luni, septembrie 9, 2024
AcasăSportNu ne-au furat nicio medalie! Anunțul frustrat al mamei-antrenoare și explicațiile lucide...

Nu ne-au furat nicio medalie! Anunțul frustrat al mamei-antrenoare și explicațiile lucide ale Nadiei Comăneci

-

O întreagă teorie a conspirației a luat naștere după ce România a pierdut medalia de bronz în proba de sol, la gimnastică feminin, după aproape două minute în care o deținuse. Ambele gimnaste române calificate în finala olimpică, Ana Maria Bărbosu (locul 4) și Sabrina Maneca-Voinea (locul 5), consideră că meritau să fie pe podium. Tonul frustrării l-a dat antrenoarea Camelia Voinea, mama Sabrinei. Nadia Comăneci a explicat însă că n-a fost niciun „furt”.

Luni, în concursul olimpic de gimnastică feminin, la sol, s-a întâmplat exact ca la fotbal, când intervine arbitrajul video (VAR): la început se bucură unii și sunt triști alții, apoi sentimentele se schimbă, după validarea sau anularea unui gol prin intervenția tehnicii.

După ce a evoluat și ultima sportivă din concurs, americanca Jordan Chiles, clasamentul final al probei arăta astfel:

1. Rebeca Andrade (Brazilia) – 14,166; 2. Simone Biles (SUA) – 14.133; 3. Ana Maria Bărbosu (România) – 13,700; 4. Sabrina Maneca-Voinea (România) – 13,700; 5. Jordan Chiles (SUA) – 13,666.

- Advertisement -

Au urmat însă două contestații, cu epilog diferit.

Prima contestație, respinsă: antrenoarea Camelia Voinea n-a reușit să-și urce fiica peste Ana Maria Bărbosu, căreia să-i ia medalia de bronz

Mai întâi a fost contestată nota Sabrinei Maneca-Voinea, de către antrenoarea și mama sa, Camelia Voinea, fostă gimnastă de performanță. Sabrina spera s-o depășească pe colega sa Ana Maria Bărbosu, cu care se afla la egalitate de puncte, dar care avea un plus la execuție.

Obiectul contestației l-a reprezentat coeficientul de dificultate care a fost acordat de arbitri exercițiului executat cu multă siguranță de Sabrina: 5,9. Prin solicitarea adresată juriului, Camelia Voinea a sperat ca respectivul coeficient să fie crescut măcar cu o zecime, la 6,0, caz în care bronzul ar fi trecut de la Ana Maria Bărbosu la Sabrina Maneca-Voinea.

- Advertisement -

Dar contestația a fost respinsă: coeficientul de dificultate a rămas 5,9, Ana Maria a rămas pe locul 3, iar Sabrina – pe 4. Momentan, pentru că mai avea de concurat Jordan Chiles!

Opțiunea pentru un coeficient de dificultate mai mic a fost chiar a antrenoarei Camelia Voinea, iar tactica s-a dovedit una greșită. Altfel, execuția fiicei sale, Sabrina, a fost foarte bună.

Importanța coeficientului de dificultate s-a văzut în cazul campioanei olimpice de la individual compus, americanca Simone Biles. La sol, aceasta a obținut medalia de argint chiar dacă a ieșit de pe covor la două dintre cele trei diagonale executate. Ea a fost penalizată cu câte o zecime de punct pentru fiecare abatere, dar asumându-și un exercițiu cu un coeficient de dificultate foarte mare, a avut de unde să scadă. Sigur că respectivele erori au făcut-o să piardă medalia de aur, fiind nevoită să se mulțumească doar cu argintul.

Sabrina Maneca-Voinea

A doua contestație, admisă: cu zecimea recuperată, Jordan Chiles a trecut peste cele două românce

Și ultima competitoare, Jordan Chiles, a făcut contestație la nota primită, 13,666. Antrenorii săi au solicitat creșterea cu o zecime a coeficientului de dificultate. După revizionarea exercițiului, contestația le-a fost admisă, așa că americanca și-a crescut punctajul la 13,766, urcând de pe locul 5 pe 3, peste cele două românce!

Clasamentul final la sol s-a schimbat dramatic:

Precizare: la gimnastică, juriul e format din 7 arbitri din tot atâtea țări. Fiecare arbitru acordă un punctaj, pe baza gradului de dificultate al exercițiului, dar și a execuției. Punctajul cel mai mare și cel mai mic (extremele) sunt eliminate, iar media celorlalte cinci va da punctajul final.

Sabrina a fost „retrasă” de mama sa, deși sportiva tocmai anunțase că „o să merg înainte și o să trag de mine din ce în ce mai mult ca să aduc România acolo sus”

Tonul frustrărilor, cu iz conspiraționist, l-a dat fosta gimnastă Camelia Voinea (54 de ani), mama și antrenoarea Sabrinei Maneca-Voinea (17 ani). Luni seară, ea a postat pe Facebook un mesaj catastrofic, în care anunța retragerea din gimnastică a fiicei sale, dar – din câte se înțelege – și a sa.

