România a ajuns la un nou nivel de pericol în epidemia de coronavirus, iar valul doi de infectări, așteptat abia la toamnă, pare să fi venit acum, în plină vară. Vineri, 26 iunie, s-au raportat pentru a doua zi consecutiv peste 400 de cazuri de Covid-19, lucru care, de la izbucnirea pandemiei, nu s-a mai întâmplat decât o singură dată, pe 3-4 aprilie, în timpul primului val!
Din 11.824 de teste efectuate vineri, 411 (3,48%) au ieșit pozitive. Bilanțul vine după ce, joi, din 12.555 de teste, 460 (2,97%) fuseseră, de asemenea, pozitive.
De la raportatea primelor cazuri în România – 12 pe 10 martie – și până în prezent, o singură dată s-a mai întâmplat să se depășească pragul psihologic 400 în două zile la rând: pe 3 aprilie au fost 445 de cazuri din 3.174 de teste (14,02%), iar pe 4 aprilie – 430 de cazuri din 4.435 de teste (9,7%).
Campania subversivă a PSD, oboseala psihică a oamenilor și lipsa de educație au adus valul doi al epidemiei de coronavirus cu peste două luni mai devreme
Așa cum cu ușurință se poate vedea din cifrele de mai sus, nu suntem chiar în situația de la începutul pandemiei, unde s-au descoperit atât de multe cazuri într-un moment în care România avea o capacitate foarte redusă de testare. Probabil că, dacă la începutul lunii aprilie ar fi existat atâtea teste ca și acum, s-ar fi găsit mult mai mulți bolnavi.
Totuși, ceea ce se petrece la sfârșitul lunii iunie depășește în sens negativ toate prognozele specialiștilor și așteptările autorităților. Ajutat de campania cinică a PSD, care propovăduiește neîncetat, de patru luni teorii ale conspirației și îndemnuri la nerespectarea măsurilor de precauție, valul doi al epidemiei sosește în România cu două luni și ceva mai devreme față de momentul în care era așteptat. În ultimele 7 zile, în țara noastră s-au înregistrat oficial 2.298 de infestări.
Partea proastă este că populația, obosită de restricții și încurajată de acțiunile liderilor PSD și Pro România, nu mai respectă aproape deloc măsurile de precauție.
“Arma secretă” cu care s-ar putea frâna epidemie, o nouă consemnare a oamenilor în case, nu mai e posibilă
În acest moment, revenirea la lockdown – consemnarea populației în case și întreruperea activității economice – nu mai e posibilă. Economia este deja grav afectată și nu ar supraviețui unei noi perioade de carantină. Așa că românii vor putea evita îmbolnăvirea pur și simplu pe cont propriu, prin respectarea cât mai strictă a măsurilor de prevenție.
Din 10 martie și până pe 26 iunie, în România au fost confirmate 25.697 de cazuri de Covid-19. 18.181 de persoane s-au vindecat, 1.579 au decedat, iar 5.937 de oameni sunt bolnavi chiar în acest moment. Dintre aceștia, 186 sunt în stare gravă la terapie intensivă.
În ultimele 24 de ore au fost 14 noi decese: două persoane cu vârsta între 50-59 de ani, trei cu vârste între 60 și 69 de ani, șapte cu vârste între 70-79 și două de peste 80 de ani.
Poliția încearcă să frâneze frenezia cu care chiar instituțiile și patronii diverselor magazine și terase ignoră regulile de triere epidemiologică, iar în ultimele 24 de ore s-au aplicat 468 de amenzi în valoare de 179.850 de lei. Acestea sunt însă o picătură într-un ocean: normele de precauție nu mai sunt respectate aproape nicăieri, nici de clienți, nici de angajați.
„lipsa de educație”
Cine e de vina? Nimeni nu explica nimic. Cine mai stie engleza si bantuie prin diverse site-uri mai de incredere, se „auto-educa”. Dar marea masa trebuie sa aiba incredere si sa respecte orbeste indicatiile. Imi pare rau, suntem in 2020. Nimeni nu mai accepta orice vine de la politicieni si guvern fara explicatii. Colac peste pupaza o parte din politicieni bat campii. Nu mai zic ca si specialisti au inca taine relativ la acest virus. Dar chiar si noi, cei mai educati si mai speriati, simtim nevovia de explcatii supimentare. Zilnic ni se da cu cifre in cap. Bune si alea. Dar…unde s-a intamplat, ce s–a intamplat, cum s-a intamplat? E un focar, e rezultatul unor teste sistematice? Cum s-au molipsit pacientii noi? Au fost la crashma, meci, spital, la piata, la serviciu? Unde si cum s-au molipsit? Ce masuri s-au luat pe plan local? etc Aceste informatii ar face lumea mai constienta de pericol. Sau asa sper eu, lumea e deja cam nervoasa si greu de convins.