Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este aproape hotărât să organizeze un referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai.
„S-a vorbit mult despre referendum și am spus că lucrurile trebuie evaluate din multe puncte de vedere. Stiți că voința este una și putința este alta. Discuția a revenit și nu a revenit întâmplător. Am primit o lege care clarifica anumite aspecte tehnice, printre care pesediștii introduseseră un paragraf că odată cu europarlamentarele nu se poate organiza nimic altceva. Mi s-a părut suspect, de aceea am contestat la CCR. Curtea mi-a dat dreptate. Am început să analizez cum ar fi dacă aș convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare. La început am fost puțin entuziaști. Lucrăm la asta intens, analizăm datele, variantele. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru 26 mai”, a declarat Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a început să lucreze la strategia pentru declanșarea unui referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai.
Potrivit legii, stabilirea datei referendumului este atributul exclusiv al președintelui, fără ca Guvernul sau Parlamentul să poată interveni.
Decizia de a declanșa procesul de consultare a populației a venit după ce Curtea Constituțională a decis că organizarea unui referendum concomitent cu alegerile este constituțională.
Președintele Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justiție încă din ianuarie 2017, în momentul în care PSD a demarat atacurile la justiție prin modificarea codurilor penale.
Două lovituri date PSD prin referendumul preşedintelui
Decizia lui Iohannis de a convoca un referendum pe tema justiţiei, urmare a atacului concertat declanşat de PSD-ALDE la statul de drept, loveşte în actuala putere şi ajută Opoziţia, din două motive:
1 – O întrebare ingenioasă la referendum, pentru care poporul va vota masiv în apărarea statului de drept, va fi o lovitură în moalele capului împotriva actualei puteri. PSD şi ALDE vor afla astfel voinţa poporului întru protejarea justiţiei împotriva căreia cele două partide au pornit jihadul.
Un vot popular masiv pro-justiţie va fi un puternic suport pentru masa de magistraţi care apără democraţia, va slăbi puterea şefilor de instanţe care au condamnat protestele magistraţilor şi va îngenunchea personaje nocive din sistem precum Tudorel Toader, Lia Savonea, Adina Florea şi genul de procurori slugarnici politic.
2 – Referendumul pentru apărarea justiţiei va sufla vânt în pânzele actualei opoziţii. O parte dintre cei care vor veni la vot pentru referendum nu sunt neapărat votanţi cu opţiuni clare putere-opoziţie, dar marea lor majoritate vor asocia votul pro-justiţie cu votul pro-opoziţie, întrucât opoziţia e cea care apără independenţa magistraţilor. – PNL, USR, PLUS şi PMP vor fi astfel ajutate implicit, pentru că referendumul va fi un magnet mai puternic de ieşit la vot.
O prezenţă mai mare la vot înseamnă un scor mai mic pentru PSD şi ALDE şi un vot total mai numeros pentru actuala opoziţie. Un scor slab pentru putere va şubrezi poziţiile lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, care şi aşa abia mai ţin hăţurile majorităţii parlamentare.
DILEMA PESEDISTULUI
„Dacă merg la vot, trece referendumul (se face pragul); dacă stau acasă, opoziţia câştigă alegerile.”