Mihail Neamțu continuă efortul de a îmbrăca haina AUR-istă, naționalistă, anti-occidentală. Discursul său e direcționat spre zona rudimentară a politicii și a societății. Într-o emisiune electorală la Realitatea Plus, el a descris lepădarea de trecutul băsist/macovist, pro-occidental/justițiar, și adoptarea extremismului AUR-ist drept o „evoluție”, o dovadă de „maturizare” și de „înțelepciune”.
Luni seara, la Realitatea Plus, Mihail Neamțu a fost invitatul fostei combinatoare PSD-iste Anca Alexandrescu. Promovarea electorală a candidatului AUR s-a făcut – contracost, evident – timp de 23 de minute, în două reprize, AICI (partea 1 / min. 41:40 – 50:18 / min. 57:38 – 58:00) și AICI (partea a 2-a / min. 0 – 14:10).
Mihail Neamțu a spus că inclusiv „dimensiunea creștină” l-a ajutat să facă „saltul” de la Traian Băsescu la George Simion, de la Monica macovei la Cristian Terheș, de la PMP la AUR.
Neamțu s-a comparat cu pașoptiștii și l-a luat aliat pe Ronald Reagan, care și el a migrat de la un partid (Democrat) la altul (Republican). Ce n-a spus candidatul la banii de europarlamentar – aspirant la banii lui Gigi Becali – este că el a trecut deja prin 5 partide: Noua Republică, PDL, PNL, PML, AUR. Și are doar 46 de ani…
Dialogul lui Mihail Neamțu cu Anca Alexandrescu
Anca Alexandrescu: Care Mihail Neamțu este în această seară în platou la „Culisele statului paralel” – cel care a fost alături de Monica Macovei, cu rădăcini sorosiste, cel care a fost alături de Traian Băsescu, cel care l-a înjurat pe George Smion sau cel care astăzi îl ridică în slăvi pe George Simion?
Mihail Neamțu: Cel din fața dvs., care are – până la urmă – „păcatul” de a evolua. Orice om, dacă se ia în serios, înregistrează fiecare experiență, o asimilează, extrage o înțelepciune din acea experiență și merge mai departe. (…) Cine știa atunci că doamna Monica Macovei a fost omul lui Soros? Habar n-aveam atunci, eram un copil. (…) Vreau să vă întreb: naivitatea este un păcat? Dacă da, atunci e păcatul meu.
Anca Alexandrescu: Prin „evoluția” pe care ați menționat-o trecând de la un personaj la altul recunoașteți că ați greșit că v-ați așezat lângă anumite personaje?
Mihail Neamțu: După fiecare experiență, mi-am învățat o lecție. Și nu spun că sunt un om fără greșeală la 46 de ani. Iar dacă am și dimensiunea aceasta creștină, îmi dau seama că în fiecare zi trebuie să învățăm ceva. (…) Au fost milioane de oameni care au gândit ca și mine. Între timp, cei pe care i-am investit cu încrederea mea au putut să dezamăgească. Eu nu pot să opresc pentru că am făcut o greșeală la 27 de ani. Nu mă pot opri! Cum să mă opresc la 45 de ani? (…) A greșit Ronald Reagan când era membru al Partidului Democrat, pe vremea lui J. F. Kennedy, și apoi a trecut în Partidul Republican? Orice om politic major din Occident cunoaște asemenea întorsături. Viața fiecărui om e plină de sinusoide.
Anca Alexandrescu: De ce se ferește AUR de noțiunea de „naționalism”? De ce „suveraniști” și nu „naționaliști”?
Mihail Neamțu: Sunt de acord și cu naționalismul economic, sunt de acord și cu patriotismul… (…) Cei care reprezintă astăzi PNL muncesc mai mult pentru Germania, pentru Berlin, poate pentru cuplul franco-german decât pentru România.
Anca Alexandrescu: Dar să știți că același lucru l-au făcut și Monica Macovei, și Traian Băsescu – au muncit pentru țări din altă…
Mihail Neamțu: Doamna Alexandrescu, eu am fost primul intelectual care a frecventat Grupul de Dialog Social și care a dezvăluit întâlnirea între Monica Macovei și George Soros. Sunt um om autentic! Sunt un om viu! Faptul că am găsit-o pe doamna Macovei într-un aeroport din New York, mergând să se întâlnească cu George Soros, a fost dezvăluit de către mine. Eu sunt foarte, foarte supărat când văd că demnitari ai statului român muncesc pentru o fundație privată ai unui magnat, ai unui olgarh din New York, în loc să muncească pentru interesul națiunii române. De aceea, mă despart de acei oameni care au trădat cauza națională și mai ales valorie creștin-democrate pe care eu le-am susținut toată viața.