Antrenoarea nu acceptă explicația arbitrilor, potrivit căreia Sabrina a ieșit de pe covor în timpul exercițiului de la sol.  

Camelia Voinea: „Sabrina nu a ieșit din covor la nicio linie acrobatică, sunt toate aici, merita medalie! Noi astăzi aici am întrerupt gimnastica, pentru drepturile noastre nu se zbate nimeni! Vă iubim infinit pe toți cei care ne-ați susținut. Atât am putut suporta!”

Frustrarea de a fi pierdut medalia de bronz (care, printre altele, i-ar fi adus o primă de 60.000 de euro din partea COSR, dar și o rentă pe viață) și atitudinea conspiraționistă a mamei sale au făcut-o pe Sabrina Maneca-Voinea să livreze declarații similare.

„În momentul ăsta mă simt foarte nașpa, pentru că am muncit atât și am încercat să fac un exercițiu la sol foarte bun. Au scos-o pe americancă pe locul 3. Eu am încercat să fac o «artistică» foarte bună, o «acrobatică» foarte bună, să nu ies afară din covor. În schimb, nu știu ce au văzut arbitrele de au scos-o pe ea pe locul 3…

Locul 1 și 2 au fost clare, sunt sportive destul de bune, doar că locul 3 s-a văzut clar. Eu am încercat să am expresivitatea cât de se poate de bună la sol. Cea de pe locul 3 a făcut, dacă ați văzut, și aterizările alea puțin mai joase, cred că a ieșit și din covor.

Da, am făcut contestație și mi-a rămas aceeași notă. Americanca a făcut contestație și i-a schimbat nota. A scos-o pe locul 3, dar eu am avut un exercițiu mult mai bun decât ea. Exercițiul a fost mult mai bun decât la Europene, decât la Mondialele de anul trecut. Am tras cât am putut de mine și iată că s-a văzut cât de bun a fost exercițiul ăsta. Noi am încercat să ridicăm România cât am putut de mult.

Nu știu ce a fost la sol. Au fost foarte multe schimbări de note. Eu mi-am făcut solul bun, n-am primit nota care trebuie. Americanca a avut aterizările foarte joase, a avut notă mai mică decât mine și decât Ana. Eu cu Ana eram la egalitate pe locul 3. Nu știm ce s-a întâmplat, s-a întâmplat o chestie foarte ciudată. Ne simțim dezavantajate, da.

O să intru cu capul sus, o să merg înainte și o să trag de mine din ce în ce mai mult ca să aduc România acolo sus, unde a fost acum câțiva ani. Le spun românilor că-i îmbrățișez cu mare drag, îi pup, îi iubesc. Îmi pare rău că s-a întâmplat asta. Știți și voi, eram pe locul 3, dar faptul e consumat acum.”

Totuși, din declarațiile Sabrinei, făcute la scurt timp după încheierea probei, nu rezultă că ea s-ar fi gândit să renunțe la gimnastică, dimpotrivă: „O să merg înainte și o să trag de mine din ce în ce mai mult ca să aduc România acolo sus, unde a fost acum câțiva ani”.

Anunțul privind retragerea a fost făcut de mama sa, ceva mai târziu. O decizie irațională, luată la furie și care probabil va fi schimbată. Sabrina are doar 17 ani, în vreme ce medaliatele de la sol au 25 de ani (Rebeca Andrade), 27 de ani (Simone Biles), respectiv 23 de ani (Jordan Chiles)!

Sabrina Maneca-Voinea alături de mama sa, Camelia Voinea

Camelia Voinea e campioană mondială și vicecampioană olimpică

Camelia Voinea în anii ’80

Născută la 2 martie 1970, la Constanța, Camelia Voinea a fost gimnastă de performanță. Ea are în palmares și o medalie olimpică: argintul câștigat în 1988, la Seul, în concursul pe echipe. Din naționala României mai făceau parte Daniela Silivaș, Aurelia Dobre, Gabriela Potorac, Eugenia Golea și Celestina Popa.

Principalele performanțe ale Cameliei Voinea

  • 1985 (Montreal): argint cu echipa României, la Campionatul Mondial
  • 1986 (Beijing): argint la sol, la Cupa Mondială
  • 1987 (Moscova): argint la sol, la Campionatul European
  • 1987 (Rotterdam): aur cu echipa României, la Campionatul Mondial
  • 1988 (Seul): argint cu echipa României, la Jocurile Olimpice

Un model de echilibru: Ana Maria Bărbosu

În acest context, mult mai echilibrată a fost Ana Maria Bărbosu (18 ani), cea care a suferit cel mai puternic șoc, pierzând o medalie pe care a avut-o timp de aproape două minute!

Ana Maria Bărbosu: „Am fost pentru două minute pe podium. A fost decizia arbitrelor. Nu știu ce să spun, din ce cauză s-a luat decizia. Ăsta e podiumul acum, nu mai am ce să zic. A fost un vis împlinit pentru câteva zeci de secunde, apoi arbitrele au decis altceva. Vă dați seama cum mă simt. Nimeni nu știe cât de greu este acest moment pentru mine, nimeni nu știe ce simt eu acum. Dar și locul 4 e bun, nu mă așteptam. Dar e și mai greu să ajungi pe locul 3 și apoi să fii dat la o parte”.

