Iohannis-Barna: România are nevoie de o finală prezidenţială à la Sibiu

5
1000

Când Simona Halep a jucat cu Mihaela Buzărnescu în turul 2 la Wimbledon 2019, tribunele colcăiau de spectatori români. Cu cine ţinea ei? Cu ambele. Sau cu niciuna. De fapt, au fost masiv suporterii României într-un meci de gală.

Sigur, vor spune unii, asta merge în tenis, nicidecum la fotbal sau mai ales în politică. Aşa a fost mereu, ce-i drept. Dar se mai schimbă lucrurile. Da, e greu de visat la un spectacol Steaua-Dinamo precum pe vremuri, în fostul „23 August”, la celebrele derby-uri de fotbal.

Politeţea şi respectul au fost înlocuite cu violenţa, iar ea a ajuns peste tot, în politică, în societate. Vedem zilnic ştiri despre oameni omorâţi din senin pe stradă, tăiaţi la gât sau chiar împuşcaţi, şoferi gata să-ţi ia glanda dacă ai greşit puţin în trafic, oameni nervoşi în transportul public, pe scara de bloc, la tot pasul.

România devine paradisul violenţei, iar ăsta e un pericol care creşte pe tăcute şi faţă de care societatea nu reacţionează.

Evident că actuala guvernare PSD-ALDE, folosind cozi de topor ca Tudorel Toader, a pactizat cu mafia şi cu clanurile interlope, şi-a plasat oameni în poziţii-cheie chiar şi la vârful justiţiei, până în CSM, construind practic temelia unei societăţi a violenţei fizice şi verbale, a infracţionalităţii induse şi tolerate.

Aproape nimeni nu vorbeşte de aşa ceva la TV. Multe talk-show-uri bat apa-n piuă cu banalităţi şi lasă loc înjurăturilor clasice, huo ăla, ba ţie, dă-mi-o mie, ia-ţi-o tu şi aşa mai departe. Despre fenomene de impact social major nu vorbeşte mai nimeni.

Tăcere totală pe acest cancer al violenţei care cuprinde naţiunea. Dar şi pe teme majore ce frământă lumea: schimbările climatice, impactul emigraţiei, sistemele de pensii, accesul la servicii sociale, protejarea cetăţeanului de agresiunile tehnologiei etc.

Miza dezbaterilor politice din România e mică. Mult sub fileul lui Halep sau Buzărnescu şi departe rău de lumea din afara României.

Din aceste motive şi numai, România are nevoie de o finală prezidenţială Iohannis-Barna, acum că tot am aflat cine va fi candidatul oficial al USR-PLUS. Va fi o competiţie a non-violenţei, constructivă, creativă şi chiar captivantă. Pentru că ne oferă şi altceva decât „HUO”.

Mulţi dintre votanţii anti-PSD&ALDE se plâng de certurile din interiorul Opoziţiei actuale, de atacurile la actualul preşedinte sau de atacurile la Dacian Cioloş din partea liberalilor. Dar ele nu sunt ceva rău în sine. Dimpotrivă, au chiar darul de a activa electoratul de dreapta, pentru a propulsa o finală prezidenţială între candidatul PNL şi cel al USR-PLUS.

Ar fi un mare câştig pentru România să scape de alde Tăriceanu, Firea, Dăncilă sau Teodorovici în turul 2 al bătăliei pentru Palatul Cotroceni. Am avea, în sfârşit, o dispută salubră, decentă, concentrată mult mai mult pe idei, proiecte, teme profunde ale societăţii. Ar lipsi scandalul, gâlceava, mizeriile, tupeul şi chiar mârlănia care au definitit politica ultimilor aproape 30 de ani.

Şi Klaus Iohannis, şi Dan Barna sunt fiinţe decente, sobre, amabile, de bun-simţ, competente, cu experienţe diferite dar cu filon comun. Indiferent ce acuzaţii şi atacuri vor mai urma între cele două tabere, ele nu vor fi nici de departe expresia mocirlei de Teleorman, ci mai degrabă blazonul ştaifului de Sibiu. 

Şi Iohannis, şi Barna provin politic din acelaşi judeţ. Iar influenţa acelei lumi din centrul României în destinul nostru de ţară a fost salutară în ultimii ani. Ambii au servit tabăra pro-europeană, a democraţiei pure şi a justiţiei desprinse de figuri precum Adina Florea sau Lia Savonea. Şi-o vor face în continuare, indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale.

România avea nevoie de acest meci. Şi-l va trăi la maximum!

5 COMENTARII

  1. Romania nu are nevoie de dezbaterea dintre doi ingalati din Sibiu, desi Barna e ceva mai bun niciunul dintre cei doi nu stapaneste limba romana suficient incat sa poarte dezbateri constructive, atractive si mai ales mobilizatoare pe idei si solutii la problemele romanului din Banat in Moldova. Sa speram ca de undeva va aparea un alt candidat ancorat in realitatea romaneasca. Iohannis a avut 5 ani in care nu a facut nimic, absolut nimic desi votantii lui s-au asteptat ca din prima zi de mandat sa isi suflece manecile si sa inceapa sa indrepte lucrurile „pas cu pas” macar in domeniile in care potrivit Constitutiei si legilor este seful suprem, iar Barna incaltatul in pantofi ridicoli traieste in Matrix in timp ce unul din cinci romani traieste la limita saraciei iar copiii renunta la scoala si din lipsa de incaltaminte. Cu astia doi in turul doi vom avea un dezinteres total si prezenta cea mai mica la urne pentru alegeri prezidentiale din ultimii 30 de ani. Poporul roman nu este in intregime fanatic de dreapta asa cum nu este nici „interlop” de stanga, majoritatea poporului roman nu este din Sibiu, poporul roman are probleme grave pe care astia doi nu pot sa le inteleaga si nici nu vor. De cate ori a fost Iohannis in Vaslui si Teleorman, polii saraciei din UE in mandatul sau?! De cate ori a vizitat Iohannis unitati de invatamant din satele sarace ale copiiilor devaforizati?! Barna saracul s-a plimbat in campanie prin Vaslui si Teleorman dar nu s-a prins nimic de el.

  2. Să sperăm că Barna și Iohannis vor ajunge în turul doi. Ar fi o premieră în politică românească. Dacă se va întâmplă așa, electoratul PSD-ului va rămâne în mare lui majoritate acasă pentru că nu va mai avea pentru cine să voteze. În ciuda speculațiilor, n-am văzut nicio preferință clară în rândul votanților PSD pentru Iohannis sau pentru Barna.

    Cred însă că mai realist ar fi să luăm în considerare un tur doi cu Iohannis și Dancila. Nu cred că euforia de la europene sevaextinde la prezidențiale sau la parlamentare. Catalizatorul principal al dreptei a fost pedepsirea lui Dragnea. Cu Dragnea în pușcărie deja mulți dintre cei de dreapta cred că obiectivul final a fost deja îndeplinit. Deja am auzit comentarii de genul asta. Sper să mă înșel și să vedem din nou o ieșire masivă la vot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here