Noi investiții ale RAJA Constanța în infrastructura de apă și canalizare din Municipiul Onești. Proiectele sunt cofinanțate de Uniunea Europeană, prin POIM

0
88
Aurel Presură, director general RAJA S.A. Constanța

A fost semnat, pe 27 ianuarie 2021, ultimul contract de lucrări din cadrul Proiectului Dezvoltarea Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Municipiul Onești, derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Acesta are o valoare de peste 51 milioane lei și vizează ample investiții în vederea îmbunătăţirii calităţii apei destinate consumului uman şi dezvoltării infrastructurii de apă potabilă, pentru creșterea calității vieții consumatorilor din Onești, județul Bacău. 

RAJA S.A. Constanța a semnat, la sediul Centrului Zonal Onești, Contractul de lucrări Facilități noi de captare și tratare a apei, aducțiune și reabilitarea facilităților de înmagazinare existente în municipiul Onești, în cadrul Proiectului Dezvoltarea Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Municipiul Onești, derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), mecanism de cofinanțare al Uniunii Europene.

Alături de conducerea societății, reprezentată de directorul-general Aurel Presură, la eveniment au fost prezenți președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanța, Florin Mitroi, și primarul Municipiului Onești, Victor Laurențiu Neghină.

Proiectul Dezvoltarea Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Municipiul Onești, în valoare de 276 de milioane lei, este unul dintre cele mai reprezentative proiecte integrate din domeniul alimentării cu apă potabilă și al colectării/tratării apelor uzate aflat în implementare la nivel național. Acesta vizează investiții pe raza municipiului Onești și este structurat în cadrul a 3 contracte de lucrări și 3 contracte de servicii a căror implementare va contribui la îndeplinirea obiectivelor privind calitatea apei destinate consumului uman, conform directivelor europene privind alimentarea cu apă potabilă (98/83/CE) și epurarea apelor uzate (91/271/EEC), concomitent cu conformarea utilităților la cerințele de mediu și îndeplinirea angajamentelor asumate de România prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.

Primarul Oneștiului consideră că este cea mai importantă investiție implementată în municipiu

Contractul semnat astăzi, ce are drept componentă principală construirea unei stații de captare și tratare a apei, ca sursă alternativă de apă pentru Onești, va fi din punctul meu de vedere cea mai importantă investiție implementată în municipiul nostru. Practic, odată cu finalizarea acestui proiect, Oneștiul nu va mai avea întreruperi de apă. În calitate de reprezentant al administrației publice locale și partener în implementarea acestui proiect vă asigur de toată colaborarea și implicarea mea, astfel ca tot ce ține de noi să se materializeze în cel mai scurt timp”, a declarat primarul Municipiului Onești, Victor Laurențiu Neghină.

Despre importanța acestor investiții a vorbit și Florin Mitroi, președintele ADI ACC Constanța: “În calitate de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanța, vreau să vă asigur de un sigur lucru: chiar dacă sunteți departe de noi ca teritoriu, vom ține întotdeauna cont de nevoile dumneavoastră în aceeași măsură ca de nevoile celorlalți membri. Acest proiect, în valoare de peste 275 milioane lei este dovada că avem un scop bine definit, și anume acela de a furniza locuitorilor de aici apă și servicii la standarde europene, astfel încât să protejăm sănătatea tuturor, dar și mediul înconjurător. Aveți încredere că o echipă competentă și motivată lucrează pentru dumneavoastră!

Contractul de Lucrări  Facilități noi de captare și tratare a apei, aducțiune și reabilitarea facilităților de înmagazinare existente în municipiul Onești are o valoare totală de 51.401.987 de lei cu TVA și se va derula pe o perioadă de 24 de luni, dintre care 6 luni – proiectare și 18 luni – execuția lucrărilor.

Scopul proiectului: accesul la servicii publice de apă și canalizare de calitate, îmbunătățirea calității vieții și a stării de sănătate a populației, ca și dezvoltarea durabilă a zonei

Având în vedere că municipiul Onești are ca sursă unică de alimentare cu apă barajul de la Valea Uzului, în timp aceasta s-a dovedit a fi o mare problemă pentru asigurarea apei în ritm continuu. Astfel, s-a impus identificarea unei soluții fiabile care să asigure continuitatea serviciului de alimentare cu apă.

Prin acest contract se va realiza o nouă captare de apă de suprafață din râul Trotuș, o stație de tratare și una de clorinare, un rezervor nou de înmagazinare a apei potabile cu o capacitate de 7500 mc, o nouă statie de pompare apă potabilă, precum și 7 km de aducțiune. Totodată, rezervorul de 10.000 mc de la Cuciur va fi reabilitat împreună cu stația de clorinare și rețelele din incinta Gospodăriei de Apă Cuciur.

“În momentul în care RAJA S.A a preluat rețeaua de apă și canalizare din municipiul Onești, prima noastră grijă a fost să realizăm un serviciu de calitate, întrucât, la momentul preluării, la Onești apa se furniza cu program. Din acel moment ne-am angajat să furnizăm apa potabilă în regim de continuitate, acest lucru nefiind posibil fără investiții, care s-au făcut în primă fază din fonduri proprii, iar ulterior am demarat acest proiect de peste 57 milioane euro cu finanțare europeaă. Închei prin a spune că Oneștiul va fi un oraș model la nivel de țară în ceea ce privește eficiența sistemului de alimentare cu apă și canalizare”,  a declarat directorul general RAJA S.A., Aurel Presură, la finalul evenimentului.

Investițiile prevăzute a se realiza vor fi dotate cu echipamente SCADA, care permit citirea parametrilor de funcționare și integrarea acestora în sistemul centralizat al RAJA S.A.

Contractul de lucrări semnat astăzi încheie lista contractelor prevăzute în  cadrul Proiectului. La finalizarea lucrărilor în Municipiul Onești, obiectivul privind gradul de conformare preconizat în cadrul POIM, în concordanță cu prevederile Directivei 98/83/EC, va fi atins atât pentru infrastructura de apă potabilă, cât și pentru cea de canalizare. Prin implementarea proiectului se asigură accesul la servicii publice de apă și canalizare de calitate, îmbunătățirea calității vieții și a stării de sănătate a populației, ca și dezvoltarea durabilă a zonei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here