A murit fostul deputat Iftene Pop, unul dintre fruntașii țărăniști din perioada Coposu

0
869

Luni, 7 ianuarie 2019, s-a stins din viață, la 81 de ani, Iftene  Pop, unul dintre liderii PNȚCD din anii ’90, deputat în legislatura 1996-2000, în circumscripția Cluj.

Decesul a avut loc la Stockholm, capitala Suediei, iar acum se fac formalitățile de repatriere.

Iftene Pop s-a născut la 15 martie 1937, în satul Rus, comuna Dumbrăvița, județul Maramureș. După absolvirea Facultății de Drept din Iași, în 1961, a fost repartizat la Procuratura raionului Teleajen, județul Prahova. Din 1963 a urmat doi ani cursul postuniversitar de relații internaționale, devenind diplomat. A fost încadrat în Ministerul Afacerilor Externe – Direcția tratate. În 1972 a fost trimis trei ani la specializare la Institutul universitar de înalte studii internaționale de la Geneva.

Un fost coleg de diplomație și de partid (PNȚCD), Liviu Petrina, spune despre Iftene Pop:

„A fost cel mai mare specialist din lume în dreptul Bunei Vecinătăți, promotor al Re-Unirii Basarabiei cu Țara-Mamă, om politic creștin-democrat, cofondator și vicepreședinte al  PNȚCD, parlamentar, vicepreședinte al Asociației Casa Gratis Pro Deo, membru in Consiliul de Onoare al Partidului Corectei Guvernari (PCG).

Pentru acțiuni sale patriotice, a fost eliminat din facultate în 1959 și din Ministerul Afacerilor  în 1986.

Studiile sale privind Buna Vecinătate și Basarabia sunt model de corectitudine științifică și responsabilitate moral-patriotică.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

NOTĂ: în fotografia mare sunt Iftene Pop și Liviu Petrina în anii ’90

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here