miercuri, februarie 28, 2024
AcasăLumeaAmericaGeorge Bush, omul care a pus cruce Ciumei Roşii exact acum 29...

George Bush, omul care a pus cruce Ciumei Roşii exact acum 29 de ani

-

Moartea ex-preşedintelui SUA George Bush (Texas, 94 de ani) n-a fost prima ştire a lumii noastre. În avalanşa de nenorociri care ne loveşte din toate părţile, din Franţa „vestelor galbene” până în România „Ciumei Roşii”, am auzit prea puţine despre cel care a parafat practic încheierea Războiului Rece dintre Occident şi Uniunea Sovietică (URSS).

Pentru România, de numele lui Bush se leagă începutul eliberării din lagărul roşu. Întâlnirea sa cu Gorbaciov, pe 2-3 decembrie 1989, în Malta, pe vasul Maxim Gorki, a tranşat soarta lui Nicolae Ceauşescu, ultimul dictator din Europa de est care refuzase să plece de la putere pentru a permite reformarea (perestroika) ţării.

Acesta este marele eveniment internaţional de care se leagă numele lui Bush, urmat desigur de războiul-fulger declanşat în Golf împotriva fostului dictator irakian Sadam Hussein, care a invadat Kuweitul în 1991.

- Advertisement -

Un republican moderat, de o calitate net superioară actualului preşedinte Donald Trump, George Bush a întruchipat tipul de erou în care se regăşte publicul american. La doar 18 ani, s-a înrolat ca pilot în armata americană, deşi tatăl său, un mare om de afaceri ce juga golf cu ex-preşedintele Dwight Eisenhower, dorea ca George să se „refugieze” în studiul afacerilor la faimoasa universitate Yale. Însă tânărul combatant a ales calea mai grea a sacrificiului. A fost doborât de aviaţia inamică, în 1944, dar a fost salvat de un submarin american şi astfel a putut reveni ca un erou acasă, după război.

În anii 60, a devenit congresman şi, precum colegul său republican şi anti-Trump John McCain, Bush reprezenta acel tip de politician care depăşea imaginea simplistă a militantului bi-partidist republican-democrat. Era un lider născut din valorile tradiţionale americane, curajos, ferm şi intransigent, dar niciodată intolerant cu minorităţile, cu cei slabi şi neajutoraţi, cu emigraţia sau cu adversarii politici. Nu întâmplător popularitatea sa a atins la un moment dat fabuloasa cotă de 80%, ceea ce înseamnă că inclusiv votanţii democraţi l-au iubit.

 

- Advertisement -

4 COMENTARII

  1. Ca persoana, peobabil net superior lui Trump. Ca si politica, era un moderat. Trump pare ca nu e asa moderat (din punctul meu de vedere, avantaj Trump). Apoi, el numai a „parafat”, cum spuneti, actul de deces al comunismului (cel putin pe hirtie). Cred ca Reagan a contribuit mult mai mult la caderea comunismului decit Bush Sr. Apoi, „read my lips, no new taxes”, promisiune netinuta, ni l-a dat pe Clinton. Se pare ca nu sinteti fan Trump, daca il pomeniti si pe McCain (erou, a fost in razboi, dar, din punctul meu de vedere, un politician sters). In orice caz, va doresc mult succes in noul proiect, ziaristii.com!

  2. bine punctat…nu-i puneti pe Bush si McCain in acceasi oala cu Trump…Trump ii un fel de Dragnea, cu mai multi bani si poate mai cizelata……forma difera, dar substanta este aceeasi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -