Klaus Iohannis a avut vineri o primă rundă de consultări cu partidele parlamentare, după ce Guvernul Dăncilă a fost demis prin moţiune de cenzură. În urma discuţiilor, preşedintele a ajuns la câteva concluzii clare. Principala idee: Iohannis vrea guvern politic, nu tehnocrat, iar partidul care a anunţat că îşi asumă explicit guvernarea ţării este PNL.
Principalele declaraţii ale lui Klaus Iohannis
- Ieri a picat guvernul Dăncilă, un guvern eșuat și derutat și e foarte bine așa
- Am convocat prima rundă de consultări cu partidele. PSD a confirmat că nu a înțeles nimic din evoluția politică și din dorința românilor. Au lipsit de la consultări nemotivat, adică au chiulit
- E nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, de tranziție, în funcțiune o perioadă relativ scurtă. De ce e nevoie urgentă? Pentru că orice zi în plus cu acest guvern interimar PSD-ist e o zi pierdută.
- Am spus și partidelor: eu prefer un guvern politic și nu voi căuta altă soluție.
- PNL a spus clar că e dispus să preia guvernarea
- Celelalte formațiuni au afirmat că vor sprijini o astfel de abordare
- E destul de clar că ne îndreptăm spre guvern PNL sau în jurul PNL, urmând să se clarifice aceste nuanțe
- Avem nevoie urgent de un guvern care pregătește bugetul pentru 2020, care închide cu responsabilitate bugetul pe 2019
- E important și avertizez PSD să nu cheltuie banii românilor în acestă fază de interimat
- E nevoie de un guvern care vine și repară greșelile PSD în Economie
- Nu vor exista tăieri de salarii și pensii, spun pentru a contrazice o afirmație mincinoasă a PSD
- Repet, nu vor exista tăieri de salarii și pensii
- Consultările vor fi continuate luni, poate și marți, într-o formulă mai restrânsă
- Luni, cel târziu marți voi desemna un prim-ministru care va veni în parlament
- Nu voi desemna un personaj din PSD
- Alegerile anticipate: personal, sunt în favoarea lor, dar după prezidențiale
- Constituția nu favorizează anticipatele, se realizează foarte greu și numai cu acordul unei majorități solide în parlament
- Astfel de condiții se întrunesc greu și sunt dispus să mă implic după prezidențiale într-o discuție onestă cu partidele
- Dacă ar pica două propuneri pe care le-as face în perioada următoare, atunci Guvernul Dăncilă ar rămâne în funcție, lucru de neimaginat
- Ar adânci România într-un haos de nedescris
- Acum, avem nevoie de guvern rapid instalat, după prezidențiale putem redeschide cu toții ideea de anticipate
De ce nu pot fi anticipate
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, după căderea Guvernului Dăncilă, că va chema partidele la prima rundă de consultări și a precizat că, în opinia sa, alegerile parlamentare anticipate reprezintă cea mai bună soluție.
Cu toate acestea, aşa cum a declarat după consultările de vineri de la Cotroceni, preşedintele a ajuns la o concluzie împărtăşită de mai toată lumea: e aproape imposibilă organizarea de alegeri anticipate. De ce? Pentru că s-ar putea doar în situaţia în care majoritatea parlamentarilor actuali ar accepta să-şi scurteze mandatul (adică să renunţe la salarii şi alte avantaje) cu un an mai devreme!
Or, majoritatea din Parlament este tot PSD-ALDE-UDMR, iar mulţi dintre parlamentarii acestor partide nu mai ştiu dacă vor mai prinde un nou mandat după 2020. Aşa că vor ţine cu dinţii de acesta şi nu vor vota în niciun caz ca premierul propus de Iohannis să pice de două ori în Parlament.
Poate îl vor pica o dată, dar a doua oară sigur îl vor vota, indiferent cum se va chema el! Este ceea ce a subliniat şi preşedintele joi, în declarația de presă, de la Palatul Cotroceni.
„Românii au cerut căderea Guvernului PSD. Românii au cerut oprirea distrugerii Justiției și stoparea amnistiei și grațierii. Românii au cerut prin vot să nu se producă îndepărtarea de țării noastre de UE. Bilanțul de astăzi vorbește de la sine: am reușit să îndeplinim toate aceste solicitări legitime și să blocăm dezastrul PSD. Voi asculta opțiunile partidelor și voi propune o soluție de Executiv cu mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă și eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfășura acestea. Cea mai bună soluție, pentru redarea legitimității Parlamentului, este întoarcerea cât mai rapidă la votul cetățenilor, adică alegeri anticipate. Aceasta însă nu se poate face decât dacă există consens al formațiunilor parlamentare actuale.”, a spus Iohannis, în discursul său de imediat după ce moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost aprobată în Parlament.
Se… prefigureaza, in proportie de 90% (ne-a spus-o insusi… presedintele Iohannis, in declaratia sa, de astazi !): un… Guvern „POLITIC” (!), (MONOCOLOR !) P.N.L. (PROBABIL – ?!? – cu… Ludovic Orban premier !) „SCURT” (MAXIMUM 16-17 ministri, NUMAI !), „MINORITAR” (!) in Parlament, insa sustinut in „Forul-Legislativ-al-Tarii” de catre un… „ARC-PARLAMENTAR”, compus din cei care au votat „motiunea-de-cenzura” care a ALUNGAT, ieri, Guvernul P.S.D.-Dancilă: P.N.L., U.S.R., P.M.P., U.D.M.R., „Pro-România (in Parlament, pentru ca nu au participat la „legislativele” din 11 decembrie 2016, se numeste, ca „grup-parlamentar”, „Pro-Europa” !), A.L.D.E. si (cel putin !) o parte dintre deputatii „minoritatilor-altele-decat-cea-maghiara” !
Vreau un nou premier al României. Am un portofoliu din Germania foarte mare care ajunge în România să creăm autobahns.
De luni trimit e-mail-uri în engleză la elvețienii mei cu CC la BND și SRI și primul pas e reciclarea industrială a plasticului și aluminiului. SRI are harta terenurilor ce vor fi puse la dispoziția elvețienilor și germanilor.
Dacă reciclăm în România același lucru va fi și în Asia, Africa și America de Sud. Cu aceleași firme de reciclare peste tot.
Vă mulțumesc frumos!