Parodia așa-ziselor alegeri prezidențiale din Rusia s-a încheiat duminică, odată cu anunțarea rezultatelor și discursul „de învingător“ al dictatorului Vladimir Putin, reales în fruntea țării pentru încă 7 ani. Simulacrul de alegeri, pe care Putin l-a câștigat cu majoritate zdrobitoare, i-a dat acestuia ocazia să arate că rușii „au încredere“ în el, aprobă tot ce-a făcut în ultimii ani și-l mandatează să procedeze mai departe cum consideră.
După numărarea a circa 80% din voturi, Putin e creditat cu 88% din sufragii. Spre deosebire de alegerile prezidențiale de până în 2012, în care – deși existau fraude importante – se păstra o aparență de competiție, cele din 16-17 martie 2024 nu mai au nicio urmă de credibilitate nici măcar pe plan intern, unde propaganda regimului este extrem de apăsătoare. Navalnîi, principalul opozant, a fost ucis în închisoare cu câteva săptămâni înaintea scrutinului. Cei 2-3 candidați independenți autentici, care își anunțaseră platformele politice și opoziția față de războiul din Ucraina, n-au fost lăsați să se înscrie.
În cursă au fost înscriși de serviciile secrete trei bărbați de-a dreptul caraghioși, care încă din momenul în care și-au depus candidaturile au precizat, foarte speriați, că nu-și propun să câștige!
Alegerile în sine s-au derulat, pe plan intern, într-o atmosferă sumbră. Militari înarmați au intrat peste oameni în cabinele de vot, să verifice unde pun ștampila. Conform autorităților, la urne s-au prezentat peste 75% dintre alegători.
Shocking footage
Putin-supporters in Tallinn say why they voted for Putin & that he has done nothing wrong in 🇺🇦
Some say they would support an invasion of Estonia if the Russians in Narva would start demanding more rights & Estonia would try to stop it pic.twitter.com/V9oL8yYHt6
— Visegrád 24 (@visegrad24) March 18, 2024
După numărătoarea a peste 80% din voturi, Putin se laudă cu cea mai mare victorie din cele 5 rânduri de alegeri prezidențiale de până acum:
– 53,4% în 2000;
– 71,9% în 2004;
– 63,6% în 2012;
– 76,69% în 2018;
– circa 88% în 2024.
Fostul ambasador al SUA la Moscova: „Aceste alegeri n-au avut nimic din toate acestea; au fost mult mai sovietice în ceea ce privește punerea în scenă și rezultatul decât precedentele victorii «electorale» ale lui Putin”
Michael McFaul, fostul ambasador al SUA la Moscova, a comentat pe contul său de Twitter: „Succesul campaniei «Miazănoapte împotriva lui Putin» contrastează cu eșecul jenant al lui Putin de astăzi. În alegerile prezidențiale anterioare pe care Putin le-a «câștigat», el a permis cel puțin aparența unei competiții pentru a da o aparență de legitimitate. Aceste alegeri n-au avut nimic din toate acestea; au fost mult mai sovietice în ceea ce privește punerea în scenă și rezultatul decât precedentele victorii «electorale» ale lui Putin“.
Pe plan intern, aceste alegeri n-au mai reușit ceea ce reușiseră precedentele scrutinuri, explică istoricul Armand Goșu, profesor la Universitatea București și expert în rusologie: „Până acum, alegerile au reprezentat în Rusia o modalitate de evacuare a tensiunii sociale. Se știa că sunt fraudate, dar lumea spunea că, OK, s-au furat 20-25% din voturi, dar uite că Putin are chiar și fără astea majoritate. Acum, nu mai există această situație. Toată lumea știe ce se întâmplă și nimeni nu mai crede, în Rusia, în legitimitatea acestor alegeri“.
A Russian citizen who lives in the UK explains why she will be voting for Vladimir Putin in the election:
„I will be voting for Putin. I am quite happy with him” pic.twitter.com/CM05ilL2y6
— Richard (@ricwe123) March 18, 2024
Cu atăt mai mult șochează paradoxul de dincolo de granițe. La secțiile de votare amenajate în afara Rusiei, rușii fugiți din țară au format cozi interminabile pentru a-l vota pe Putin! În mod bizar, acești oameni care au evadat din Rusia pentru a scăpa de sărăcie, de corupție și de încorporarea și trimiterea pe front îl votează entuziaști pe tiranul care i-a alungat din propria lor țară.
Același fenomen s-a înregistrat peste tot, de la țările baltice (unde trăiește în continuare o consistentă minoritate rusă) până în Marea Britanie, Germania și Statele Unite.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
Ce vă mirați ? Si mulți din cei fugiți din România, de Ciuma Roșie, tot cu Ciuma Roșie votează ! Infecția cu Ciuma Roșie n-are leac 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Locul Rusiei NU este in Europa!
Ar trebui ca UE sa inchida ambasadele Rusiei din statele membre.
… se aude tov. Kuzmin? Roiu!
rusineee, 12% nu il iubesc!!
Speram sa primeasca 130%!