duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăNewsÎPS Teodosie Putineanul, trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie

ÎPS Teodosie Putineanul, trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie

-

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Teodosie, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanţa pentru infracţiuni de corupţie. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Constanţa, fără a fi stabilit deocamdată vreun termen de judecată. Nu e primul dosar în care putinistul Teodosie e cercetat pentru fapte de corupție.

Marți, 7 mai, pe portalul Curţii de Apel Constanţa a fost înregistrat un dosar în care ÎPS Teodosie are calitatea de inculpat, pentru infracţiuni de corupţie. Alături de Arhiepiscopul Tomisului a fost trimis în judecată şi Ilie Petre, consilier în cadrul Arhiepiscopiei.

Deocamdată, nu a fost stabilit niciun termen de judecată.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Serviciul teritorial Constanţa, au anunţat, la începutul lunii decembrie 2023, că au dispus „începerea urmăririi penale faţă de suspecţii Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru cumpărare de influenţă, şi P. I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la cumpărare de influenţă”.

- Advertisement -

DNA a informat atunci: „În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menţionată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 de lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit s-o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuţie ar fi participat şi celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică «înţelegerea» respectivă”.

Potrivit sursei citate, suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanţarea unor lucrări de construcţie ori reabilitare a unităţilor de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Investigaţia publicației online Recorder.ro, în baza căreia a fost declanşată ancheta DNA, a fost publicată pe 21 noiembrie 2023.

- Advertisement -

Când DNA a anunțat deschiderea dosarului penal, Patriarhia Română, prin purtătorul său de cuvânt – Vasile Bănescu –, s-a distanțat de matrapazlâcurile lui Teodosie: „Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”.

În februarie 2024, avocatul Adrian Cuculis, apărătorul rusofilului Teodosie în dosarul în care acesta este acuzat de cumpărare de influenţă, le-a declarat jurnaliştilor că DNA nu are înregistrările originale, iar publicaţia Recorder le-a şters.

Avocatul Adrian Cuculis, toxic-tendențios: „Procurorul, din punctul meu de vedere, l-a apărat extrem de tare pe martorul din această cauză, pentru că este singura depoziţie incriminatoare din dosar şi, bineînţeles, tot de la martor au cumva înregistrarea, dar au reieşit câteva elemente importante. În primul rând, se pare că s-ar fi filmat cu mai multe camere. Nu există niciun fel de dovadă că DNA are originalul acestor înregistrări. Tot ce are DNA în acest dosar sunt nişte înregistrări copiate pe un alt dispozitiv, puse la dispoziţia DNA. Deci, atenţie, DNA nu are înregistrările originale, iar Recorder a şters înregistrările originale! Vorbim despre un dosar fabricat, din punctul meu de vedere”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

4 COMENTARII

  1. libertatea.ro
    Declarațiile de avere depuse la Biroul Electoral Central de candidații la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie ne arată încă o dată că avem o clasă politică ce a reușit să agonisească sume mari de bani sau bunuri de lux. Iar acest tablou este unul transpartinic, nu doar cu oameni din alianța PSD-PNL, ci și cu candidați din opoziție.

    IN STRAINANTATE SI-AU DUS TOVARASIILE LOR PARTE DIN AVERI. DACA SE IMPUTE TREABA IN romania DIN CARE-SI EXTRAG AVERILE SA AIBA UNDE FUGI.

    PARTE DIN populime E DEJA LA SLUJBA DE SEARA LA „BISERICA” VARANULUI. FERICITA SI CU LACRIMI PE OBRAZ.

  2. presshub.ro
    Rejudecarea dosarului asasinării disidentului Gheorghe Ursu, respinsă de Curtea de Apel București

    ISI INCHIPUIA CINEVA CA SECURITATEA VA LASA LA VOIA INTAMPLARII ACEST PROCES? SAU SA PIARDA ?

    A FACUT CHIAR MAI MULT. „judecatorul” A ALBIT INTR-O HOTARARE „judecatoreasca? SECURITATEA SI PE SECURISTI.

    cab ESTE OGLINDA „NOI” „justitii”.

    PARTIDUL SI SECURITATEA PENTRU ETERNITATE !

  3. Teodosie Spagoveanul este el „zmecher” și corupt, dar în acest caz dosarul este prea subțire. Nu poți da drumul la un dosar bazat numai pe „camera ascunsa” mai ales ca au fost doar, vorba lui Ciolacu, „vorbe, nu fapte”.

  4. voi vreti sa mearga cu asinul, nu cu mertanul de 150 000E?
    Sa renunte ei la vii, paduri, vile, hoteluri , gatere, stane de oi, biserici cu lifturi si parcari subterane, etc, etc?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -