“Viața va reveni la normal în iarna următoare” – inventatorul vaccinului anti-Covid de la Pfizer/BioNTech

0
2276
Doctorii Ozlem Tureci și Ugur Sahin, inventatorii vaccinului anti-Covid și co-fondatorii companiei germane de cercetări medicale BioNTech

Cercetătorul Ugur Sahin, cofondatorul BioNTech și inventatorul primului vaccin anti-Covid eficient, a dat asigurări, într-un interviu acordat BBC, că într-un an pandemia va fi sub control, iar iarna viitoare viața va reveni la normal. Este o promisiune uriașă, pe care lumea o aștepta cu înfrigurare și teamă de aproape un an, de când pe Twitter au apărut primele imagini cutremurătoare din China, cu străzi pustii și spitale arhipline, iar veștile au început să răzbată dincolo de cenzura regimului de la Beijing.

Ugur Sahin a declarat, la BBC, că după ce vaccinul va fi produs în cantități suficiente, iar populația planetei va fi imunizată, va urma “o reducere drastică a cazurilor”. Cel mai probabil, crede cercetătorul, vara anului 2021 va fi momentul cheie. În anotimpul cald, virusul Sars-CoV-2 își pierde din virulență la fel ca orice alt virus care provoacă infecții respiratorii. În acest moment, vaccinarea populației va rupe lanțul de transmisie comunitară, pentru că virusul nu va mai găsi gazde receptive. Ugur Sahin: „Vara ne va ajuta datorită faptului că rata de infectare va coborî şi, ceea ce este esenţial, vom putea vaccina mai mult până sau înainte de toamna și iarna următoare”.

Acesta a explicat: „Sunt foarte încrezător că transmiterea de la om la om va fi redusă cu ajutorul unui astfel de vaccin eficient – poate nu 90%, dar poate 50% – însă nu trebuie să uităm că și asta ar putea duce la o reducere dramatică a răspândirii pandemiei”.

Studiile din ultimii peste 100 de ani arată că o epidemie este învinsă atunci când minimum 70% din populație se imunizează – fie pe cale naturală, trecând prin boală, fie prin vaccinare. De preferat este a doua variantă, pentru că “trecerea prin boală este o loterie” (prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Asociației Românie de Epidemiologie). Imunizarea prin vaccinare elimină riscul de deces și, evident, săptămânile sau lunile de suferință ale omului bolnav.

Cercetătorul de la BioNTech a menționat că vaccinul produs de el, și care s-a confirmat că este eficient în proporție de peste 90%, fără să aibă efecte secundare majore, ar putea fi distribuit “la sfârșitul acestui an și începutul anului următor”.

BioNTech și Pfizer vor cere autorizarea vaccinului în regim de urgență, speră s-o primească până la sfârșitul lunii noiembrie și vor începe rapid producția. Scopul e ca să se ajungă în cel mai scurt timp la livrarea a minimum 300 de milioane de doze în toată lumea. Dacă acest lucru se va petrece până în aprilie 2021, “ne va permite să creăm un impact. Am încredere că viața va reveni la normal în iarna următoare”.

Din punctul de vedere al inventatorului, decisiv va fi efortul de a încheia programele de imunizare înainte de sosirea anotimpului rece de anul viitor – adică până în toamnă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here