Stenogramele convorbirilor interceptate de DNA dintre membrii rețelei care căpușa statul român achizițiile de nave la suprapreț arată cum Bogdan Stan, unul din oamenii de bază ai lui Dragnea în 2017-2019, acum consilier la Curtea de Conturi, a blocat controlul unor funcționare prea conștiincioase. Dialogurile au fost publicate de G4Media.
Cele două angajate ale Curții de Conturi Constanța s-au dus în martie la firma de la care ARSVOM cumpărase două din cele 4 nave la suprapreț, dar când au început să ceară documente, patronul a sunat la șeful ARSVOM și împreună au intervenit la omul lăsat în sistem de Dragnea. Acesta a pus frână controlului.
O caracatiță transpartinică. În afacerea navelor cumpărate la suprapreț de statul român erau implicați afaceriști fără scrupule, funcționari corupți, politicieni PNL și oameni de bază ai lui Liviu Dragnea
Dialogurile dintre membrii grupării organizate sunt dincolo de orice dubiu.
Personajele implicate în povestea mușamalizării controlului făcut de două angajate prea conștiincioase ale Curții de Conturi Constanța arată cât de extinsă este această caracatiță transpartinică a corupției în statul român.
Așadar, personajele:
* Bogdan Stan, fost șef ANAF, acum consilier la Curtea de Conturi, la București. A fost pus șef la ANAF de Sorin Grindeanu la solicitarea directă a lui Luiviu Dragnea, dar revocat din funcție de Mihai Tudose după ce acesta s-a certat cu Dragnea;
* Ioan Bobe, șeful Curții de Conturi Constanța;
* Daniel Manole, șeful ARSVOM – instituția care a cumpărat la suprapreț 4 nave, plătind 85 de milioane de lei, din care DNA îl acuză că și-a tras commission 2.000.000.
* Ion Macovei, patronul uneia dintre firmele beneficiare ale tranzacțiilor cu statul român, despre care DNA spune că intermedia prin activități fictive achizițiile de nave.
Afaceristul era alarmat de controlul care-i sosise pe cap și s-a pus pe telefoane, să rezolve “cu ăi mari” problema.
„Câinele” Drulă
DNA a obținut arestarea la domiciliu a 5 persoane, între care și șeful ARSVOM, Daniel Manole, pentru păgubirea statului român prin achiziții de nave la suprapreț. Stenogramele prezentate ieri arată că la Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, au venit astă-primăvară doi politicieni liberali – un senator și un șef de Consiliu Județean – ca să facă presiuni să le fie menținuți oamenii în funcții, inclusiv șeful ARSVOM.
Cei doi politicieni liberali erau interesați în mod deosebit de alegerile interne la filialele PNL din Constanța și Galați, dar și de viitoarele achiziții de nave, în valoare de zeci de milioane de euro, pe care instituțiile respective urmau să le facă.
Ministrul Transporturilor nu le-a satisfăcut dorințele, motiv ca funcționarii și afaceriștii să constate că e „nebun” și „de neînduplecat”, „e câine, nu om”, „s-a certat cu toți”.
„Alea au luat-o razna, adică deja îmi cer contractul lui Suzsi, cine mai… Contractul lui Suzsi cu șantierul, cu cine mai are el contract, ordinele de plată…”
Fragment din dialogul între Daniel Manole (șeful instituției de stat ARSVOM, care a cumpărat navele) și Ion Macovei (patronul care i-a vândut aceste vase), care a avut loc pe 1 martie 2021.
Manole Daniel: Alea (angajatele Curții de Conturi – n.red.) au luat-o razna, adică deja îmi cer contractul lui Suzsi, cine mai… Contractul lui Suzsi cu șantierul, cu cine mai are el contract, ordinele de plată pe care…
Macovei Ion: Bine, eu cred că ar trebui să, să, să vorbești cu omul ăla. Du-te mâine și vorbește cu el și, dacă nu, să găsim soluție. În situația asta vorbim în fiecare zi și nu se întâmplă nicio chestie. Și cu cât vorbim mai mult, e o prostie.
