„Bombele” plantate în legislație pentru alții și retorica demagogică încep să le explodeze în față PSD-iștilor, care odată ajunși la guvernare nu știu cum să explice propriului electorat de ce nu se pot pune în aplicare promisiunile. Strategia fiscal-bugetară elaborată de Ministerul Finanțelor a calificat majorarea pensiilor cu 40% – lege votată chiar de PSD în 2019 – drept „un risc considerabil”, relevă documente consultate de G4Media.ro. Apoi, ministrul Câciu a revenit, spunând că a fost „o eroare de redactare” în document, dar pensiile tot nu cresc cu 40%.
Legea privind majorarea pensiilor cu 40% a fost trecută prin Parlament în 2019 de majoritatea PSD-ALDE cu un scop foarte precis, la momentul respectiv. Se știa din prima secundă că nu sunt bani pentru un asemenea efort bugetar, iar toți specialiștii au atras atenția, chiar din faza de proiect, că e vorba de zeci de miliarde în plus pe care statul român nu-i are.
Planul PSD nu s-a potrivit cu felul în care au evoluat lucrurile, iar acum se recunoaște oficial că legea privind majorarea pensiilor cu 40% e inaplicabilă
Calculul PSD era simplu: legea urma să intre în vigoare începând din septembrie 2020, adică înainte cu 3 luni de alegerile parlamentare.
Guvernul PSD plănuia să facă un efort și să plătească majorarea în acest interval contractând împrumuturi externe după modelul Greciei (care și-a finanțat din împrumuturi creșterile de salarii și pensii până a dat faliment ca țară).
Dacă se câștigau alegerile, din ianuarie 2021 urma să se găsească o modalitate pentru a reduce la loc această majorare fulminantă a cheltuielilor cu pensiile.
Dacă nu, următorul Guvern era lăsat în brațe cu o bombă atomică, fiind silit să facă același lucru (să reducă la loc pensiile) și să se transforme astfel în calul de bătaie al propagandei PSD.
Document al Ministerului de Finanțe: creșterea pensiilor „ar urma să conducă la o creștere nesustenabilă a cheltuielilor”. Aplicarea legii ar duce la „o traiectorie de creștere rapidă a datoriei, atingând un nivel de peste 100% din PIB în anul 2030“
Lucrurile au evoluat însă diferit și acum PSD a recunoscut oficial, pentru prima oară, chiar într-un document al Guvernului, că majorarea cu 40% a pensiilor este inaplicabilă, pentru că ar duce, în doar 8 ani (până în 2030), la creșterea datoriei publice cu 65% din PIB! România e în acest moment îndatorată la nivelul de 45% din totalul Produsului Intern Brut. Majorarea pensiilor cu 40% ar însemna că, până în 2030, datoria ar ajunge la peste 100% din PIB, se menționează în strategia pe 2022-2024 elaborată de Ministerul Finanțelor condus de PSD-istul Adrian Câciu.
În text se scrie: „Modificările aferente legii 127/2019 ar urma să conducă la o creștere nesustenabilă a cheltuielilor cu pensiile și implicit la un nivel ridicat al datoriei publice. Raportul privind sustenabilitatea datoriei publicat în februarie 2021 estimează o traiectorie de creștere rapidă a datoriei, atingând un nivel de peste 100% din PIB în anul 2030. Legea 127/2019 prevede o creștere semnificativă a punctului de pensie și modificări ale formulei de calcul a pensiilor, iar amânările prevăzute în OUG 8/2021 au contribuit la reducerea riscul pe termen scurt. Estimări preliminare au condus la concluzia că riscul ridicat pe termen scurt identificat prin Raportul de monitorizare a sustenabilității datoriei publice publicat la inceputul anului 2021, ar putea fi reclasificat la un risc redus. Pe termen lung însă, riscul privind sustenabilitatea finanțelor publice persistă și este considerabil”.
Concluzia: „Am eliminat acel fragment și am actualizat documentul. Asta nu înseamnă că pensiile vor crește cu 40%, ci că e vorba de o abordare prudentă“
După ce documentul a devenit public, Adrian Câciu s-a grăbit să anunțe că, de fapt, ar fi fost o eroare de redactare când s-a menționat despre riscul considerabil. Ministrul PSD a menționat pentru G4Media că trebuia să scrie „abordare prudentă” în loc de „risc considerabil”.
În orice caz, a concluzionat Câciu, legea nu se va aplica și pensiile nu vor crește cu 40%: „Un fragment copiat din vechea strategie. Am eliminat acel fragment și am actualizat documentul final, astfel încât să respecte programul de guvernare. Asta nu înseamnă că pensiile vor crește cu 40%, ci că e vorba de o abordare prudentă“.