Ministrul Justiției, Stelian Ion, argumentează desființarea imediată a SIIJ prin fraza-cheie a avizului dat de Comisia de la Veneția: „Este PRIMUL PAS în reforma justiției din România!”

0
294
Stelian Ion

Au fost discutată din nou, la nivelul liderilor și specialiștilor coaliției parlamentare majoritare care susține Guvenul Cîțu, problema desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Deși PNL și USR-PLUS continuă să susțină același obiectiv, căile de atingere a acestuia par a diferi din ce în ce mai mult.

Liberalii au venit cu o nouă poziție, sintetizată (într-un interviu acordat RFI) de Iuliana Scântei, președinta comisiei juridice din Senatul Parlamentului României, astfel:

“Avizul Comisiei de la Veneția trebuie valorificat în integralitatea sa, nu doar printr-un act izolat, ci printr-un întreg pachet legislativ, care să nu mai permită unor guverne și majorități parlamentare viitoare să întoarcă prea ușor ceea ce se legifera acum în acest domeniu!”.

Poziția USR-PLUS și a Ministerului Justiției, pe care-l conduce, a fost exprimată clar de către Stelian Ion, ministrul Justiției, într-un comunicat oficial.

“După discuția de ieri din coaliție, legată de eternul subiect al desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție , una dintre concluziile pe care le putem trage este că, într-adevăr, proiectului guvernului de desființare a SIIJ îi lipsește ceva: nu atât alte amendamente, cât mai degrabă voința politică reală de a desființa rapid SIIJ.

Am luat cunoștință ieri, în ședința de coaliție, de noua opinie a colegilor din PNL pe tema desființării SIIJ. Această opinie diferă de cele precedente. Dacă până acum această opinie era în sensul în care PNL era de acord cu desființarea SIIJ oricum ar fi fost ea, în forma guvernului sau cu amendamentul UDMR, acum colegii de coaliție ne spun că sunt de acord cu desființarea SIIJ cu respectarea avizului Comisiei de la Veneția.

Vestea pare una bună. Asta am susținut și noi până acum: trebuie să desființăm SIIJ, cu refacerea competențelor DNA și DIICOT, așa cum ne-am asumat în programul de guvernare.

Dar ceea ce adaugă acum discuției colegii din PNL este că se condiționează desființarea SIIJ de rezolvarea concomitentă a problemei mai vechi a numărului mare de plângeri penale pe care justițiabilii nemulțumiți le fac împotriva magistraților. O chestiune amintită în avizul său de către Comisia de la Veneția, fără a fi impusă ca o condiționare pentru desființarea SIIJ.

În opinia mea, această problemă poate fi discutată în cadrul mai larg al reformei justiției și al adoptării noilor legi ale justiției.

Sigur, putem discuta orice nouă propunere. O vom discuta și pe aceasta.

Dar de ce această nouă temă a discuției va putea mai degrabă să temporizeze procesul de desființare a SIIJ? Pentru simplul fapt că această problemă ar fi putut fi discutată pe perioada verii, dacă cei care o invocă acum ar fi acceptat invitațiile repetate pe care le-am făcut de a ne întâlni și a mai tranșa din problemele legate de legile justiției. Avizul a fost emis în data de 5 iulie. A trebuit să treacă aproape două luni pentru a avea această interpretare a avizului Comisiei de la Veneția?

În ciuda bunelor intenții declarate odată cu lansarea acestei noi variante, efectul poate fi contrar: complică discuția, amână decizia, nu garantează că UDMR va renunța la amendamentul său, dimpotrivă, mai adaugă o condiționare care nu este impusă de nimeni în această etapă. În niciun caz de Comisia de la Veneția.

Răspunsul meu este simplu, în ciuda declarațiilor agresive și necolegiale ale unor colegi din PNL: dacă vreți într-adevăr să desființăm de urgență SIIJ, haideți să o facem pur și simplu, fără alte amendamente și condiționări!

Avizul Comisiei de la Veneția nu doar că susține demersul, dar acest prim pas este chiar salutat de către Comisie. Așa cum se susține și în avizul Comisiei de la Veneția, „desființarea SIIJ este primul pas în această reformă”. Ceilalți pași, celelalte discuții, propuneri de reformă, le putem face în contextul legilor justiției.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here