Manole Daniel: O să trec mâine dimineață să vorbesc cu el…
Macovei Ion: Păi nu, du-te și spune-i și spune-i: domle, dacă considerați că se poate, dacă nu este… Adică poți să ceri și sfatul lui, trebuie să vină și de la București de la cutărescu către ăl cel mare? Adică să ceri un sfat de la el. Dacă-ți spune sfatul, așa da, nu mai avem… Eu așa m-am gândit de dimineață. Adică nu putem să lăsăm două pițicancă să facă pițicancăle ce vor ei. (Acești termeni bizari apar în stenograme – n. red.)
„Consideră problema rezolvată. Să-mi spui dacă e ceva schimbat” „Dacă e mâine ceva schimbat?” „Cu fetele, da”
A doua zi, pe 2 martie 2021, discuția se reia mult mai liniștit.
Macovei Ion: Consideră problema… Consideră problema rezolvată că știa despre ce este problema și omul care îl are el în subordine, aici, în București, a zis că sună și mâine ne vedem cu el și aș dori ca mâine să văd… Să-mi spui dacă e ceva schimbat.
Manole Daniel: Dacă e mâine ceva schimbat?
Macovei Iom: Cu fetele, da. Acuma el intră într-o ședință și, după aceea, sună. Dar du-te și tu dacă ai zis că mergi și… Da?”
După aceste discuții între Manole și Macovei, șeful Curții de Conturi Constanța, Ioan Bode, a fost chemat de Bogdan Stan (consilier la Curtea de Conturi) la București și problema “s-a rezolvat”.
În urma acestui episod, Macovei a sunat din nou la șeful ARSVOM, Manole, și l-a anunțat: “Deci e în regulă! Asta mare (șeful Curții de Conturi Constanța – n. red.), nu adjunctul, că nu am acceptat eu, va fi mâine, până în 12 aici, îi spune ce trebuie să facă și se rezolvă și după aceea te sună el și te cheamă la el și problema e rezolvată. Ăla marele! (…) dar mâine e la București… (neinteligibil) direct: problema trebuie să fie rezolvată. Și când te cheamă îi spui, îți spun eu mâine când mă văd cu tine”.
„Să prelungesc un pic controlul?” „Păi prelungește, da. Sau suspendă-l, fă-i ceva!“
În acest timp, Stan îl instruia pe Bode cum să le abordeze pe cele două angajate care creaseră tot acest deranj făcându-și onest treaba.
Bobe Ioan: Acum mă grăbesc să ajung la videoconferința de la 12, să ajung… și mă întâlnesc cu fetele alea și mă gândeam poate după ne auzim într-un fel.
Stan Bogdan: Auzi, da, sună-mă pe Whatsapp pe ăla… dar ideea este în felul următor: mă dacă aveți vreo neclaritate asupra vreunei spețe, cereți încoace la departamentul coordonator un punct de vedere. Și vă dăm noi un punct de vedere.
Bobe Ioan: Ok, am înțeles.
Stan Bogdan: Că departamentul meu e…
Bobe Ioan: Da, perfect, gata, am înțeles!
Stan Bogdan: Că dacă tot aveți acolo nelămuriri, știi… și dacă și noi la rândul nostru avem nelămuriri o dăm la juridic și vedem exact, adică…
Bobe Ioan: Perfect, așa facem!
Stan Bogdan: Cel puțin că avem o imagine corectă.
Bobe Ioan: O opinie clară!
Stan Bogdan: Da, exact!
Stan Bogdan: Aia, salarizarea aia, stai puțin, las-o puțin, deci dacă poți să stai puțin cu controlul în stand-by, poți să îmi soliciți dacă vrei, pentru că eu am dat, a mai venit și altă Cameră de Conturi cu aceeași speță, aia cu sporuri zici, nu?
Bobe Ioan: Da, da!
Stan Bogdan: Am dat-o la Comisia Unitară. Și aștept acum de la Comisia asta de Aplicare Unitară, să vedem ce ne dau ei. Și după ce ne dau ei, că probabil trebuie să dea și pe site, pe urmă o să știe toată lumea cum o aplicăm, știi.
Bobe Ioan: Nici nu știu cum să… să prelungesc un pic controlul?
Stan Bogdan: Păi, prelungește atunci, da. Sau suspendă-l, fă-i ceva, noi oricum am dat o circulară, cred că ai intrat în posesia ei, să nu închideți rapoartele de control până nu…
Stenogramele pe larg pot fi citite pe G4Media.ro.