luni, martie 4, 2024
AcasăNewsLoteria Română emite un "drept la replică" în care nu lămureşte nimic....

Loteria Română emite un „drept la replică” în care nu lămureşte nimic. Întrebarea-cheie rămâne fără răspuns: de ce nu a făcut Loteria două trageri, aşa cum a promis?

-

Este prima solicitare de „drept la replică” pe care am primit-o de la lansarea site-ului ziaristii.com, în urmă cu 35 de zile. Solicitant: Compania Națională „Loteria Română”.

Inițial am intenționat să nu publicăm acest text, pentru că nu are atributele unui „drept la replică”. Nu răspunde acuzațiilor pe care jucătorii la Loto 6/49, Loto 5/40 şi Joker le aduc Loteriei Naționale, privind dispariția subită a unei „trageri suplimentare” de Anul Nou, aşa cum fusese anunțat.

Suplimentarea fondului de câştiguri nu justifică (nici principial, nici ca volum bănesc) dublarea prețului variantei de bază şi nici eliminarea unei trageri care fusese promisă jucătorilor.

- Advertisement -

Am decis, totuşi, să publicăm aceste precizări emise de Loteria Română, considerând că este un pas spre ieşirea din opacitate, din muțenie a acestei instituții publice. Jucătorii la „Tragerea specială de Anul Nou” au nevoie de comunicări din partea Loteriei Naționale, iar ziarul nostru încearcă să faciliteze acest tip de comunicare.

Din păcare, chiar şi după publicarea acestui text, dialogul Loterie – Public este deficitar. Întrebările esențiale ale jucătorilor rămân fără răspuns. Acuzațiile de înşelăciune n-au primit explicații convingătoare.

Acestea sunt observații de fond. Pe formă, am fi apreciat dacă:

- Advertisement -
  • „dreptul la replică” ar fi fost scris cu diacritice, ca un semn de respect față de public şi de limba română;
  • autorul „dreptului la replică” ar fi fost mai atent la noțiuni de gramatică (topică, semne de punctuație etc.);
  • „dreptul la replică” ar fi fost asumat de persoane din conducerea Loteriei Române, şi nu semnat cvasi-anonim – „Biroul Comunicare şi Protocol”.

–––––––––––––

DREPT LA REPLICA

In atentia domnului Grigore Cartianu

Referitor la articolele semnate de dumneavoastra si publicate in Ziaristii, astazi 04.01.2019, va rugam sa publicati urmatorul drept la replica:

In data de 31 decembrie 2018 Loteria Romana a organizat Tragerile Loto Speciale de Anul Nou pentru care a suplimentat fondul de castiguri al categoriei I pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker si Loto 5/40, dupa cum urmeaza:  Loto 6/49: 500.000 de lei; Joker: 250.000 de lei; Loto 5/40: 50.000 de lei. Pretul/varianta in cazul fiecaruia din cele trei jocuri pentru care s-a suplimentat fondul de castiguri al categoriei I a fost mai mare decat in cazul tragerilor obisnuite, din ratiuni comerciale, pentru a genera fonduri de castiguri mai atractive si, implicit, premii mai atractive.

Loteria Romana a promovat aceste trageri in agentiile proprii, prin transmiterea unui comunicat de presa, inclusiv catre posturile de televiziune Antena 1 si Antena 3 (atat in data de 24 decembrie 2018 cat si in data de 28 decembrie 2018, preluat de majoritatea publicatiilor si agentiilor de stiri) si postarea de informatii relevante pe pagina proprie de facebook si pe site-ul www.loto.ro. Totodata, printr-o circulara interna transmisa in data de 10 decembrie 2018, toate punctele de lucru judetene au fost informate cu privire la modalitatea de organizare a Tragerilor Loto Speciale de Craciun si de Anul Nou, fiind mentionate toate informatiile relevante cu privire la aceste extrageri, inclusiv in ceea ce priveste suplimentarile fondului de castiguri si pretul variantelor de joc. De asemenea, in agentiile loto au existat atat afise cat si anunturi privind Tragerile Loto Speciale de Anul Nou.

Loteria Romana a organizat multiple trageri speciale in anul 2018, cu diverse ocazii, aceste trageri presupunand suplimentari ale fondului de castiguri la categoria I precum si cresteri de pret/varianta de joc. In acest sens, facem referire la Tragerile Loto Speciale ale Craciunului care au avut loc in data de 23 decembrie si care au presupus suplimentarea fondului de castiguri al categoriei I pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker si Loto 5/40, dupa cum urmeaza: Loto 6/49 – 100.000 de lei, Joker – 75.000 de lei si Loto 5/40 – 50.000 de lei. La aceste trageri s-au inregistrat 16.913 castiguri in valoare totala de peste 1,3 milioane lei.

Mentionam faptul ca, in conformitate cu Regulamentul de Organizare si Administrare a Jocurilor Loto, Loteria Romana poate, din ratiuni comerciale, sa decida majorarea preturilor si modalitatea de desfasurare a extragerilor, mai ales in cazul in care au loc suplimentari importante ale fondului de castiguri. Totodata, precizam faptul ca pretul variantelor s-a reflectat si in fondurile de castiguri ale fiecarui joc (care se constituie ca procent din incasari – minim 40% din total incasari) si implicit in valoarea premiilor. Astfel, pentru Tragerile Loto Speciale de Anul Nou a fost in joc un fond total de castiguri de peste 17,2 milioane lei (aproximativ 3,7 milioane euro) si s-au inregistrat peste 47.400 de castiguri in valoare totala de peste 3,9 milioane lei, reporturile de peste 13 milioane lei ramanand in joc pentru extragerile care se vor organiza in data de 06.01.2019 ce vor oferi noi sanse de castig participantilor.

In concluzie, prin organizarea acestor trageri jucatorii nu au fost sub nicio forma prejudiciati deoarece au beneficiat de premii mai mari ca urmare a acumularii unor fonduri de castiguri mai mari (minim 40% din totalul incasarilor s-au intors in premiile oferite jucatorilor). Astfel, la tragerile Speciale de Anul Nou s-au inregistrat 47.400 de castiguri fata de o tragere loto obisnuita care nu inregistreaza mai mult de 20.000 de castiguri, iar valoarea acestora a fost de aproximativ de trei ori mai mare decat in mod normal, respectiv 3,9 milioane lei. Evident, acest lucru s-a datorat pe de o parte suplimentarilor fondurilor de castiguri iar pe de alta parte pretului variantei de joc.

Biroul Comunicare si Protocol

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. DACA Loteria Romana doreste SA suplimenteze cistigurile, SA le faca din banii proprii nu prin amagirea cetatenilor. Ceea CE a facut Loteria Romana inseamna frauda din Bani privati si trebuie SA raspunda!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -