Vineri, 13 decembrie, alți trei parlamentari PSD sunt citați pentru audieri la DNA Timișoara, în dosarul mitei de la Vama Nădlac. Mihai Fifor, Răzvan Cuc și Luminița Jivan se adaugă altor trei aleși PSD: Dorel Căprar, Florin Tripa și Ioan Chisăliță, deja puși sub acuzare.
La patru zile după audierea trioului Căprar (deputat de Arad) – Tripa (deputat de Arad) – Chisăliță (senator de Caraș-Severin), sunt convocați pentru audieri următorii aleși ai neamului, toți de la PSD:
- Mihai Fifor – senator de Arad, fost ministru al Apărării, fost ministru interimar de Interne, fost secretar general al PSD;
- Răzvan Cuc – deputat de Giurgiu, fost ministru al Transporturilor, aflat acum sub aripa protectoare a baronului PSD de Neamț, Ionel Arsene;
- Luminița Jivan – deputată de Caraș-Severin, președinta filialei județene a PSD.
Cei trei au fost citați în calitate de martori, potrivit Digi 24.
Cei trei parlamentari PSD din primul lot – Gheorghe Dorel Căprar, Florin Tripa și Ioan Chisăliță – sunt urmăriți penal de DNA pentru mai multe infracțiuni de corupție.
Cele mai multe acuzații îl vizează pe șeful PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, cel care coordona grupul infracțional din Vama Nădlac. El avea ultimul cuvânt în cazul numirii în funcții publice a unor persoane care, conform comunicatului DNA, „ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”.
În acest dosar au fost reținute alte opt persoane, între care șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara, Cristian Ispravnic, consilier județean PSD, și Cristian Horgea, soțul fostului prefect de Arad, Florentina Horgea.
Angajările în funcții publice, supervizate de Căprar, erau condiționate de plata unor sume de bani. Pentru un post de controlor de trafic erau percepuți între 4.000 și 10.000 de euro.
„În ceea ce-l privește pe suspectul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid. De asemenea, cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul DRDP Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”, se arată în comunicatul DNA.
Mai mult, „distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când suspectul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și suspectul Munteanu Bogdan (câte 1.500 de lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia”.