Nu zburaţi pe direcţia rachetelor iraniene! Cazul dronei doborâte în strâmtoarea Ormuz pune în gardă companiile aviatice

1
2174

Companiile aeriene KLM, Qantas, Singapore Airlines şi Malaysia Airlines au decis să evite strâmtoarea Ormuz, situată în zona unde Iranul a doborât drona militară americană, informează France Presse vineri.

‘Incidentul cu drona este un motiv pentru a nu survola strâmtoarea Ormuz pentru moment. Aceasta este o măsură de precauţie’, a declarat într-un comunicat KLM, adăugând că securitatea reprezintă ‘prioritatea absolută’ a companiei.

Olanda nu şi-a revenit încă de pe urma tragediei zborului MH17 al Malaysia Airlines, doborât în 2014 de o rachetă rusească deasupra zonei de conflict armat din estul separatist prorus al Ucrainei. Cei 283 de pasageri, între care 196 de olandezi, şi 15 membri au echipajului şi-au pierdut viaţa. Echipa internaţională de anchetatori (Joint Investigation Team, JIT), condusă de Olanda, a deschis urmăriri judiciare împotriva a patru suspecţi în special pentru ucidere, la aproape cinci ani de la catastrofă.

Malaysia Airlines a indicat că va evita de asemenea zona. ‘Securitatea este de o importanţă capitală pentru Malaysia Airlines’, a explicat ea.

Transportatorul aerian Qantas a luat măsuri similare: ‘Suntem pe cale să ajustăm traseul zborurilor deasupra Orientului Mijlociu pentru a evita strâmtoarea Ormuz şi Golful Oman până la noi ordine’, a declarat compania pentru AFP, potrivit Agerpres.

Este de aşteptat ca decizia să afecteze zborurile dintre Australia şi Londra, însă aceasta nu ar trebui să prelungească timpul de zbor, potrivit companiei.

Din cauza tensiunilor în curs, unele dintre zborurile noastre ar putea urma trasee puţin mai lungi pentru a evita strâmtoarea Ormuz’, a declarat la rândul său un purtător de cuvânt al Singapore Airlines.

Air France a indicat că aceste măsuri nu o vizează, întrucât avioanele sale nu survolează zona respectivă.

Anunţul intervine în timp ce Washingtonul a interzis joi seara companiilor aeriene americane să survoleze spaţiul aerian controlat de Teheran deasupra Golfului Persic şi a Golfului Oman ‘până la noi ordine’ după ce Iranul a doborât o dronă de recunoaştere americană.

Gestul Teheranului a fost catalogat joi dimineaţă de către preşedintele Donald Trump o ‘greşeală uriaşă’.

Iranul a asigurat vineri că dispune de dovezi ‘incontestabile’ care arată că drona americană care a fost doborâtă intrase în spaţiul său aerian, contrar a ceea ce afirmă Washingtonul.

‘Urmărim îndeaproape toate evoluţiile care ar putea avea legătură cu securitatea spaţiului aerian 24 de ore din 24, 7 zile din 7 şi vom organiza operaţiune de o manieră care să garanteze securitatea zborurilor’, a indicat KLM.

SUA şi-au justificat restricţiile emise joi prin creşterea activităţilor militare şi tensiunea politică exacerbată în regiune, ceea ce reprezintă un risc pentru operaţiunile aviaţiei civile, însoţit de riscul unei ‘erori de indentificare’.

1 COMENTARIU

  1. Elfii au trimis mesajul sacru spre Iran de pace în Golful Persic. Ruşii lui Putin din Galaxia 12 la fel au procedat. Pacea este mai importantă ca războiul. Dar e mai bine să nu intrăm în conflict comercial cu Iranul, iranienii fiind destoinicii locului după războiul cu Iraqul din anii 1980. Evreii sunt siguri că noul Iran va scrie istorie în comercial în anii care vin cu calm peste mine şi peste oamenii mei.

    Dacă Benjamin Netanyahu accepta Edenul pe Pământ Galaxia 1 în luna decembrie 2018 jur că Dumnezeu nu muta spiritele pașnice de pe Pământ pe Hedonarul Galaxia 11. Dar avem dreptul la pace şi liniște iar munca devine plăcere. Femeile sunt frumoase. Elfii le curtează. Pe planetele Elfilor se trăieșc 200 ani chiar şi o Hedonariană. Mergem spre bine. Hedonarul este de 3 ori mai mare ca Pământul. Fiecare țară să aibă grâne bio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here