Președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a spus joi jurnaliștilor, într-o discuție neoficială, că nu e de acord ca Nicușor Dan să fie candidatul comun al coaliției PSD-PNL-USR-UDMR la alegerile prezidențiale care ar urma să se țină la primăvară. Este prima poziționare fermă a PSD împotriva lui Nicușor Dan, după ce o mare parte a societății civile a început să preseze pentru nominalizarea primarului de la București. Social-democrații sunt interesați ca la Președinție să fie nominalizată o persoană cu o personalitate maleabilă și cât mai puțin implicată, care să nu le dea mari bătăi de cap nici lor, nici serviciilor secrete.
În fața jurnaliștilor, Ciolacu a spus ce vrea de la alianța așa-zis pro-europeană: „Eu am înțeles că facem o coaliție cu trei reguli: un candidat comun, altul decât președintele de partid, majoritate în Parlament și una în Guvern. La prezidențiale, eu aș merge pe un candidat-personalitate, nu din partide”.
Deși Nicușor Dan întrunește calitățile enumerate, Marcel Ciolacu a respins ideea când a fost întrebat explicit dacă primarul Bucureștiului poate fi nominalizat: „Greu!”.
Actualul premier, pe mandatul căruia atragerea fondurilor UE s-a prăbușit, reforma statului a fost paralizată, banii din PNRR pierduți, iar România a încheiat 2023 cu deficit de 6,7%, iar 2024 – cu 8%, are pretenția să rămână în fruntea Guvernului până în 2028. Ciolacu spune că PSD nu poate propune alt premier: „Colegii m-au nominalizat!”. El a adăugat că „gândim un premier pentru 4 ani, fără rotativă“. Totuși, a admis că partenerii de coaliție au obiecții. Premierul va fi stabilit „în funcție de negocieri“. O altă variantă, vehiculată de surse din celelalte partide, ar fi nominalizarea lui Ilie Bolojan în fruntea viitorului Guvern.
În acest moment „sunt trei echipe. O echipă care face ponderile în Parlament, una în Guvern și una care face programul de guvernare. (…) Nu va mai exista vicepremier fără portofoliu. Nu s-a discutat despre cum împart ministerele”.