața Rusiei.
Specific national romanesc.Cind unul dintre noi e posibil sa ajunga intr-un important post international, incepe birfa.Continuati sa il birfiti ca si pe Kovesi si are postul asigurat.
Iohannis este un mare jeg. Daca ar fi suspendat de parlament, la referendum ar fi demis cu majoritate covârșitoare. Deci nu este vorba de nici o barfa.
pt. a suspenda presedintele trebuie motive serioase, nu glume si pareri personale.
Și părerea ta este tot personala!