Nu vă căsătorim, dar vă iubim

3
1606

Biserica refuză căsătoria cuplurilor LGBTQ nu din ură sau lipsă a iubirii, ci din considerente teologice. Asta nu exclude iubirea, dimpotrivă, ea este constanta vieții creștine, necondiționat.

Papa Francisc acceptă parteneriatul civil pentru cuplurile de același sex. Nu Biserica Catolică, ci Francisc omul. Niciun preot catolic nu va fi obligat să oficieze Cununie sau Euharistie persoanelor homosexuale. Exclus. Biserica rămâne inexorabil fidelă familiei, ca uniune exclusiv între bărbat și femeie. (Facere 1:27)

Parteneriatul civil nu are implicații ecleziastice, de aceea i se spune „civil”. Papa Francisc are curajul sincerității. El dorește ca legea civilă să ofere protecție elementară cuplurilor de același sex, care acum sunt total vulnerabile în viața laică. De ce face asta? Pentru că îi pasă.

Pontiful dă de înțeles că Biserica refuză căsătoria cuplurilor LGBTQ nu din ură sau lipsă a iubirii, ci din considerente teologice. Asta nu exclude iubirea, dimpotrivă, ea este constanta vieții creștine, necondiționat. Dincolo de orice, homosexualii rămân „copiii lui Dumnezeu”, care i-a creat oameni. Mulți dintre aceștia sunt botezați creștini. Așadar, dacă Biserica nu poate căsători aceste cupluri, le poate, totuși, iubi.

„Nimeni nu trebuie să fie alungat sau să sufere din această cauză.”, a spus Papa Francisc. Nu urâm păcătosul, ci păcatul. Chiar dacă Biserica nu poate considera „familie” cuplurile de același sex, acești oameni trebuie păstrați și prețuiți pentru ce sunt intrinsec: chipul lui Dumnezeu, ce nu dispare niciodată definitiv. Cu alte cuvinte, Papa spune comunității LGBTQ: Nu vă putem căsători, dar vă putem iubi.

E cel mai firesc mesaj pe care un Papă l-a transmis până acum celor care, de secole, sunt marginalizați și stigmatizați. Gestul Papei Francisc pare smintitor. Totuși, după oarecare reflecţie, atitudinea papală e normală, ca una ce aduce iubirea ca unică reconciliere.

Paul Palencsar, teolog şi jurnalist

3 COMENTARII

  1. Dobitocul asta e sigur romano-catolic sau reformat maghiar. Maine poimaine ii bat la usa colegii lui extremisti din HAUR ca trebuie sa fie ortodox si sa ii urasca pe maghiari ca ei, sa fie casatorit si sa nu avorteze. Ce face atunci?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here