Ana Maria Bărbosu

Nadia Comăneci despre „solul” Sabrinei Voinea: „Arbitrii au spus că au o fotografie”

Nadia Comănesci la Paris

Aflată în sala pariziană în care se desfășura concursul de gimnastică, legendara Nadia Comăneci (62 de ani) a mers personal să se intereseze despre contestația respinsă a Sabrinei Maneca-Voinea.

Dacă nota gimnastei de 17 ani ar fi primit coeficientul de dificultate 6,00, cum s-a întâmplat în zilele precedente, punctajul final al acesteia ar fi fost 13,80 și i-ar fi adus medalia de bronz. Dar Sabrina a pornit de la 5,90.

Nadia Comăneci spune că arbitrele au depunctat-o cu o zecime pe româncă și pentru că ar fi ieșit puțin de pe covor, la o diagonală.

Nadia Comăneci: „Au spus că au fotografie cu o bucățică mică a călcâiului ei, care a ieșit puțin afară din linie. Ceea ce eu nu am văzut, dar au refăcut fotografia. Și am înțeles că, la dificultate, în prima zi a avut plecare din 6,00, iar astăzi din 5,90. Am întrebat, pentru că toată avea să mă întrebe pe mine apoi și voiam să știu ce s-a întâmplat”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cum a pierdut România prima medalie olimpică la gimnastică după o „secetă” de 12 ani. Ana Maria Bărbosu a avut „bronzul” la sol două minute, dar contestația unei americance a lăsat-o fără medalie

* Ciolacu îi pedepsește cumplit pe imperialiștii franco-americani: le boicotează Olimpiada! „Ne-au furat medalia” ca URSS pe vremuri!

* Parcă ne-am născut cu toții în Deltă: 2 aur + 3 argint la canotaj, 1 aur + 1 bronz la înot! România e pe locul 12 la Olimpiadă. Am depășit deja ultimele două ediții, mai putem trece peste încă două

* La jumătatea Olimpadei, China și SUA sunt „cap la cap” în clasamentul pe medalii. Ele s-au distanțat de principalele urmăritoare

„Barca legendelor” la deschiderea Olimpiadei: o româncă, un spaniol și doi americani! Nadia Comăneci a purtat flacăra olimpică împreună cu Rafael Nadal, Serena Williams și Carl Lewis. Împreună au 20 de titluri olimpice!

* De la Iordănescu II la Lucescu I. La 79 de ani, Mircea Lucescu redevine selecționerul naționalei de fotbal. Prima dată a fost numit la 36 de ani

Despărțirea fără suflet dintre Iordănescu II și „Generația de Suflet”

Cele trei rezerve care au asigurat triumful Spaniei: doi basci și un catalan rebel

OLANDA – ROMÂNIA 3-0. Noi suntem, de fapt, Țara de Jos. Ăsta ne e nivelul, să zicem mersi că am ajuns aici!

Miracol până la capăt: locul 1 în grupă, cu 5 puncte peste Elveția! „Naționala sufletistă” va fi în urna a 2-a la tragerea la sorți pentru Euro 2024

S-a născut naționala pentru America 2026! Mergem cu încredere la Euro 2024: avem, în sfârșit, o echipă valoroasă și cu suflet

7 COMENTARII

  1. Ce ne mai place noua, Românilor, sa ne victimizam.
    Nu v-ati saturat, fratilor, sa cersiti la toate nivelurile ?

    Deci, madam Voinea n-a avut nicio jena si niciun scrupul s-o contesteze pe cealalta sportiva Românca, sa-i ia o medalie ipotetica pentru fiica-sa. Cu alte cuvinte, conspiratia impotriva fiicei e mondiala : americanca a luat locul româncei care a luat locul altei românce.

    De râsul curcilor.

    Gimnastica romaneasca nu mai e ce-a fost, la munca daca vreti medalii=zeci de mii de euro+ renta pe viata. Nimic nu pica din cer.

    Putina demnitate nu strica, nu ar trebui sa mai fim cersetorii Europei. Daca altii au fost mai buni, ( Nadia e mai presus de orice banuiala de conspiratie) asta e, mai sunt olimpiade si concursuri de castigat.

  2. Arbritajul, uman sau facut de masina, face parte din sport. Un sportiv trebuie sa fie constient de treaba asta cand se apuca de sport si sa accepte deciziile arbitrilor. Uneori poza iti da dreptate, alteori altcineva are dreptate. Simona Halep a contestat decizia de suspendare dar a acceptat decizia forurilor care au depistat un dopaj, chiar neintentionat. Gimnasta zice ca a ridicat tara la gimnastica. In poza generala o sa o scufunde in bratele extremismului pentru ca rezonanta la cuvantul nedreptate e mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -