Demența unui regim criminal: o mamă din Coreea de Nord riscă ani grei de închisoare pentru că și-a salvat copiii din incendiul care i-a cuprins casa, în loc dă dea prioritate portretelor conducătorilor decedați: Kim Ir Sen și Kim Jong Il, bunicul și tată actualului lider absolut, Kim Jong Un.
Femeia este investigată de Ministerul Securității de Stat din Coreea de Nord, după incendiul izbucnit în casa pe care o împărțeau două familii din Onsong, provincia Hamgyong de Nord, aproape de granița cu China.
În momentul izbucnirii incendiului, adulții erau afară. Când au văzut fumul și primele flăcări, ei s-au grăbit să-și salveze copiii, care se aflau în casă. În panica și haosul create, portretele celor doi lideri decedați ai țării au fost uitate în casă, pe perete, și au fost distruse de flăcări, relatează Daily NK.
În Coreea de Nord e obligatoriu ca în fiecare casă să fie expuse portretele liderilor decedați – Kim Ir Sen (Kim Il Sung) și Kim Jong Il, adică bunicul și tatăl actualului conducător, Kim Jong Un. Acest lucru este verificat periodic de inspectori.
Potrivit legilor în vigoare în această țară mancurtizată, toate reprezentările familiei Kim trebuie să fie tratate cu același respect ca persoana în sine, ceea ce înseamnă că neglijarea portretelor este o infracțiune gravă.
Mama nu poate sta cu copiii săi arși
Dacă va fi găsită vinovată (de justiția complet obedientă), femeia riscă foarte mulți ani de închisoare și muncă silnică.
Pentru că se află în anchetă, mama nu poate să-și vadă copiii, care sunt în spital, și nici nu le poate procura antibiotice pentru arsurile pe care le-au suferit.
Vecinii ar fi vrut s-o ajute pe femeie, însă de teama unei anchete, au decis să nu se implice
„Mama va putea să se ocupe de îngrijirea copiilor după ce autoritățile vor finaliza investigația”, spune Daily NK.
Eroi și trădători
Nord-coreenii care salvează din incendii sau în urma inundațiilor portretele conducătorilor din dinastia Kim sunt considerați eroi, mai ales dacă mor făcând asta.
Jun Yoo Sung, care a reușit să fugă din țară în 2005, a amintit, în cadrul unui interviu acordat pentru presa din Coreea de Sud, cazul unei fetițe de 14 ani – Han Hyon-Gyong – care a murit înecată încercând să salveze portretele Kim din casa familiei, luată de viitură. Fetița a fost decorată post-mortem, iar școala la care a învățat a primit numele ei.
Presa din Coreea de Sud a relatat cazul unui bărbat acuzat de o infracțiune violentă, dar iertat și tratat acum ca un erou pentru că a salvat portretele din casa cuprinsă de flăcări a unor vecini.
În schimb, cei care „pângăresc” portretele riscă pedepse extrem de dure. De exemplu, Otto Warmbier, un student american care a vizitat capitala Phenian, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a împăturit un portret cu Kim Ir Sen.