Tabăra conspiraționiștilor care s-au folosit de “modelul suedez” în pandemie pentru a pretinde că măsurile de protecție și carantinele sunt inutile a primit, joi, o lovitură puternică de la chiar regele Carl Gustav al XVI-lea al Suediei. Suveranul a recunoscut oficial că strategia națională, care a mizat pe imunizarea de turmă, responsabilizarea individuală a cetățenilor și măsuri de protecție cât mai relaxate, a eșuat dureros, cu un cost enorm de vieți.
Principalul vinovat pentru tragedie este acum autorul strategiei suedeze, epidemiologul Anders Tegnell. Planul său a dus la decese în special printre vârstnici, în centrele de îngrijire înregistrându-se focare masive de infectare și foarte multe victime. În urmă cu câteva luni, însuși Tegnell recunoștea, la postul național de radio, că s-a înșelat, că-și cere scuze și că, dacă ar putea să dea timpul înapoi, n-ar mai proceda la fel.
Acum, eroarea a fost recunoscută și de șeful statului. Regele Carl Gustav a declarat la postul național de televiziune: “Cred că am eșuat. Avem un număr mare de decese și acest lucru este teribil. Suedezii au suferit enorm în condiții dificile. Să ne gândim la toți acei oameni care nici măcar n-au reușit să-și ia rămas bun de la rudele care au decedat. Cred că este o experiență grea și traumatizantă să nu poți să-ți iei rămas bun”.
Suedia, țară cu o populație de 10,23 milioane de locuitori, a avut până acum 7.893 de decese și 357.466 de oameni îmbolnăviți. S-au înregistrat 779 de morți la milionul de locuitori.
România, cu un sistem medical infinit mai slab, dar care a adoptat în primăvară varianta lockdown-ului, are 13.969 de decese și 577.446 de îmbolnăviri la o populație aproape dublă. România a avut o rată a victimelor sub Suedia, de 728 de decese la milionul de locuitori.
Comparată cu țările vecine, care au un nivel de dezvoltare și medical asemănător, dar au ales varianta criticată de conspiraționiști a carantinei și restricțiilor, situația de la Suedia chiar arată catastrofal.
Danemarca (5,8 milioane locuitori) are până acum doar 171 de decese la milionul de locuitori, adică o rată a mortalității de peste 4 ori mai mică decât Suedia!
Finlanda (5,5 milioane locuitori) a avut o incidență a deceselor de 87 la milionul de locuitori, adică de peste 8 ori mai mică decât a Suediei.
Cel mai bine s-a descurcat Norvegia (5,37 milioane locuitori), cu doar 74 de decese provocate de coronavirus la milionul de locuitori, adică o incidență de 11 ori mai mică decât a suedezilor.
Aceste 4 țări nordice, foarte asemănătoare ca nivel de trai, de educație, densitate și educație a populației, cu un standard de protecție socială foarte ridicat, s-au deosebit în pandemie doar prin strategia adoptată în fața coronavirusului. Finlanda, Norvegia, Danemarca au mers pe “rețeta” clasică – restricții, lockdown, restaurante și baruri închise, distanțare socială, mască etc. Suedia a ales calea “relaxării” îndelung lăudată de OMS și de adepții teoriei că “epidemia e doar o răceală” și nu se impun măsuri speciale de protecție.