Evoluția evenimentelor din Serbia poate părea surprinzătoare, fiindcă se știa de multă vreme faptul că electoratul de-acolo era manipulat astfel încât să-l susțină la alegerile prezidențiale pe candidatul pro-rus Aleksandar Vucici. KGB-istul Vladimir Putin s-a implicat personal în această operațiune. El l-a trimis la Belgrad, chiar cu o zi înainte de scrutin, pe finul său, Viktor Medvedciuk, fost deputat în Rada Supremă a Ucrainei, arestat și eliberat ulterior în urma unui schimb de prizonieri.
Ajuns la Moscova după ce și-a trădat patria pentru a face jocurile criminale ale Rusiei, Viktor Medvedciuk (67 de ani) a primit o nouă sarcină de la Kremlin: să manipuleze alegerile din Serbia prin crearea organizației „O altă Ucraină”. Mai precis, să le arate sârbilor că Ucraina „cea adevărată” e de partea Rusiei, nu de cea a Occidentului, și că Vucici trebuie reales președinte.
Numai că, la scurtă vreme după ce Vucici și-a anunțat victoria, au izbucnit protestele în masă. Atunci, Medvedciuk și-a intrat iarăși în rol. El a început să împrăștie idei conspiraționiste. I-a avertizat pe sârbi că, dacă Occidentul va avea câștig de cauză cu acest „puci”, atunci toți cei care sunt acum susținători ai Rusiei vor suferi repercusiuni majore. Planul este menit să-i scoată în stradă și pe sârbii care l-au votat pe Vucici, cu scopul de a înăbuși revoltele pro-UE și pro-NATO.
Opinia a fost exprimată, într-un interviu pentru site-ul Obozrevatel.com, de diplomatul Oleksandr Levcenko – fost ambasador al Ucrainei în Croația și Bosnia Herțegovina în perioada 2010-2017. Așadar, un bun cunoscător al spațiului ex-iugoslav. Acesta declară că rușii au o influență atât de mare în Serbia, încât sunt capabili să creeze orice fel de provocări.
Ziaristii.com vă prezintă cele mai importante declarații formulate de diplomatul ucrainean Oleksandr Levcenko pentru Obozrevatel.com.
„Declarațiile autorităților sârbe, conform cărora serviciile secrete ruse le-au furnizat informații despre începutul revoltelor, ridică semne de întrebare, la fel ca și întâlnirea președintelui Vucici cu ambasadorul rus”
- „Rusia are o mare influență în Serbia și este capabilă să însceneze orice provocare. Un alt lucru interesant: Viktor Medvedciuk a apărut în Serbia în ajunul alegerilor. Mai întâi, el și-a înregistrat acolo organizația odioasă «O Altă Ucraina», iar acum pe paginile presei sârbe acuză Occidentul că încearcă să schimbe cu forța guvernul din țară.”
- „De asemenea, în urma practicii sale în Ucraina, răspândește mituri conform cărora, după victoria Occidentului, toți cei care sunt prieteni cu Rusia vor fi supuși represiunii, iar câțiva «naziști-fantomă» vor ajunge la putere. Cred că o astfel de activitate nu este întâmplătoare.”
- „Politica președintelui Vucici reprezintă un echilibru între Occident și Rusia. Pe de o parte, el caută aderarea la Uniunea Europeană. Pe de altă parte, cooperează activ cu Moscova, nesprijinind regimul de sancțiuni împotriva Federației Ruse.”
- „Desigur, Bruxelles-ului nu-i place această politică, dar nu schimbă poziția Serbiei. În același timp, partidul lui Vucici nu este considerat foarte pro-rus, fiindcă sunt mult mai mulți politicieni pro-Kremlin în această țară. Din punct de vedere istoric, Serbia este un aliat al Rusiei.”
- „O mulțime de lucruri ciudate se întâmplă astăzi în Serbia. De exemplu, inițial mișcarea de protest a fost exclusiv pașnică, dar s-a radicalizat rapid. A existat chiar un atac asupra clădirilor administrative. Declarațiile autorităților sârbe, conform cărora serviciile secrete ruse le-au furnizat informații despre începutul revoltelor, ridică, de asemenea, semne de întrebare, la fel ca și întâlnirea președintelui Vucici cu ambasadorul rus.”
„Înainte de alegerile parlamentare extraordinare din Serbia, s-a remarcat faptul că Federația Rusă ia parte activ la campania electorală, în special prin propagandă în mass-media și colaborarea cu anumite partide sârbe”
Diplomatul ucrainean mai arată că Vucici nu mai poate sta multă vreme de-acum încolo pe „scaunul rusesc” și să caute în același timp „încadrarea pe cel european”. Va trebui să decidă: ori continuă cu Putin, ori cu Occidentul. Asta cu atât mai mult cu cât alegerile prezidențiale și parlamentare din Serbia sunt aspru contestate de observatorii internaționali, care au remarcat cazuri multiple de cumpărare de voturi, de umplere a urnelor cu buletine artificiale, de condiții discriminatorii pentru candidații opoziției în mass-media, precum și de utilizarea abuzivă a resurselor publice în timpul campaniei.
Sârbii pro-europeni au ieșit în stradă imediat după ce au aflat că Partidul Progresist al lui Vucici s-a impus cu 46,72% în fața grupului de opoziție Serbia Împotriva Violenței, care a adunat doar 23,56%. Vucici a obținut astfel majoritatea parlamentară, iar Opoziția a avut succes în capitala Belgrad. Pe 24 decembrie 2023, protestatarii pro-UE au scandat: „Hoții, hoții!” și „Vucici este Putin”.
Obozrevatel.com: „Astăzi, Serbia este aproape complet dependentă de gazul rusesc, nu s-a alăturat sancțiunilor internaționale împotriva Federației Ruse pentru războiul său împotriva Ucrainei, dar a condamnat agresiunea Rusiei la ONU. Înainte de alegerile parlamentare extraordinare din Serbia, s-a remarcat faptul că Federația Rusă ia parte activ la campania electorală, în special prin propagandă în mass-media și colaborarea cu anumite partide sârbe. Rezultatele anunțate oficial au fost recunoscute de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și de premierul Ungariei, Viktor Orban”.