Anca Alexandrescu: Ce v-a determinat să plecați din partidul lui Traian Băsescu?
Mihail Neamțu: O grămadă de lucruri, mai ales faptul că PMP-ul s-a dus cu USR-ul într-o direcție progresistă, pe care eu niciodată nu am îmbrățișat-o. (…) Progresismul este religia lor dominantă. (…)
Anca Alexandrescu: Ați crezut în poveștile Monicăi Macovei și ale lui Traian Băsescu.
Mihail Neamțu: Am crezut, doamnă! Milioane de oameni au crezut atunci. (…) Nu avem politică externă. România s-ar putea la Ungara ca să vadă – fie că ne place, fie că nu ne place Viktor Orban – ce înseamnă să fii actor geopolitic.
Anca Alexandrescu: În 2012 defilați în Piața Victoriei cu pancarte pe care scria: „Oprți borfașii!”, „Apărăm DNA”, „Apărăm Justiția”. Cum vi se par acum performanțele de atunci ale DNA? Aveți vreun regret?
Mihail Neamțu: Ați spus 2012. Eu cred că am aflat despre aceste protocoale în 2018. (…) În 2016 m-am ocupat de „Fenomenul Trump”, am scris și o carte pe această temă. Și am descoperit că Jamey Comey, care venise la București ca să vorbească cu șeful DNA, doamna Kovesi, anunțase în 2015 că vom avea 96 de procurori DNA care vor fi antrenați în Virginia și care, probabil, au învățat de la FBI practici pe care apoi le-au aplicat în țara noastră.
Anca Alexandrescu: Adică au împrumutat „Deep State”-ul („Statul Paralel” – n. red.) de acolo aici?
Mihail Neamțu: Absolut! (…) Noi iubim America lui Thomas Jefferson și a lui Ronald Reagan, dar nu ne place să vedem acești politruci care vin într-o țară, o tratează ca pe o colonie, extrag tot ce înseamnă sevă din punct de vedere financiar…
Anca Alexandrescu: … resurse…
Mihail Neamțu: … resurse… și apoi pleacă fericiți acasă.
Anca Alexandrescu: Ați făcut campanie în vara lui 2012 în favoarea lui Traian Băsescu, după suspendare. Cum vedeți lucrurile acum? Ar fi fost mai bine pentru România dacă Băsescu rămânea suspendat la acea vreme?
Mihail Neamțu: În 2012 aveam o percepție asupra jocului politic, care astăzi este mut modificată de înțelegerile pe care le-am dobândit.
Anca Alexandrescu: V-ați visat vreodată „noul Traian Băsescu”, așa cum v-a acuzat Elena Udrea 2012? Care este modelul dvs. politic?
Mihail Neamțu: Este o diferență mare de temperament între un intelectual sau un om al cărții și un marinar tenace.
Anca Alexandrescu: Biden sau Trump?
Mihail Neamțu: Absolut Trump! 100%!
Anca Alexandrescu: Ați făcut valuri mari recent, după intrarea în AUR, partid pe care-l criticați aspru în decembrie 2020, iar acum ați dat vina pe Covid pentru acele declarații. Ce alte efecte a produs Covidul asupra politicianului Mihail Neamțu?
Mihail Neamțu: Doamnă, știți că am criticat politicile statului român în perioada Covid. Nu doresc nimănui să facă declarații politice de pe un pat de spital. Dar între timp am făcut foarte multe cercetări și mi-a luat patru ani să-l descopăr pe George Simion în ipostaza lui autentică și reală de lider, care se trezește la 4 dimineața, stă de vorbă cu șoferii de la STB – de la Societatea de Transport București –, la ora 6 este la metrou, în Pipera, la ora 7 împarte fluturași prin Piața Victoriei, la ora este în fața AEP și protestează pentru drepturile românilor din diaspora de a vota, la ora 9 dă intervuri. Este un om extrem de harnic, este un om extrem de agil. Am avut omenia și onestitatea ca imediat după acea declarație, deci acum patru ani, să-l sun, să-l întâlnesc, să-i strâng mâna și să-i cer iertare pentru tonul nepotrivit.
Anca Alexandrescu: Având în vedere că ați experimentat Covidul de pe patul de spital și ați avut halucinații, mai știți și alte efecte ale Covidului?
Mihail Neamțu: Da, există și depresia. Slavă Domnului, am scăpat de ea! Regret un singur lucru: că n-am luat Ivermectina, pe care Donald Trump a luat-o la timp. N-aș fi făcut declarația aceea nefericită.